Οσκαρικές Υποψηφιότητες 2020 (λίγες οι καλές ταινίες και περισσότερο χρονιά ερμηνειών)

Οσκαρικές Υποψηφιότητες 2020 (λίγες οι καλές ταινίες και περισσότερο χρονιά ερμηνειών)

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Οσκαρικές Υποψηφιότητες 2020

(λίγες οι καλές ταινίες και περισσότερο χρονιά ερμηνειών)

Προηγείται με 11 υποψηφιότητες το Joker (για ταινία, σκηνοθεσία, Α’ αντρικό ρόλο, διασκευασμένο σενάριο, μοντάζ, φωτογραφία, μουσική, κοστούμια, δύο κατηγορίες ήχου και μακιγιάζ/κομμώσεις).

Ακολουθούν με 10 υποψηφιότητες τα 1917 (ταινία, σκηνοθεσία, πρωτότυπο σενάριο, σκηνικά, φωτογραφία, μακιγιάζ/κομμώσεις, οπτικά εφέ, δύο κατηγορίες ήχου και κοστούμια), Once Upon A Time In Hollywood (ταινία, σκηνοθεσία, Α’ αντρικό ρόλο, πρωτότυπο σενάριο, φωτογραφία, σκηνικά, δύο Β’ αντρικό ρόλο, δύο κατηγορίες ήχου και κοστούμια) και The Irishman (ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, δύο άντρες για Β’ ρόλο, μοντάζ, οπτικά εφέ, σκηνικά, κοστούμια και φωτογραφία).

Τα 1917 και Once Upon A Time In Hollywood δεν είναι υποψήφια στην κατηγορία μοντάζ.

Το Parasite απέσπασε 6 υποψηφιότητες (ταινία, σκηνοθεσία, μοντάζ, πρωτότυπο σενάριο, σκηνικά, ξενόγλωσσο φιλμ), όπως και τα Marriage Story (ταινία, Α’ γυναικείος ρόλος, Α’ αντρικός ρόλος, πρωτότυπο σενάριο, μουσική, Β’ γυναικείος ρόλος) και Little Women (ταινία, Α’ γυναικείος ρόλος, διασκευασμένο σενάριο, μουσική, κοστούμια, Β’ γυναικείος ρόλος) του ζεύγους Noah Baumbach και Greta Gerwig. Το ζεύγος δεν έτυχε όμως οσκαρικής υποψηφιότητας για καλύτερη σκηνοθεσία.ToLittleWomenτου 1994 είχε προταθεί για 3 βραβεία Όσκαρ (καμμία νίκη), το φιλμ του 1949 για 2 βραβεία (μία νίκη) και το φιλμ του 1933 για 3 βραβεία (1 νίκη).

6 υποψηφιότητες κέρδισε και το Jojo Rabbit (ταινία, διασκευασμένο σενάριο, Β’ γυναικείος ρόλος, κοστούμια, σκηνικά και μοντάζ).

ilostmybody

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Υποψήφια για το Joker η ελληνικής καταγωγής κομμώτρια Kay Georgiou.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΚΗΝΙΚΑ)

Μία από τις κατηγορίες με τις πιο προβλεπόμενες υποψηφιότητες:

Α Once Upon A Time In Hollywood

Β 1917

Γ The Irishman

Δ Parasite

Ε Jojo Rabbit

όπως και η κατηγορία της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Α 1917

Β Once Upon A Time In Hollywood

Γ Joker

Δ The Irishman

Ε The Lighthouse

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΦΙΛΜ

Εδώ υπάρχει και μία ταινία από την Βόρεια Μακεδονία (Honeyland). Εμείς ας συνεχίσουμε να βλέπουμε Τσαλταμπάση και Γερονικολού.

Στην κατηγορία της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ξανά υποψήφιος ο ελληνικής καταγωγής Alexandre Desplat για το Little Women.

Στην κατηγορία ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ η Beyonce δεν καταφέρνει να προταθεί για το Spirit από το The Lion King.

Μία ακόμα προβλεπόμενη κατηγορία αυτή του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Α Jojo Rabbit

Β Joker

Γ Little Women

Δ The Irishman

Ε The Two Popes

Για ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Έχουν προταθεί δύο ωραία έργα που μπορείτε να απολαύσετε στο Netflix (I Lost My Body 7,5/10 και Klaus 8/10).

Απόλυτα προβλέψιμη και η κατηγορία του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ Β’ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ με υποψήφιους πέντε κατόχους βραβείου Όσκαρ:

Α Tom Hanks (A Beautiful Day In The Neighborhood)

Β Anthony Hopkins (The Two Popes)

Γ Al Pacino (The Irishman)

Δ Joe Pesci (The Irishman)

Ε Brad Pitt (Once Upon A Time In Hollywood)

Στον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ο Antonio Banderas (Pain & Glory) αφήνει εκτός τους Robert De Niro (The Irishman), Taron Egerton (νικητή Χρυσής Σφαίρας) και Eddie Murphy (Dolemite Is My Name).

Ως υποψήφια και για ΚΑΛΥΤΕΡΟ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, αλλά και για Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ η Scarlett Johansson (JoJo Rabbit, Marriage Story) καταφέρνει ότι και η Sigourney Weaver το 1989. Όπως και τότε μάλλον και τώρα θα χάσει και τα δύο η αγαπημένη Scarlett, όπως και η Cate Blanchett το 2008, η Julianne Moore το 2003 και η Emma Thompson το 1994. H Jennifer Lopez (Hustlers) εκτός αγώνα, όσο και αν το πάλευε το lifestyle σύστημα των ΗΠΑ.

Ο σκηνοθέτης του Jojo Rabbit Taika Waititi μένει εκτός στην κατηγορία ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, όπως και η Greta Gerwig (Little Women), ενώ από τις 9 υποψήφιες ταινίες για καλύτερο φιλμ της χρονιάς απουσιάζει το The Two Popes. Έχει μεν υποψήφιο το σενάριό του και τους δύο αντρικούς ρόλους, αλλά ξεπλένει την Καθολική Εκκλησία και κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με την βράβευση του Spotlight προ τεσσάρων ετών από την ίδια Ακαδημία.