Κριτική του δράματος Bombshell, που αφορά σε αληθινή ιστορία

Κριτική του δράματος Bombshell, που αφορά σε αληθινή ιστορία

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική του δράματος Bombshell,
7/10

Δεν έχεις και πολλά πράγματα, για να εντυπωσιαστείς από το νέο φιλμ του Jay Roach (Trumbo, 2015 – Game Change, 2012), το οποίο βασίζεται σε σενάριο του Charles Randolph (The Big Short, 2015). Ειδικά αν έχεις δει προηγουμένως το ντοκιμαντέρ Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes (8/10, 2018), υποψήφιο πέρυσι για Emmy και το υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα σίριαλ The Loudest Voice (9/10, 2019) με τον Russell Crowe. Η υπόθεση διαπραγματεύεται το πραγματικό σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων, που ξέσπασε το 2016 και αφορούσε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των τηλεοπτικών σταθμών Fox News και Fox Roger Ailes (1940-2017). Πρόκειται για μία σοβαρή ιστορία, που δεν θα είχε έρθει στην επιφάνεια, αν δεν υπήρχε το κίνημα Me Too, το οποίο αποκαλύπτει παρόμοια σκάνδαλα και στηρίζει τα θύματα-μάρτυρες.

Απορίας άξιο γιατί συμπλεγματική Ελληνίδα δημοσιογράφος χαρακτήρισε την Βόμβα ως ταινία για «τρεις γκόμενες». Για την ιστορία, αρκετές σημερινές Ελληνίδες τηλεοπτικές παρουσιάστριες και δημοσιογράφοι θα γυάλιζαν τις πετούγιες αν δούλευαν στο Fox Channel. Τα πρώτα γυναικεία ονόματα του Fox δουλεύουν δέκα φορές πιο πολύ από τους άντρες συναδέλφους τους στον ίδιο σταθμό. Δυστυχώς ο σεξισμός αφορά και τις γυναίκες, όπως και η ομοφοβία χαρακτηρίζει πολλούς ομοφυλόφιλους. Πρόσφατα η Barbra Streisand ξαναθύμισε πώς την ξέσκισαν – με αφορμή το Yentl – οι γυναίκες κριτικοί. Η ίδια τις αποστόμωσε ως η μοναδική γυναίκα, που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας το 1984 για το Yentl (1983) και ξαναπροτάθηκε για το The Prince of Tides (1991).

Η σκηνοθεσία του Roach δεν απογειώνει την ταινία, η οποία σώζεται από δύο ερμηνείες. Από το συνολικά καταπληκτικό καστ ξεχωρίζουν οι Margot Robbie (Kayla Pospisil) και η Charlize Theron (Megyn Kelly). Η Robbie εξελίσσεται στην καλύτερη Αμερικανίδα ηθοποιό της γενιάς της και αποσπά υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας β’ γυναικείου ρόλου. Στον φανταστικό ρόλο της Pospisil αποτυπώνει στο βλέμμα της όλες τις διακυμάνσεις του χαρακτήρα, που υποδύεται:

φιλοδοξία, στόχος, αφέλεια, βιασμός, απογοήτευση, φόβος, θυμός, συγκίνηση, απελπισία, συνειδητοποίηση. Η Charlize Theron ντύνεται τον ρόλο της δυναμικής Kelly, αλλάζοντας τον τόνο της φωνής της, βοηθούμενη στην ερμηνεία της από το μακιγιάζ, την κόμμωση και το styling. Κόντρα όμως στην Renee Zellweger και την Scarlett Johansson δεν έχει ελπίδες να κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου στην κατηγορία Δράμα. Ο χαρακτήρας της Nicole Kidman (Gretchen Carlson) παραμένει ανολοκλήρωτος, όπως και αυτός του Roger Ailes (John Lithgow), σε σύγκριση με το πόσο αναλύθηκαν στα επτά επεισόδια του The Loudest Voice, χαρίζοντας την ευκαιρία για δουλεμένες ερμηνείες από τους Naomi Watts και Russell Crowe, ο οποίος θα είναι άδικο να χάσει φέτος την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία του.

Ας γίνει ειδική αναφορά στον σοβαρό ρόλο της κωμικού Kate McKinnon του SNL, η οποία κυρίως αλληλεπιδρά με τον χαρακτήρα της Robbie. Την ταινία κλείνει το One Little Soldier της Regina Spektor

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 26 Δεκεμβρίου 2019 από την Spentzos Film.