Κριτική της νέας ταινίας του Pedro Almodovar, Pain & Glory/Dolor y gloria

Κριτική της νέας ταινίας του Pedro Almodovar,  Pain & Glory/Dolor y gloria

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Pain & Glory/Dolor y gloria
7,5/10

thumbnailyu

Στα 70 του πια ο μεγάλος Ευρωπαίος σκηνοθέτης ρίχνει τους τόνους, επιδεικνύοντας μια ωριμότητα, που ταιριάζει στην ηλικία του. Πρωτοπόρος του gay σινεμά, δηλώνει τον θαυμασμό του για το - ανήκον στο είδος - ευρωπαϊκό Call me by your name (2017) του Luca Guadagnino και σκηνοθετεί και αυτός με την σειρά του ένα δράμα, όπου οι gay χαρακτήρες είναι λιγότερο καρικατούρες (όπως ο Toney του Tituss Burgess στο Dolemite Is My Name, 7,5/10) και περισσότερο άνθρωποι. Στο ημιαυτοβιογραφικό φιλμ, ένας φτασμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης - ο Salvador Mallo (Antonio Banderas) – προσκαλείται να παραστεί στην προβολή της αποκατεστημένης κόπιας μιας ταινίας του του 1987. Το γεγονός του ξυπνά δυσάρεστες και ευχάριστες μνήμες. Στο σενάριο του Almodovar ο κεντρικός ήρωας ζει μάλλον μια μοναχική ζωή, εν αντιθέσει με τον ίδιο, αφού βρίσκεται σε σχέση από το 2002 με τον 17 έτη νεότερό του Fernando Iglesias, που και εδώ κάνει μια σύντομη εμφάνιση. Επίσης η μητέρα του ήρωα, την υποδύεται η Penelope Cruz, επιτρέπει στον ανήλικο γιο της να εργαστεί ως δάσκαλος των αγράμματων συγχωριανών του, κάτι που στην πραγματικότητα έκανε η μάνα του Almodovar, η οποία πέθανε το έτος κυκλοφορίας του All About My Mother (1999).

Η ταινία κλείνει την τριλογία, που περιλαμβάνει τα φιλμς Law of Desire (1987) και Bad Education (2004). Λείπει η υστερία που χαρακτήριζε ταινίες του σκηνοθέτη προ 20 ετών, αλλά ο Almodovar παραδίδει ξανά στους θαυμαστές του ένα πολύχρωμο σύμπαν, με το παρελθόν των ηρώων να στοιχειώνει το παρόν τους και τα flashbacks να διακόπτουν την γραμμική αφήγηση. Ο Antonio Banderas (The Laundromat, 2019, 7/10), που φέρει το μικρό όνομα του πατρός του Almodovar, βραβευμένος στις φετινές Κάννες για αυτήν την ερμηνεία του, αναδεικνύεται στο απόλυτο alter ego του auter, έχοντας συμμετοχή μέχρι σήμερα σε 8 από τις 22 μεγάλου μήκους ταινίες του Ισπανού δημιουργού. Ως Salve θυμίζει τον Almodovar και εμφανισιακά. Ο Banderas ξεκίνησε να γίνεται τρανός μαζί με τον Almodovar στα 21 του, και στην ίδια επιτυχία ελπίζει προφανώς και ο 21χρονος Cesar Vicente, καθώς το Pain & Glory αποτελεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Στην ταινία υποδύεται την πρώτο πειρασμό του πρωταγωνιστή σε μία σκηνή ανθολογίας, που θυμίζει αντίστοιχη του Lady Chatterley’s Lover (1981).

Trivia: Η ταινία βρίθει σινεφίλ αναφορών όπως αυτή

ενώ ακούγονται τα Como pudiste hacerme esto a mi (Alaska y Dinarama, 1984), La Vie En Rose (Grace Jones, 1977) και η μούσα του δημιουργού Chavela Vargas (1919-2012) στο La Noche de mi amor (1996)

Πολύ καλό και το σάουντρακ του γνώριμου συνεργάτη του σκηνοθέτη Alberto Iglesias.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 31 Οκτωβρίου 2019 από την Odeon.