Ένα αστέρι πεθαίνει - Κριτική της βιογραφίας «Judy»

Ένα αστέρι πεθαίνει - Κριτική της βιογραφίας «Judy»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της βιογραφίας «Judy»
8/10

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο μικρό όνομα της bisexual ηρωίδας. Το επίθετό της όμως (Garland) σημαίνει Γιρλάντα. Δυστυχώς όμως από την λάμψη του ανθοστόλιστου κοριτσιού, που γεννήθηκε μέσα στο θέαμα με το ονοματεπώνυμο Frances Gumm, ελάχιστη είχε απομείνει έξι μήνες πριν τον θάνατό της, περίοδο που εξελίσσεται η δράση του φιλμ. Λιποβαρής, μόνη, εξαρτημένη, καταθλιπτική, διαγνωσμένη με ηπατίτιδα λόγω καταχρήσεων, πάσχουσα από αϋπνία, προερχόμενη από μία απόπειρα αυτοκτονίας δύο χρόνια νωρίτερα, άφραγκη, διαζευγμένη τετράκις (δύο μάλιστα από τους τέσσερις πρώην συζύγους ήταν ομοφυλόφιλοι, όπως και ο πατέρας της, κάτι που συνέβη και στην - επίσης τετράκις διαζευγμένη - κόρη της Liza Minnelli) και υποχρεωμένη να αποχωριστεί τα παιδιά της, το άλλοτε κραταιό κορίτσι-θαύμα του παραγωγού Louis B. Mayer μετακομίζει στο Λονδίνο στα τέλη του 1968, για να δουλέψει στο nightclub The Talk of the Town, ούσα μόλις 46 ετών, αλλά από χρόνια τελειωμένη για την απάνθρωπη βιομηχανία του Hollywood.

Από κει πιάνει την ιστορία το σενάριο του Tom Edge (The Crown), το οποίο βασίζεται στο θεατρικό έργο του Βρετανού Peter Quilter End of the Rainbow (2005). Η ταινία ευτυχεί να έχει πρώτο όνομα την Renee Zellweger (πρωταγωνίστρια του Chicago, 2002), που γεννήθηκε το έτος θανάτου της Garland και που με το Judy επιχειρεί να αναστήσει την κινηματογραφική της καριέρα (και γιατί όχι να κερδίσει και ένα Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας Α’ ρόλου), όπως η Garland προσπαθεί απεγνωσμένα στο φιλμ να έρθει στα πράγματα. Η παραγωγή όμως χάνει πόντους από την σκηνοθεσία του 47χρονου Λονδρέζου Rupert Goold, ο οποίος προήλθε από την τηλεόραση. Υπάρχουν κάποιες όμορφες σκηνές, όπως όταν εμμέσως η Zellweger απευθύνεται στους θεατές του έργου, ή η σκηνή με την πάστα, η σκηνή με τους ομοφυλόφιλους θαυμαστές της ή η κορυφαία όλων: η συγκινητική ερμηνεία του Over The Rainbow, όπου το κοινό στην αίθουσα γίνεται ένα με το κοινό του nightclub.

45698549658654054

Η αλήθεια είναι πως η ζωή της Judy Garland ως ταινία, θα χρειαζόταν να είναι τουλάχιστον 3ωρη, αν ήθελε κάποιος να καλύψει όλες τις διαφορετικές φάσεις της και κυρίως την ανύπαρκτη παιδική της ηλικία, όταν με άλλους της γενιάς της έγιναν εσώκλειστοι σε ένα στούντιο, για να δουλεύουν χωρίς ωράριο και με συνεχή ντόπα. Η καριέρα της περιλαμβάνει τόσες επιτυχίες και αποτυχίες, που πάντα προέρχονταν από αδιάκοπο αγώνα, όπως η κατάκτηση του ρόλου της Dorothy στο The Wizard of Oz (1939), αντί της Shirley Temple (1928-2014) ή το διώξιμό της από τα γυρίσματα του Annie Get Your Gun (1950) και η αντικατάστασή της από την Betty Hutton (1921-2007). Περιπτώσεις όπως αυτή της Judy Garland ή του Michael Jackson ή της Tatum O’ Neal σε κάνουν να αναρωτιέσαι μήπως θα ήταν καλύτερα οι ανήλικοι να μην είναι επιλέξιμοι στις διάφορες κατηγορίες ανταγωνιστικών καλλιτεχνικών βραβείων. Η ίδια η Liza Minnelli έχει περιγράψει πως η μάχη ήταν δεύτερη φύση της μητέρας της και πως την συναγωνιζόταν στις κοινές τους συναυλίες.

Στο καστ συμμετέχει η Jessie Buckley (Chernobyl, 2019), ο Finn Wittrock (American Horror Story), ο Rufus Sewell (Dark City, 1998) και ο Michael Gambon (Harry Potter).

Trivia: Πλην των επιτυχιών της Garland (By Myself, Trolley Song, Over the Rainbow, Get Happy, For Once In My Life, Come Rain Or Come Shine), που ερμηνεύει με την φωνή της η Zellweger και του σάουντρακ του Gabriel Yared, ακούγεται και το Take Care Of Your Homework (1969) με τον Johnnie Taylor (1934-2000).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 24 Οκτωβρίου 2019 από την Σπέντζος Φιλμ.