Φεστιβάλ Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι στον «Joker»

Φεστιβάλ Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι στον «Joker»

Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η ταινία «Joker» του Αμερικανού σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς.

Η ταινία αποτελεί μια νέα, αυτόνομη εξιστόρηση της γένεσης του αρχετυπικού Κακού, εχθρού τού Μπάτμαν: περισσότερο προσεγγίζει τον Αρθουρ Φλεκ, τον αντικοινωνικό νεαρό που πέρασε τα τρυφερά χρόνια του φροντίζοντας τη μητέρα του, με το όνειρο να γίνει stand-up κωμικός, ώσπου η κοινωνία τον τιμώρησε κι εκείνος αποφάσισε να εκδικηθεί.

Σκοτεινή και με έμφαση σε μια ανάλυση, κομιξική και κινηματογραφική, της γέννησης και της εξάπλωσης της βίας, η ταινία, η οποία δίνει στον Ρόμπερτ ντε Νίρο την ευκαιρία να συναντήσει έναν δεύτερο αλλά καθηλωτικό ήρωά του που θυμίζει τον «Βασιλιά της Κωμωδίας», αναδεικνύει το ιδιαίτερο, τεράστιο ταλέντο του Χοακίν Φίνιξ, που κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και συζητιέται ήδη για τα επικείμενα Οσκαρ με ενθουσιασμό.

Εκτός από τον «Joker», το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της Μόστρα απονεμήθηκε στην ταινία «J’accuse» (Κατηγορώ) του διάσημου Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.