Όπερα για την κρίση στο Χονγκ Κονγκ θα σκηνοθετήσει ο Άι Γουέι Γουέι

Όπερα για την κρίση στο Χονγκ Κονγκ θα σκηνοθετήσει ο Άι Γουέι Γουέι

Σαφείς αναφορές στην όλο και πιο βαθιά πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ θα έχει η καινούργια παραγωγή από τον Άι Γουέι Γουέι της κλασικής όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι «Τουραντότ» στη Ρώμη, όπως αποκάλυψε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής. Ο Γουέι Γουέι θα σκηνοθετήσει και θα σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παραγωγή η οποία θα ανεβεί στο Teatro dell’ Opera di Roma από τις 25 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου του 2020.

Σχετικά προσφάτως, ο Γουέι Γουέι έστειλε ομάδα για βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, σχεδιάζοντας παραγωγή ντοκιμαντέρ ή σειράς συνεντεύξεων. «Οι διαδηλώσεις, στα σίγουρα, θ’ αντανακλώνται στην όπερα» δήλωσε. «Θα είναι μια όπερα βυθισμένη στον σύγχρονο κόσμο, με τους σημερινούς πολιτισμικούς και πολιτικούς αγώνες να παρουσιάζονται μέσω της ιστορίας που αφηγείται ο Πουτσίνι».

Υπογράμμισε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Teatro dell’ Opera di Roma μόνον επειδή για αυτόν η «Τουραντότ» έχει ιδιαίτερη σημασία. Ως άφραγκος καλλιτέχνης που προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του στη Νέα Υόρκη, αυτός και ο αδελφός του εμφανίστηκαν ως κομπάρσοι στην ιστορική παραγωγή της όπερας από τον Φράνκο Τζεφιρέλι, στη Met, το 1987.

«Δεν θα αποδεχόμουν ποτέ αν δεν ήταν η “Τουραντότ”» είπε στην ιταλική εφημερίδα «La Republica». «Ποτέ δεν ξέχασα ότι εμφανίστηκα στη Met, μαζί με τον αδελφό μου. Το έκανα για να υποστηρίξω οικονομικά τις σπουδές μου, πολιτισμικά η δουλειά ήταν πολύ μακριά από τα ενδιαφέροντά μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ