Το Rocketman είναι καλύτερο από το Bohemian Rhapsody

Το Rocketman είναι καλύτερο από το Bohemian Rhapsody

Όπως περίμενα το πολυαναμενόμενο Rocketman του Elton John στην χώρα μας εισπρακτικά δεν τα πήγε καλά παρά τις θετικές στο σύνολο τους απόψεις των Ελλήνων κριτικών.

O Elton John σχεδόν ποτέ δεν είχε την αντιμετώπιση που έπρεπε για την μουσική του προσφορά από τον Ελληνικό τύπο. Από την δεκαετία του '80 και μετά αντιμετωπιζόταν σαν να είναι μόνο ο εκκεντρικός ομοφυλόφιλος που τραγούδησε στην κηδεία της πριγκίπισσας Diana.

Μόνο από συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με Έλληνες μουσικούς, για παράδειγμα Κώστας Λειβαδάς, Φοίβος Δεληβοριάς κα, που υποκλεινόντουσαν στο ταλέντο του και τον θεωρούσαν σαν ένα από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς, όπως κι εγώ.

Μου έκανε εντύπωση ότι ο Κώστας Λειβαδάς, στην πρόσφατη συναυλία του Elton John που παρακολουθήσαμε στην Πράγα, έφυγε από τις θέσεις μας και πήγε σε απόσταση 3 μέτρων από την σκηνή για να δει όπως μου είπε, πώς αυτός ο άνθρωπος παίζει σ΄'αυτή την ηλικία αυτό το πιάνο.

Για μένα η συναυλία αυτή πριν από 1 μήνα ήταν ένας προσωπικός επίλογος σε μία ιστορία που είχε αρχίσει με το Empty Sky, την ανεπανάληπτη συναυλία του που είχα δει όταν ήταν ίσως το Νο 1 στον πλανήτη το 1975 και την προσωπική επαφή που είχα μαζί του την ίδια εποχή.

giannis-petridis-elton-john

Ξεκινώντας την καριέρα μου στην δισκογραφία το '70 δούλευα στην Ελλαδίσκ. Ήμουν ευτυχισμένος γιατί στην εποχή που ήταν πολύ δύσκολο να ακούσεις αμέσως τα νέα τραγούδια, έφταναν στην Μαυροκορδάτου οι δίσκοι των Led Zeppelin, των Rolling Stones, των Yes, των Emesron Lake and Palmerm, του David Bowie, της Aretha Franklin και δεκάδων άλλων όπου αποφάσιζα για την κυκλοφορία των δίσκων τους και την προβολή τους στην χώρα μας. .

Έτσι μεταξύ άλλων κυκλοφόρησα, τα πρώτα άλμπουμ του Elton John και του David Bowie, οι πωλήσεις τους ήταν ασήμαντες και οι αξέχαστοι Νίκος Αντύπας με τον Ζακ Μεναχέμ μου έλεγαν να είμαι λίγο προσεκτικός όταν έβλεπαν το στοκ που συσσωρευόταν στην αποθήκη.

Βρήκα το κόλπο με τα φάκελα εισαγωγής και κυκλοφορούσα το 'δύσκολο' ρεπερτόριο τότε σε περιορισμένα αντίτυπα, για τους 150-200 που ήθελαν να τα έχουν. Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα έγιναν κυρίως γνωστοί από το Gasoline όπως το αποκαλούσαν τότε και το Nikita. Όλα τα αριστουργήματα που έβγαλαν στην δεκαετία του '70 είχαν στην χώρα μας ελάχιστη απήχηση και με το χρόνο αποκαταστάθηκαν.

Ευτυχώς που ο David Bowie με την τεράστια ακτινοβολία του στα χρόνια μετά το '80, έκανε το Ελληνικό κοινό να αναγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό τα σπουδαία άλμπουμ του της δεκαετίας του '70, ο Elton John δεν το κατάφερε αυτό στην Ελλάδα.

Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Elton John είναι σούπερ σταρ, στην πιο υψηλή κατηγορία και δεν μιλάω μόνο για την αποδοχή του ρεπερτορίου του, αλλά και για τις συναυλίες του που στην δεκαετία του '70 τον έφεραν σαν τον Νο 1 καλλιτέχνη, αλλά και που σήμερα στα 72 του αποδεικνύει ότι βρίσκεται ακόμα στην κορυφή με την πρόσφατη τουρνέ του και μάλιστα με τιμές εισιτηρίων του επιπέδου Springsteen που ξεκινούν από 100 ευρώ και πάνω.

ROCKET MAN, Η ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία Rocket Man αναπόφευκτα σε όλα σχεδόν τα κείμενα συγκρίνεται με την τεράστια επιτυχία που είχε πριν από μερικούς μήνες το Bohemian Rhapsody. Προσωπικά την βρήκα καλύτερη από το Bohemian Rhapsody με εξαίρεση τον πρωταγωνιστή της ταινίας Rami Malek που από την πρώτη στιγμή -ίσως θυμάστε- είχα πει, ότι ήταν σαν να τον είχε κυριεύσει το πνεύμα του Freddie Mercury και δίκαια πήρε το όσκαρ.

Ο Taron Egerton που υποδύεται τον Elton John στο Rocket Man είναι εξαιρετικός όπως συμφωνούν οι περισσότερες κριτικές που διάβασα, αλλά δεν φτάνει τον Rami Malek στο
Bohemian Rhapsody.

Είναι σίγουρο ότι αυτός ο ρόλος τον ανεβάζει σε άλλο επίπεδο και θα τον παρακολουθούμε με προσοχή στα επόμενα χρόνια. Έχει και ένα σημαντικό υπέρ του σ'αυτή τη ταινία σε σχέση με τον Rami Malek που ίσως τον βοηθήσει στις υποψηφιότητες για τα βραβεία που έρχονται το φθινόπωρο, τραγουδά ο ίδιος και μάλιστα πολύ καλά με τις ευλογίες του Elton John.

To Rocketman δίνει την ευκαιρία και στους άλλους ηθοποιούς να διακριθούν. Σε αντίθεση με το Bohemian Rhapsody δείχνει τα παρασκήνια στις σώου μπίζνες, και ιδιαίτερα για τον Jamie Bell (Billy Elliot) στον ρόλο του κορυφαίου στιχουργού και φίλου του Elton John, Bernie Taupin και τον Richard Madden που υποδύεται τον μάνατζερ του Elton John και που έγινε γνωστός από το Game Of Thrones και την ενδιαφέρουσα τηλεοπτική σειρά Bodyguard .

To Rocket Man άνοιξε στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με θετικό πρόσημο στις εισπράξεις που όμως δεν θα φτάσουν αυτές του Bohemian Rhapsody, εξ άλλου ο Elton John είναι ευτυχώς ακόμα ζωντανός, κάτι που αποδυναμώνει το ενδιαφέρον του κοινού που δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσους πέθαναν.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος, ο Elton John ήθελε να παρουσιαστούν πολλά από τα πραγματικά γεγονότα της ζωής του που είχαν σχέση με το σεξ και τα ναρκωτικά, έτσι το φιλμ είναι ακατάλληλο για τα πλήθη των οπαδών που είδαν το Bohemian Rhapsody και θα έβλεπαν ίσως και το Rocketman.

Ακατάλληλο, σημαίνει μεγάλο πλήγμα στην εμπορικότητα μιας ταινίας, κι όπως γράφεται είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Χόλυγουντ που δείχνει σεξ μεταξύ ανδρών, κάτι που απέφυγαν στο Bohemian Rhapsody παρ'όλο που ήταν βασικό στοιχείο στη ζωή του Freddie Mercury.

Ο σκηνοθέτης Dexter Fletcher, που είναι ο ίδιος που τελείωσε το Bohemian Rhapsody λόγω των γνωστών προβλημάτων, σκηνοθέτησε ένα πραγματικά σπουδαίο μιούζικαλ του 2019.

Γιάννης Πετρίδης