Ο Γιώργος Παπαπαστεφάνου για την Ανιές Βαρντά

Ο Γιώργος Παπαπαστεφάνου για την Ανιές Βαρντά

Νέα, ωραία, επιτυχημένη στη δουλειά της, καΙ βέβαια, και με τον απαραίτητο δεσμό, η Κλεό τα είχε όλα. Τίποτα δεν τής έλειπε. Την έτρωγε όμως η αγωνία. Στις εξήμισι το απόγευμα είχε ραντεβού με τον γιατρό της, που θα τής έλεγε αν έδειξε καρκίνο η βιοψία.

Το δίωρο από τις 5 ως τις 7, η Κλεό θα το καλύψει κάνοντας συνηθισμένα πράγματα. Θα συναντήσει τον σύντροφο και τους φίλους της, ακόμη και μια μάντισσα που θα τής πει τη μοίρα. Θα περιπλανηθεί στους δρόμους τού Παρισιού, μόνη μέσα στο πλήθος, σε κάποιο παριζιάνικο καφέ θα στήσει αφτί ν’ ακούσει ένα ζευγάρι που τσακώνεται.

Κάποια στιγμή, θα κάνει και την πρόβα της με τον Μισέλ Λεγκράν, που τής έγραψε ένα καινούριο, πολύ ωραίο τραγούδι. Τέλος, στη βόλτα της στον κήπο, θα συναντήσει ένα φαντάρο, που τελειώνει η άδειά του και επιστρέφει αύριο στην Αλγερία και στον πόλεμο. Η ταινία γυρίστηκε το 1962. Και είναι η μία από τις δύο ταινίες τής Ανιές Βαρντά που έχω αγαπήσει.

Η άλλη με τίτλο Sans toit, ni loi, γυρίστηκε το 1985. Η Ανιές Βαρντά, που μάς αποχαιρέτησε στις 29 Μαρτίου τού 2019, ανήκει στη γενιά τής nouvelle vague. Ο μπαμπάς της ήταν ελληνικής καταγωγής, Μικρασιάτης και η μαμά, Γαλλίδα. Όμως η ίδια είχε γεννηθεί στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, το 1928. Ο άντρας της, γνωστός επίσης σκηνοθέτης λεγόταν Ζακ Ντεμύ (1931-1990) και τού χρωστάμε τις «Ομπρέλες τού Χερβούργου» και τα «Κορίτσια του Ροσφόρ». Και στις δυο ταινίες τη μουσική και τα τραγούδια είχε γράψει ο Μισέλ Λεγκράν, που κι αυτός έφυγε φέτος, λίγο πιο πριν απ’ την Ανιές, στις 26 τού Γενάρη. Ας επιστρέψουμε όμως στην Βαρντά και στην ταινία της «Η Κλεό από τις πέντε ως τις επτά».

Η Κλεό είναι τραγουδίστρια και την υποδύεται η γοητευτική Κορίν Μαρσάν. Γι’ αυτήν ο Μισέλ Λεγκράν έγραψε το τραγούδι «Sans toi», σε στίχους τής Βαρντά, που στην ταινία το προβάρει η Κλεό με τον Λεγκράν στο πιάνο.