Κριτική για την νέα σκηνοθετική δουλειά του Πέτρου Νάκου «Η ΓΕΛΑΔΑ

Κριτική για την νέα σκηνοθετική δουλειά του Πέτρου Νάκου «Η ΓΕΛΑΔΑ

Από τον Κωστή Μπίτσιο

«Η ΓΕΛΑΔΑ»
Βαθμολογία: 7/10

Η Γελάδα αφηγείται την ιστορία μιας φτωχής μονογονεϊκής οικογένειας, που αποτελείται από την μητέρα (Μίνα Χειμώνα), που φιλοδοξεί να δει την κόρη της (Αγγελική Κοντού) τραγουδίστρια της όπερας και τον γιο της (Ηλίας Τσούμπελης) ποιητή. Προσλαμβάνει δάσκαλο (Σπύρος Σιδέρης) για τον γιο της, αν και ο μέλλων σοφέρ γαμβρός της (Πέτρος Νάκος) δεν συμμερίζεται τα απλησίαστα όνειρά της. Προκειμένου να υπάρξει οικονομική ρευστότητα η μάνα αποφασίζει να αγοράσει μια γελάδα, η συντήρηση της οποίας αλλάζει το πρόγραμμα όλων.

Πρόκειται για μια αλληγορία για την ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια, που του έχει θέσει η κοινωνική του καταγωγή και η οικονομική ευρωστία του. Το έργο του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (Nazim Hikmet Ran, Θεσσαλονίκη 1902- Μόσχα 1963) αποτελεί αναφορά στον καταναλωτισμό, που σε κάνει να ξεχνάς ότι χαρά μπορεί να βρεις και στα λίγα. Δεν επικροτεί την μιζέρια, αλλά μάλλον κριτικάρει το συνεχές κυνήγι της οικονομικής εξέλιξης και της κοινωνικής αναγνώρισης. Η επίκαιρη παραβολή φαντάζει να κοντράρει τον σύγχρονο κόσμο, αν και γράφτηκε το 1956. Το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο τις περισσότερες φορές γκρεμίζεται από την σκληρή πραγματικότητα, που η οικογένεια του κειμένου δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Η γελάδα από μέσο γίνεται σκοπός και εν τω μεταξύ η ζωή περνά και έχεις ξεχάσει να την ζήσεις, γευόμενος το μεδούλι της.

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος παρουσιάζει το παραμύθι σε μετάφραση Έρμου Αργαίου (1910-2004), στήνοντας έναν ονειρικό κόσμο με ασπρόμαυρες επιλογές από τα κοστούμια των Gaffer&Fluf / Frame up (Wardrobe). Το χρώμα υπάρχει στο make-up της Δήμητρας Γιατράκου και στις περούκες του hair stylist Κωνσταντίνου Σαββάκη. Με την βοήθεια των δουλεμένων φωτισμών της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και του σκηνικού του Τάσου Αμπατζή, το έργο παίζεται και ως θέατρο σκιών σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες σειρές του θεάτρου. Το θέατρο σκιών υποστηρίζει η κίνηση των ηθοποιών υπό τις οδηγίες της Ελβίρας Μπαρτζώκα. Το ηχητικό περιβάλλον, που φρόντισε ο Γιώργος Αντωνόπουλος, αποδίδει την ατμόσφαιρα της κάθε σκηνής, ακόμα και στην αρχή του τελευταίου μισάωρου του έργου, μετά από ένα αχρείαστο διάλειμμα, που ο σκηνοθέτης επιλέγει λανθασμένα να μεταφέρει μέρος της δράσης ψηλά και στο πίσω μέρος της σκηνής, εγκαταλείποντας το όραμα της πρώτης ώρας της παράστασης. Συνεχίζει να απλώνει την δράση και σε άλλα μέρη της σκηνής, δημιουργώντας μια ανεξήγητη απόσταση από το παραμυθένιο μέχρι τότε κλίμα, που είχε κατοχυρώσει. Η δε καταφυγή στο θέατρο σκιών δεν εξυπηρετήθηκε από την μη δισδιάστατη χρήση των props από τους καλούς ηθοποιούς, που όλοι είχαν σχεδόν ισάξιο ρόλο.

Η Μίνα Χειμώνα επί σκηνής είναι μια γυναίκα που ζει και αναπνέει θέατρο. Ψύχραιμη, υποστηρικτική, κολώνα της παραγωγής. Πολύ καλή η παρουσία της Αγγελικής Κοντού (βοηθός σκηνοθέτη - μουσική επιμέλεια). Η σπιρτάδα της στον ρόλο της κόρης θυμίζει κάτι από Λιάνα Παρούση. Στον ρόλο του συντρόφου της ο Πέτρος Νάκος υποδύεται καλά τον προσγειωμένο οδηγό, που θα είναι ευχαριστημένος πλάι της, ακόμα και αν δεν γίνει ποτέ πιλότος ο ίδιος. Ο Δραμινός Σπύρος Σιδέρης ως δάσκαλος κατορθώνει να μην υποδυθεί μια καρικατούρα παιδικού θεάτρου, φέροντας με επιτυχία την ηλικία του ρόλου του. Ο 23χρονος Ηλίας Τσούμπελης θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή του στον ρόλο του γιου, έχοντας πάντα στον νου του να μην χάνει τον ρυθμό του στην παράσταση.

Φωτογραφίες/video: Αντώνης Κυριτσάνης.

Gelada1

«Η ΓΕΛΑΔΑ» αλληγορικό παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ.

• Θέατρο Altera Pars. Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός. Τηλ. 210 3410011. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 21:00. Τιμές εισιτήριων: 15€ - 12€ Φοιτητικό 8€ (Ομαδικό/Άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α). Μέχρι τις 4/6/19. Διάρκεια: 90’ (με διάλειμμα). Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/altera-pars/h-gelada-tou-nazim-hikmet/