Κριτική για την νέα παράσταση της Αθηναϊκής Σκηνής «ΠΕΡΣΕΣ SHELTER»

Κριτική για την νέα παράσταση της Αθηναϊκής Σκηνής «ΠΕΡΣΕΣ SHELTER»

Από τον Κωστή Μπίτσιο

«ΠΕΡΣΕΣ SHELTER»
Βαθμολογία: 7/10

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στους Πέρσες (472 π.Χ.) του Αισχύλου (525-456 π.Χ.), αλλά εμπλουτίστηκε με τους Μνηστήρες του θρόνου/Kongs-Emnerne (1863) του Χένρικ Ίψεν (Henrik Ibsen, 1828-1906), τον Θάνατο του Δαντόν/Danton’s Death/Dantons Tod (1835) του Γκέοργκ Μπύχνερ (Karl Georg Buchner, 1813-1837) και τον Μοναχικό δρόμο/The Lonely Way/Der einsame Weg (1904) του Άρτουρ Σνίτσλερ (Arthur Schnitzler, 1862-1931). Η συντέλεια του κόσμου οδηγεί όλη την δράση του έργου μέσα σε ένα καταφύγιο (shelter). Εκεί έχουν καταφύγει οι ήρωες.

Ο Μιχάλης Καλαμπόκης (διασκευή και σκηνοθεσία) υποδύεται τον Βασιλιά (Άτοσσα, 550-475 π.Χ.) και το Φάντασμα (Δαρείος, 550-486 π.Χ.). Ευτυχώς διατήρησε για τον εαυτό του έναν ισάξιο ρόλο με τους συναδέλφους του. Κρατώντας αρκετή ώρα τον ήρωά του στο παρασκήνιο, σκηνοθέτησε ευφάνταστα τους ηθοποιούς, προσφέροντας σε κάθε αλλαγή σκηνής ενδιαφέρουσες εικόνες. Η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη (διασκευή και μετάφραση) ως Σύμβουλος έπαιξε συγκεντρωμένη και την έψαχνες στην σκηνή.

Ο 34χρονος Κερκυραίος ηθοποιός Θωμάς Πανδής έπαιξε με αυταπάρνηση τον Αιχμάλωτο, αν και θα μπορούσε στην αρχή του έργου να μετριάσει το πάθος του, ώστε να είναι εμφανής η εξέλιξη του ρόλου του. Αρκετά ενδιαφέρουσα η σκηνική του συνύπαρξη με τον Λυκούργο Μπάδρα. Ο Κωνσταντίνος Φάμης ως Αγγελιοφόρος συνεργάστηκε άψογα με τον υπόλοιπο θίασο και υπήρξε πολύ καλός στον μονόλογό του. Το μέτρο κατέκτησε ο 37χρονος Γιάννης Τσουρουνάκης στον ρόλο του Στρατηγού, ειδικά στο κήρυγμα του άθεου. Σε όλο το έργο υπήρξε ο πιο χαμηλόφωνος των αρρένων ηθοποιών, όχι λόγω ντροπής, αλλά μάλλον λόγω αυτοπεποίθησης.

Εντυπωσιακός ο Κρητικός Λυκούργος Μπάδρας ως Στρατιώτης. Δοσμένος συναισθηματικά και σωματικά σε όλη την διάρκεια του έργου. Οι νεότεροι του συνόλου Λυδία Σγουράκη (Ιέρεια) και Γιάννης Τριαντάκης (Γιος-Ξέρξης, 519-475 π.Χ. και βοηθός σκηνοθέτη) στάθηκαν ως ίσοι προς ίσοι απέναντι στους συναδέλφους τους, αποσπώντας θετικές εντυπώσεις. Στα καλά της παράστασης το κατανοητό της υπόθεσης, η δεμένη ομάδα και ο σεβασμός στον λόγο. Στα αρνητικά το ότι η μουσική του Γιάννη Μαδούρου αρκετές φορές κάλυπτε τις φωνές του θιάσου και το ότι ακουγόταν αρκετά κομπιουτερίστικη, ενώ θα μπορούσε να τύχει καλύτερης ενορχήστρωσης. Επίσης η παράσταση θα μπορούσε να τελειώνει 15 λεπτά νωρίτερα.

Βίντεο - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπιζούτης. Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Fn’F team. Δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης.

«ΠΕΡΣΕΣ SHELTER» ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ της Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου – Καλαμπόκη.

• Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη». Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13, Μακρυγιάννη (έξω από το μετρό Ακρόπολης). Πληροφορίες- κρατήσεις: 2109222300. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21:00. Κυριακή: 20:00. Τιμές εισιτήριων: Γενική είσοδος:12,00 ευρώ. Φοιτητικό και ανέργων: 10,00 ευρώ. Μέχρι τις 2/6/19. Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα).