Γιάννης Πετρίδης: Από το Boyz n the Hood στο νέο Twilight Zone

Γιάννης Πετρίδης: Από το Boyz n the Hood στο νέο Twilight Zone

Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον την τηλεοπτική σειράς Snowfall που παραγωγός της μεταξύ των άλλων είναι ο πολύ καλός μαύρος σκηνοθέτης John Singleton.

O Singleton ανήκει στην γενιά του Spike Lee, είναι και σεναριογράφος, υποψήφιος για όσκαρ σκηνοθεσίας το 1991 για την ταινία Boyz N' The Hood, απόλυτος πρόδρομος της μαύρης κοινότητας του κινηματογράφου μαζί με τον Spike Lee, που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στο Hollywood.

the twilight zone replay publicity still h 2019

Ο Singleton ήταν ο πρώτος και νεότερος μαύρος σκηνοθέτης που βρέθηκε υποψήφιος για όσκαρ.

Η καταγωγή του είναι από το νότιο Λος Άντζελες, εκεί που γυρίσαμε μερικές σκηνές με την Nicole Alexandropoulou για το ντοκιμαντέρ Once In A Lifetime.

Από τότε έκανε καλές ταινίες όπως το Poetic Justice το 1993 με τον 2pac Shakur και την Janet Jackson, από το οποίο το Again της Janet ήταν υποψήφιο για όσκαρ.

Τα ποιήματα σ'αυτό το φιλμ ήταν γραμμένα από την Maya Angelou πρωτοπόρο στα κοινωνικά δικαιώματα, ποιήτρια και τραγουδίστρια.

Ο κορυφαίος μαύρος δημιουργός των τελευταίων χρόνων Kendrick Lamar, βραβευμένος με Pulitzer, εμπνεύστηκε το δικό του Poetic Justice από αυτό το φιλμ.

Το τελευταίο επεισόδιο του Snow Fall της δεύτερης περιόδου Education , είναι σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον John Singleton που ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά το επίπεδο της σειράς.

Καταλαβαίνω απόλυτα τους φίλους της μουσικής στην Ελλάδα που έχουν μία αποστροφή για την εξέλιξη της μαύρης μουσικής. Για να καταλάβει κανείς γιατί κυριαρχεί το χιπ χοπ σήμερα θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της κουλτούρας των μαύρων μέσα από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, αλλά και στην πραγματική ζωή των τελευταίων 50 χρόνων και πώς αυτά επηρεάζουν την γενικότερη κοινωνική κατάσταση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Ακόμα και οι ρατσιστικές αναφορές που γίνονται στο τρίτο και καλύτερο από τα 2 προηγούμενα επεισόδια του Twilight Zone, με τίτλο Replay συνειδητοποιεί ο θεατής τον συσσωρευμένο θυμό που έχουν πολλοί μαύροι της Αμερικής εδώ και δεκαετίες.

Στο Replay παίζει ο νεαρός μαύρος ηθοποιός Damson Idris πρωταγωνιστής και στο Snowfal που μάλλον θα ακούσουμε πολλά γι'αυτόν στο μέλλον.

Σας θυμίζω ότι τα επεισόδια του Twilight Zone σχολιάζει ο βραβευμένος με όσκαρ και EMMY μαύρος σκηνοθέτης Jordan Peel.

Αύριο στο Α' Πρόγραμμα το ανέλπιστο τραγούδι που κυριαρχεί στο επεισόδιο replay που είχα να το ακούσω μισό αιώνα, από το 1968 όταν δουλεύοντας στην πρώτη μου δουλειά στην Music Box το κυκλοφόρησα σε δίσκο 45' στροφών σαν δεύτερη πλευρά στο Gimme Little Sign.

Γιάννης Πετρίδης