Κριτική για την παράσταση Θεάτρου Playback «JUKE BOX»

Κριτική για την παράσταση Θεάτρου Playback «JUKE BOX»

Από τον Κωστή Μπίτσιο

Κριτική για την παράσταση Θεάτρου Playback

«JUKE BOX»
Βαθμολογία: 8/10

Φαντάζει πολύ δύσκολο για τους ηθοποιούς να παίζουν σε ένα έργο χωρίς αρχικό κείμενο. Αυτό συμβαίνει με μία θεατρική παράσταση playback, που βασίζεται στις ιστορίες που θα αφηγηθούν στον θίασο μέλη του κοινού. Απαραίτητες οι ακονισμένες δεξιότητες αυτοσχεδιασμού των καλλιτεχνών. Η ομάδα Playback Ψ ασχολείται αδιάκοπα από το 2004 με το είδος, ούσα η πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback στην Ελλάδα, και η εμπειρία της, καθιστά το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, ειδικά για όσους τους δουν πρώτη φορά.
Αν τους έχεις παρακολουθήσει και στο παρελθόν, αρχίζεις να παρατηρείς την ετοιμότητα αντίδρασης κάθε ηθοποιού ξεχωριστά, την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, αλλά και την ισχύ των δεσμών, που ενώνουν την ομάδα των ηθοποιών, καθώς είναι ουσιώδες να νοιώθει ο ένας ότι μπορεί να βασιστεί στον άλλον. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Οφείλουν να ακούν με προσοχή την αφήγηση του θεατή, να ξεχωρίζουν τί είναι σημαντικό για αυτόν στην ιστορία του και μέσα σε μερικά λεπτά ή και δευτερόλεπτα να αποφασίσει ο κάθε ερμηνευτής ξεχωριστά τί θα εκφράσει επί σκηνής, με την συνδρομή ενός ηθοποιού-συντονιστή. Παράλληλα ο ένας καλλιτέχνης αφουγκράζεται μέσω αίσθησης και διαίσθησης τον άλλον, ώστε συγχρονισμένοι να αποδώσουν σκηνικά μια εμπειρία, ένα όνειρο, μια εξομολόγηση ενός θεατή. Αυτή η απόδοση τελικά θα πρέπει να γίνει με τρόπο, που θα καθιστά το θέαμα ενδιαφέρον για όλους τους υπόλοιπους παριστάμενους.

Φέτος ο νέος τρόπος που η ομάδα χρησιμοποιεί, για να εμπλέξει τους θεατές στο παιχνίδι είναι η μουσική και τα τραγούδια, που επιλέγονται με μία διαδικασία, που θυμίζει jukebox. Η προτίμηση των θεμάτων που ανέλυσαν μέλη του κοινού το βράδυ της 6ης/4/19 κατέδειξε την ανάγκη του κόσμου για γέλιο. Οι Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου και Χρήστος Θεοχαρόπουλος αντιλήφθηκαν το μήνυμα και ανταποκρίθηκαν στο γενικότερο κάλεσμα. Τους τέσσερις ηθοποιούς κατηύθυνε ως συντονιστής ο Δημήτρης Μπέγιογλου, ο οποίος χειρίστηκε με ευγένεια και χιούμορ θεατές, που αποζήτησαν μεγαλύτερο ρόλο στην διάδραση από αυτόν, που απαιτούσε η συνθήκη.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης. Συντονίζουν εναλλάξ: Λάμπρος Γιώτης, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Βέρα Λάρδη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος. Παίζουν εναλλάξ: Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Βέρα Λάρδη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού, Μαρία Μαραγκοπούλου, Άρτεμις Χατζηαργυρίου, Κατερίνα Webster, Σάββας Βασιλειάδης.

Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης, Παναγιώτης Κουκούτας. Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος, Κωστής Μπασούλης. Μουσική διδασκαλία: Σοφία Μάλαμα. Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Τσαγκαράκη. Βοηθός παραγωγής: Αλεξία Πολυμενοπούλου. Φωτογράφιση: Ειρήνη Μιχοπούλου. Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου.
«JUKE BOX» PERFORMANCE από την ομάδα Playback Ψ.

• Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός». Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά (πίσω από το δημαρχείο/6ος όροφος). Έως την Κυριακή 21 Απριλίου 2019. Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:15. ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 6973959552. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 10 € | Φοιτητικό: 8 €. Ατέλειες, κάρτα ανέργων, άνω των 65, μέλη ομάδων playback: 5 €.