Κριτική της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Timothee Chalamet «Beautiful Boy»

Κριτική της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Timothee Chalamet «Beautiful Boy»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Beautiful Boy»
7/10

Το φιλμ του συμπαραγωγού Brad Pitt ασχολείται με την εξάρτηση. Πρωταγωνιστεί ο Steve Carell στον ρόλο του πατέρα David Sheff, που προσπαθεί να βοηθήσει τον αλκοολικό και ναρκομανή γιο του Nic Sheff (Timothee Chalamet). Την ταινία σκηνοθετεί μία ακόμα ευρωπαϊκή μεταγραφή στο Hollywood: ο Βέλγος Felix van Groeningen. Το σενάριο του Groeningen και του ειδικευμένου στο βιογραφικό δράμα Luke Davies (Lion, 2016) βασίζεται στις εμπειρίες των δύο πρωταγωνιστών, όπως τις αποτύπωσαν στα βιβλία τους Beautiful Boy (του David Sheff, 2008) και Tweak (του Nic Sheff, 2009).

Ο David (1955) είναι δημοσιογράφος, που συνεργάστηκε με έντυπα όπως το Rolling Stone. Ο τίτλος του βιβλίου του και της ταινίας προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι (1980) του John Lennon, το οποίο ακούγεται στο φιλμ. Την ίδια χρονιά ο David είχε πάρει συνέντευξη από τον John Lennon και την Yoko Ono, τρεις μήνες πριν την δολοφονία του Lennon, για το περιοδικό Playboy. Ο δημιουργός συνέθεσε την δημιουργία του για τον γιο του Sean Lennon (1975).

Ο Nic (1982) είναι ο γιος του David Sheff από τον πρώτο του γάμο με την επίσης δημοσιογράφο Vicki Sheff (1951) (την υποδύεται η Amy Ryan του Gone Baby Gone). Ο Nic στα 18 του χρόνια έπεσε στα σκληρά ναρκωτικά, έχοντας ξεκινήσει το αλκοόλ στα 11 του. Οι γονείς του είχαν χωρίσει όταν ήταν 4 ετών. Η μητέρα του ζούσε στο Λος Άντζελες και ο πατέρας του στο Σαν Φρανσίσκο. Ο David παντρεύτηκε στην συνέχεια την καλλιτέχνιδα Karen Barbour (1956) (η Maura Tierney του The Affair) με την οποία απέκτησε δύο παιδιά ονόματι Jasper και Daisy. Ο Nic αποδείχτηκε ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί το διαζύγιο των γονέων του και κύλησε στα ναρκωτικά, αναγκαζόμενος μάλιστα να πουλάει ακόμα και το κορμί του σε άντρες, για να εξασφαλίσει την δόση του, κάτι που στην ταινία δεν αναφέρεται. Ο Nic είναι ένας εκ των συγγραφέων και παραγωγών της σειράς του Netflix 13 Reasons Why (2017).

Η ταινία προβάλλει όλες τις φάσεις, που ζει μία οικογένεια, όταν ένα μέλος της προσπαθεί να καθαρίσει. Υπάρχει θυμός, θλίψη, απόγνωση, καταφυγή σε ομάδες για τον άρρωστο και για την οικογένειά του. Αναδεικνύεται το κέρδος που αποκομίζουν οργανισμοί, που υπόσχονται στους γονείς το καλύτερο για τα εξαρτημένα τέκνα τους. Η πραγματικότητα είναι λίγο πολύ γνωστή, μιας και συνήθως νοσεί όλη η οικογένεια, όταν ένα παιδί εξαρτάται από ουσίες. Το φιλμ ξεχωρίζει όμως λόγω των ερμηνειών του καταπληκτικού καστ. Ο Chalamet συνεχίζει το σερί των καλών ρόλων. Είναι σπαρακτικός ως Nic. Τον μισείς και τον αγαπάς ταυτόγχρονα. Ο Carell στον ρόλο του πατέρα είναι συγκινητικός χωρίς βαρύγδουπες εξάρσεις. Ερμηνεύει με πειστικότητα τον απογητευμένο γονέα, που νομίζει ότι μόνος αυτός μπορεί να σώσει τον εξαρτημένο γιο του. Ως ανήμερο θηρίο περιφέρεται μέσα στο σπίτι, αγωνιώντας για τον άσωτο υιό. Δεν διστάζει να αδιαφορήσει πρόσκαιρα για τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, προκειμένου να περιθάλψει τον Nic. Αμφισβητεί την πατρική αγάπη του, μιας και φοβάται ότι θα επαναλάβει τα ίδια λάθη στην ανατροφή των ετεροθαλών αδελφών του. Οι μητέρες του φιλμ προσφέρουν ακριβείς και μετρημένες ερμηνείες. Σε μικρούς ρόλους ο Timothy Hutton (βασανισμένος γιος στο Ordinary People, 1980) και ο Andre Royo (Empire).

Trivia: Στην ταινία ακούγονται πολλά τραγούδια από Pavlov’s Dog, John Coltrane, David Bowie, Mogwai, Nirvana, Massive Attack, Sigur Ros. Ξεχωρίζει όμως το Sunrise, Sunset (1964) του Βιολιστή στην Στέγη σε ερμηνεία του Perry Como (1968).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 7 Μαρτιου 2019 από την Seven.