Κριτική της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Marielle Heller «Can You Ever Forgive Me?/Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;»

Κριτική της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Marielle Heller «Can You Ever Forgive Me?/Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;»

 

«Can You Ever Forgive Me?/Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;»
8/10

 

I’ll be seeing you

 

Η 39χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Marielle Heller παρουσιάζει μία διαφορετική πλευρά του Manhattan, διηγούμενη την πραγματική ιστορία της συγγραφέως Lee Israel (1939-2014).

 

I thought of you last night

 

Η Israel έγινε γνωστή, επειδή έγραψε τρεις βιογραφίες γνωστών γυναικών: της Tallulah Bankhead το 1972, της Dorothy Kilgallen το 1980 και της Estee Lauder το 1985. Το σενάριο των Nicole Holofcener και Jeff Whitty αποτελεί διασκευή του τέταρτου βιβλίου της Israel (Can You Ever Forgive Me?, 2008). Η συγγραφέας εξιστορεί στο τελευταίο της σύγγραμμα την προσφυγή της στην παρανομία εν έτει 1991, αφού πλαστογραφούσε επιστολές διάσημων προσωπικοτήτων.

 

Same Old Scene

 

Η Lee Israel παρουσιάζεται ως ταλαντούχα δημιουργός, η οποία δυσανασχετεί με την σεξουαλικότητά της, υποφέρει από κατάθλιψη και είναι αλκοολική, άφραγκη και ακοινώνητη. Τα πάει καλά μόνο με την γάτα της, την οποία υπεραγαπά.

 

Manhattan

 

Την αντιηρωίδα Israel υποδύεται η καλή ηθοποιός Melissa McCarthy, που προτάθηκε για βραβείο Oscar ερμηνείας για πρώτη φορά το 2011. Σήμερα, λίγο πριν τα πενήντα της, συνειδητοποιεί ευτυχώς ότι το νεανικό κοινό δεν θα την ανεχθεί για πολύ ακόμη ως σταρ - πολλές φορές κακόγουστων - ταινιών και αποφασίζει να υπηρετήσει με την υποκριτική της δεινότητα ένα πιο ουσιαστικό σενάριο, για να κατακτήσει τους αμφισβητίες, όπως η Israel προσπαθούσε να καταξιωθεί στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Manhattan.

 

Bad Luck

 

Μακάρι να ξανασκεφτεί την ατυχή επιλογή της να πρωταγωνιστεί πια κυρίως σε σκηνοθεσίες του συζύγου της Ben Falcone (που έχει έναν μικρό ρόλο εδώ), καθώς με το Can You Ever Forgive Me? θυμάται τον καλό της καλλιτεχνικό εαυτό.

 

Can’t run but

 

Σε έναν ρόλο, που δεν χαρακτηρίζεται από εξάρσεις, η ερμηνεία της διακρίνεται για την οργάνωσή της, για την πλήρη κατανόηση της Israel, για το ραφινάρισμα του ταλέντου της.
Street of Dreams

 

Αφού η ατζέντης της Marjorie (η γνωστή στην Ελλάδα προ 35ετίας από το τηλεοπτικό Kate & Allie Jane Curtin) δεν την βοηθά στην χρηματοδότηση της βιογραφίας της Fanny - Funny Girl - Brice (την οποία στο σινεμά υποδύθηκε η Barbra Streisand, η οποία έκανε δισκογραφικό ντουέτο με την McCarthy), η Lee Israel καταστρώνει το σχέδιο εξαπάτησης συλλεκτών με την βοήθεια του εκκεντρικού Jack Hock (ο Richard E. Grant των Bram Stoker’s Dracula, The Age of Innocence, The Portrait of a Lady, Corpse Bride, The Player, Pret-a-Porter, Gosford Park, Downton Abbey).
Detour

 

Η καθημερινότητά της παίρνει άλλη στροφή, ενώ η σχέση της με τον Hock την εξανθρωπίζει. Ο Grant (που στα 14 του έστειλε επιστολή στο ίνδαλμά του Barbra Streisand https://www.ellentube.com/video/richard-e-grant-gets-a-whiff-of-ellens-scent.html, την οποία δημοσίευσε φέτος, αφού την γνώρισε και αυτήν τον ευχαρίστησε) έχει τυποποιηθεί στον ρόλο του ομοφυλόφιλου, στις σκηνές του όμως με την πρωταγωνίστρια στο Can You Ever Forgive Me? είναι συγκινητικός, χωρίς να αποζητά το μελό. Αυτή είναι και η επιτυχία του φιλμ, που ισορροπεί ιδανικά το δράμα με την κωμωδία. Ούτε θέλει να σου μαυρίσει την ψυχή ούτε να σε κάνει να χασκογελάς.
Goodnight Ladies

 

Πτυχές του χαρακτήρα της Israel αποκαλύπτονται από την σύντομη γνωριμία της με την βιβλιοπώλισσα Anna (Dolly Wells), το φλερτ της οποίας γειώνει, ή από την απεγνωσμένη καταφυγή της στην πρώην της (Anna Deavere Smith), η οποία της υπενθυμίζει το στρυφνό της συμπεριφοράς της.

 

Charade

 

Η Israel υπήρξε ένας άνθρωπος, που κρυβόταν πίσω από τα βιβλία της.

 

Trav’lin’ Light

 

Η Heller δεν την στήνει στον τοίχο, ούτε όμως φοβάται να ρίξει φως στις μη κολακευτικές πλευρές του εσωτερικού της κόσμου. Η ολοκληρωμένη ερμηνεία της McCarthy επιβάλλει την προσοχή σε αυτό το μικρό διαμαντάκι.

 

Trivia:

 

- οι υπότιτλοι αφορούν σε τραγούδια, που ακούγονται στην ταινία,
- την μουσική υπογράφει ο αδερφός της σκηνοθέτιδος Nate Heller.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 από την Odeon.