Τι να πρωτοπώ ... για το απόγειο της ωριμότητας του Λάνθιμου

Τι να πρωτοπώ ... για το απόγειο της ωριμότητας του Λάνθιμου

Μόλις χθες είδα κι εγώ την νέα ταινία του Λάνθιμου.

Ήμουν απίστευτα περήφανος για την πορεία του "Κυνόδοντα", αν και προσωπικά οι "ανησυχίες του" με παρέπεμψαν πολύ σε ευρωπαϊκό κινηματογράφο (συγκεκριμένα γαλλικό-ιταλικό) τέλος του '60 & αρχές του '70, στον "Αστακό" και το "Θάνατο του ιερού ελαφιού" με ενθουσίασαν σεναριακά και σκηνοθετικά και άρχισα να αντιλαμβάνομαι το στίγμα του σαν σκηνοθέτη και φέτος έρχεται η "Ευνοούμενη" ... τι να πρωτοπώ ... για το απόγειο της ωριμότητας του Λάνθιμου, ένα βασικά ιστορικό σενάριο σκηνοθετημένο δεξιοτεχνικά σαν μαύρη κωμωδία, υπέροχος φακός & φωτογραφία, φως τόσο αληθινό (Lars von Trier σε όλο του το μεγαλείο), καταπληκτικές ερμηνείες (τεράστια έκπληξη η υπέροχη Emma Stone σε έναν αμιγώς βρετανικό ρόλο εποχής, γιατί οι άλλες δύο έχουν τις περγαμηνές τους) και πολλά πολλά άλλα.

Πιστεύω ότι έχουμε να δούμε πολλά και ακόμα καλύτερα από το συμπατριώτη μας. Θαυμάζω την εξέλιξή του ... και αν το ελληνικό κοινό αδιαφορεί ... το ελληνικό κοινό χάνει. Τα μεγαλύτερα ονόματα της ξένης showbiz κάνουν τα πάντα για να συνεργαστούν με το Λάνθιμο, κάτι θα ξέρουν.

Υ.Γ. Δεν είναι ούτε περίπλοκη ταινία δράσης, ούτε σενάριο sci fi ... είναι μία ταινία που εξερευνά την ανθρώπινη ψυχή και στις πράξεις που προβαίνει σε συγκεκριμένες συνθήκες-περιστάσεις και υπό την επιρροή πράξεων άλλων ανθρώπινων ψυχών. Υπέροχο! Εξαιρετικό! Καταπληκτικό! Ένα σύγχρονο Dangerous Liaisons του Frears χωρίς την υπερβολή της ίντριγκας και όλα σε δόσεις τόσες για να μην γίνει κουραστικό.

Gogo P.