Ο Γιάννης Πετρίδης για το Favourite του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιάννης Πετρίδης για το Favourite του Γιώργου Λάνθιμου

Τελικά το Favourite του Γιώργου Λάνθιμου που είδα χθες είναι μία από τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Πραγματικά θαυμάζεις την εξέλιξη αυτού του Έλληνα σκηνοθέτη, σε ένα καθαρά Βρετανικό φιλμ εποχής.

Απίστευτες και οι τρεις πρωταγωνίστριες, μάλλον είναι σίγουρες στις υποψηφιότητες για πρώτο και δεύτερο γυναικείο ρόλο στα όσκαρ.

Σκηνικά, κοστούμια, μουσική, κυρίως κλασική και το σενάριο δημιουργούν μία απόλυτα ολοκληρωμένη ταινία, από αυτές που λέμε ταινία της χρονιάς.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, το ότι μετά από τόσα χρόνια έχουμε έναν Έλληνα σκηνοθέτη που ξεκινώντας από την πατρίδα μας, κάνει τόσο σημαντική καριέρα στο εξωτερικό.

Έχω όμως τις επιφυλάξεις μου αν αυτό το φιλμ που θα το αγαπήσουν και οι κριτικοί στην Ελλάδα, θα έχει την αποδοχή που του αξίζει και από το Ελληνικό κοινό, γι' αυτό μάλλον βγαίνει στην Ελλάδα μετά τις αναγγελίες των όσκαρ για να βοηθηθεί με τις πιθανές υποψηφιότητες διαφημιστικά.

Στην ταινία εκτός από τους κλασικούς Vivaldi, Purcell, Bach, και αρκετούς νέους σχετικά συνθέτες όπως ο Max Richter, ακούγεται και ένα εξαιρετικό τραγούδι του Elton John από το πρώτο του άλμπουμ.

Μη χάσετε σήμερα και αύριο στις 4 στο Α' Πρόγραμμα δύο αφιερώματα σ' αυτόν τον μοναδικό τραγουδοποιό, από την κορυφαία εποχή της καριέρας του 1969-75, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν συνέχισε και τα επόμενα χρόνια να βγάζει άλμπουμ με ενδιαφέρον και να κάνει περιοδείες που τον τοποθετούν στην κορυφή των πιο πετυχημένων καλλιτεχνών του ροκ.

Στο τέλος της χρονιάς που άρχισε, περιμένουμε και την ταινία που αναφέρεται στην καριέρα του.

Γιάννης Πετρίδης.

Αν πιστεύετε στην φιλοσοφία της σελίδας μας ενισχύστε την προσπάθεια μας και θα παίρνετε τακτικά αποκλειστικές πληροφορίες και λίστες.