Κριτική για την παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης «Αλαντίν»

Κριτική για την παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης «Αλαντίν»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Αλαντίν»
Βαθμολογία: 7/10

Το γνωστό παραμύθι από τις Χίλιες και μια νύχτες παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ. Βασικός παράγοντας της επιτυχίας μίας παράστασης θεάτρου για παιδιά είναι ο πρωταγωνιστής της. Θα πρέπει να εμφανίζεται ορεξάτος, να ταιριάζει εμφανισιακά και ηλικιακά στον ρόλο, να διαθέτει άνεση στην πρόζα, στην κίνηση και στο τραγούδι, όταν το απαιτεί η παραγωγή. Στον Αλαντίν της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης αυτά τα χαρακτηριστικά δεν συγκεντρώνει ο Δημήτρης Σαμόλης, υποδυόμενος τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου. Είναι ψηλός για τον ρόλο, φωνητικά εμφανίζεται κατώτερος του λοιπού θιάσου, δεν αποπνέει ενέργεια όταν ερμηνεύει, και ηλικιακά δείχνει μεγαλύτερος, ειδικά σε σχέση με την ηθοποιό, που υποδύεται την πριγκίπισσα (Χαρά Κορομπλή). Δεν είχε εντυπωσιάσει και πριν τέσσερα χρόνια στην Αγαπητή Ελένα critics-point.gr

Ευτυχώς οι υπόλοιποι ηθοποιοί της παράστασης κατορθώνουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού για το έργο. Με προεξάρχοντα τον Κωνσταντίνο Ευστρατίου ως Τζίνι του Λυχναριού, ο οποίος μαγεύει παιδιά και μεγάλους άμα τη εμφανίσει, το κέφι απογειώνεται, όπου ο Ευστρατίου πρωταγωνιστεί. Χωρίς να παίζει τον ωραίο της υπόθεσης, ο ηθοποιός καταφέρνει με το γοητευτικό γέλιο του και το χιούμορ του να ταράξει τα νερά. Πραγματικός άρχοντας της σκηνής. Είχε καλή παρουσία και πέρυσι στην ίδια σκηνή, στο πλευρό του Σταμάτη Κραουνάκη critics-point.gr

Η θηλυκή εκδοχή του (Τζίνι του Δαχτυλιδιού) ερμηνεύεται από την Ελευθερία Παγκάλου. Η ηθοποιός αποδίδει τα μέγιστα και στον ρόλο αυτό, αλλά και στις σκηνές συνόλου. Στην σκηνή του δεύτερου μέρους, όπου παίζει με τον Αλαντίν, προσέχεις μόνο αυτή. Το τραγούδι της ως Τζίνι του Δαχτυλιδιού είναι ευχάριστο. Στην σκηνή, που μέλη του θιάσου υποδύονται διάφορα ζώα, η Παγκάλου παίζει την κότα καλύτερα από όλους, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσίτσιο. Ο Τσίτσιος στο δεύτερο μέρος μεταμορφώνεται ως δεξί χέρι του βασιλιά. Κονταίνει, αν και ψηλός, αλλάζει φωνή και ηλικία, ως άξιος χειριστής των υποκριτικών του μέσων. Η Παγκάλου στο πρώτο μέρος και ο Μιχαήλ Μελίσσης στο δεύτερο μέρος, με άψογη κίνηση, ταιριαστό ύφος και σωστή χρήση του prop, αποδίδουν την ατμόσφαιρα της Ανατολής, που απαιτεί η σκηνή, παρουσιάζοντας ωραία κάτι οικείο. Ο Μελίσσης υποδύεται επίσης με ενέργεια τον σκύλο στην ομαδική σκηνή. Ο Αγαθάγγελος Χατζημιχαήλ διασκεδάζει ως βάτραχος και ως ιπτάμενο χαλί. Ηλικιακά και εμφανισιακά φαντάζει ιδανικός Αλαντίν, χωρίς να υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το τραγούδι του από την παράσταση. Τον Κακό Μάγο της υπόθεσης ερμήνευσε ο Δημοσθένης Φίλιππας, ο οποίος αμέσως παρέπεμψε με την φωνή του τους επαΐοντες στην καριέρα του στην μεταγλώττιση. Δούλεψε την κίνησή του, το τραγούδι του (με την Disney εισαγωγή του), την φωνή του και δημιούργησε έναν απολαυστικό κακό ήρωα. Ως μάνα του Αλαντίν η Λήδα Καπνά ήταν παρούσα στον ρόλο της και ακουγόταν στον θεατή και η πρόζα της και το τραγούδι της.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δημήτρη Δεγαΐτη (Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες, 2014), που σκηνοθέτησε την ομάδα με φαντασία, εκμεταλλευόμενος την εκπληκτική κίνηση των ηθοποιών του. Η σκηνή με τους τέσσερις ράφτες (Δεγαΐτης, Μελίσσης, Χατζημιχαήλ, Ευστρατίου) είναι ευρηματικά συντονισμένη. Αντί της άχαρης εναλλαγής σκηνικών ή της χρήσης βίντεο, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει όμορφες εικόνες, που οι ερμηνευτές υποδύονται το συντριβάνι, τον ήλιο που δύει, τα βουνά, την σπηλιά, το καραβάνι, την μαγική πύλη, το δέντρο, τα ζώα. Θα πρέπει απλά να δοθεί προσοχή από την παραγωγή στην χρήση του καπνού και στην θερμοκρασία στον χώρο της πλατείας.

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου. Σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης (W Memorabilia, 2014)-Μαντώ Ψυχουντάκη. Μουσική: Νίκος Τσέκος. Κίνηση: Λία Τσολάκη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου (Duende-2018, Βικτώρ-2017, Η Λίμνη των Κύκνων-2014).

«Αλαντίν» ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ της Άνδρης Θεοδότου.
• Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14 - Πλάκα). Τηλέφωνα: 210.3222464 - 2103236732. Κάθε Κυριακή 11 π.μ. και 3 μ.μ.. Ενιαία τιμή: 10,00 Ευρώ. Για μικρούς και μεγάλους θεατές. Ομαδική τιμή Κυριακές 8,00 Ευρώ.
Μειωμένη τιμή: 6,00 Ευρώ σε καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με 15λεπτο διάλειμμα). Η παράσταση είναι για παιδιά μέχρι 12 ετών.