The Favourite: Αποθεώθηκε από τους κριτικούς στη Βενετία η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

The Favourite: Αποθεώθηκε από τους κριτικούς στη Βενετία η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Από το 2009 που οι ταινίες του άρχισαν να διαμορφώνονται στο εξωτερικό και να απευθύνονται σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό, ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν πάντοτε παρέα με τον Ευθύμη Φιλίππου. Ο ένας σκηνοθετούσε όσα ο άλλος είχε φανταστεί σεναριακά. Μετά από μια δεκαετία, ο Φιλίππου δεν ήταν εκεί. Το The Favourite έφερε τον Λάνθιμο σε επαφή με άλλες σκέψεις και οράματα και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα.

Τι περιλαμβάνει αυτό το σήμερα; Κατ΄αρχάς είναι η επόμενη μέρα της προβολής της νέας ταινίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Εκεί όπου το The Favourite συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα. Κι ενώ πολλοί μπορεί να δυσκολεύονται να απορροφήσουν το αποτέλεσμα που βγάζει ο Λάνθιμος σε κάθε ταινία του, ενώ αρκετοί τον έχουν επικρίνει στο παρελθόν, ακόμα κι αν οι ταινίες του δημιουργούσαν θετικό ντόρο στα φεστιβάλ που συμμετείχαν, η νέα ταινία διαφέρει. Αρκετά.

Η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝαμάρα είναι πολύ διαφορετικοί στο audio του σεναρίου τους σε σχέση με τον Φιλίππου και το θέμα που αναπτύσσουν έχει ούτως ή άλλως δομές που επιτάσσουν κάτι αλλιώτικο. Ο Γιώργος Λάνθιμος πήρε αυτό το σενάριο και έφτιαξε μια ταινία που αυτή τη φορά δεν έχει ούτε έναν αστερίσκο. Ούτε ένα «ναι μεν, αλλά». Το The Favourite έγινε το favourite των κριτικών.
Δεν είναι μόνο το φίλα προσκείμενο προς το σινεμά του Λάνθιμου Indiewire που το εξυμνεί. Είναι η Guardian, είναι το Time, είναι το Variety, είναι το Vanity Fair. Οι διακεκριμένοι αρθρογράφοι που παρίστανται σε κάθε μεγάλο φεστιβάλ κι έχουν μια τεράστια εμπειρία και σαφώς ένα αξιέπαινο κριτήριο, όλοι μιλούν για μια ταινία που ανέδειξε ακόμα καλύτερα την αιχμηρή σκηνοθετική αντίληψη του Λάνθιμου.

Η Ολίβια Κόλμαν ως πρωταγωνίστρια είναι αυτή που παίρνει όλη τη δόξα πάνω της στο ρόλο της Βασίλισσας Άννας. Η Έμμα Στόουν έχει τον ρόλο μιας ευγενικής και σιωπηλά δυναμικής υπηρέτριας. Η Ρέιτσελ Βάις είναι μια υποχθόνια φίλη που κάτω από τη φιλία της κρύβει τα δικά της πλάνα για τη Βρετανία και το μέλλον της στον 17ο αιώνα. Με έναν μπουρλέσκ και συνάμα κάπως μελαγχολικό τόνο, ο Γιώργος Λάνθιμος δείχνει στο The Favourite ένα έξτρα κομμάτι του εαυτού του.

[via]