Για την πτώση των όσκαρ φταίνε οι μέτριες ταινίες

Από τον Κώστα Ζουγρή

Η απόφαση της ακαδημίας των όσκαρ να προσθέσει μία νέα κατηγορία για να βραβεύει τα Blockbusters αρχικά θα βρει αρκετούς φίλους, στην συνέχεια όμως θα αποδειχθεί ότι ξεφεύγει σημαντικά από τον αρχικό στόχο της καθιέρωσης του θεσμού που είναι βέβαια η βράβευση των καλύτερων ταινιών και όχι αυτών που έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό.

Δεν αποκλείεται και η έκταση που δόθηκε σε προσωπικά γεγονότα όπως αυτό της σχέσης του Weinstein με το επαγγελματικό περιβάλλον του να ήταν μέρος του παιχνιδιού.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί ανάλογες προσπάθειες στην μουσική με τα πολλαπλά βραβεία χαζοχαρούμενης ευχάριστης μουσικής που όμως έχει ημερομηνία λήξης.

Βέβαια δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις το κοινό να βλέπει ταινίες τέχνης, το κοινό ακολουθεί τον πολιτισμό της εποχής και η εποχή μας δεν θα λέγαμε ότι είναι από τις καλύτερες.

Οι σούπερ ήρωες που προσελκύουν πια μαζικά μικρούς και μεγάλους, χάρις κυρίως στην υπερβολική προβολή των ΜΜΕ, υπερτερούν σε τεχνική άποψη αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά, αλλά υστερούν σε ποιότητα έναντι των περιπετειών που έβλεπαν οι θεατές πριν από μισό αιώνα, σε έμπνευση, σκηνοθεσία και ηθοποιούς.

Δεν μπορούμε βέβαια να επηρεάσουμε την ακαδημία η οποία βλέπει την σταδιακή πτώση που παρουσιάζει κάθε χρόνο σε ενδιαφέρον ο θεσμός των όσκαρ και ψάχνει τρόπο να ανακάμψει, λογικά θα τα καταφέρει, αλλά θα χάσει σε αξιοπιστία