Κριτική της νέας ταινίας με τον Timothee Chalamet «Καλοκαιρινές νύχτες/Hot Summer Nights»

Κριτική της νέας ταινίας με τον Timothee Chalamet «Καλοκαιρινές νύχτες/Hot Summer Nights»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Καλοκαιρινές νύχτες/Hot Summer Nights»
6,5/10

Πρόκειται για την 4η ταινία στην οποία έπαιξε πέρυσι ο Timothee Chalamet (Call me by your name, Lady Bird, Hostiles), κινηματογραφικό ντεμπούτο του 31χρονου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Elijah Bynum. Πρόκειται για ένα φιλμ, που θα απολαύσουν περισσότερο οι έφηβοι θεατές και καλώς γυρίζονται ταινίες για αυτό το κοινό. Μαζί με το νεαρό κοινό θα πρέπει να ωριμάσει και η ματιά του δημιουργού Bynum. Ο σκηνοθέτης φαίνεται να έχει πολλές επιρροές - όπως το Goodfellas του Martin Scorsese και τα Inherent Vice και Boogie Nights (παίζει και εδώ ο Thomas Jane) του Paul Thomas Anderson - και στα επόμενα έργα του μακάρι να καταφέρει να κατοχυρώσει ένα προσωπικό ύφος. Στις Καλοκαιρινές νύχτες πρωταγωνιστεί το γρήγορο μοντάζ των Jeff Castelluccio, Tom Costantino και Dan Zimmerman, χωρίς να εκμηδενίζεται η αφήγηση της ιστορίας, που αφορά στο πως το καλοκαίρι του 1991 - στο παραλιακό χωριό Hyannis της Μασσαχουσέττης - καθορίζει το μέλλον των άσωτων Daniel (Timothee Chalamet), McKayla (Maika Monroe) και Hunter (Alex Roe). Η περιοχή χτυπήθηκε τον Αύγουστο του 1991 από τον τυφώνα Bob και το σενάριο παρακολουθεί τους τρεις μήνες, που προηγήθηκαν της φυσικής καταστροφής.

Πηγή έμπνευσης του σκηνοθέτη υπήρξε η γνωριμία του με δύο τύπους, που συνεργάζονταν σε μία επιχείρηση πώλησης «χόρτου». Ο ένας κυκλοφορούσε στο κολλέγιο, που φοίτησε ο Elijah Bynum, ως ακαταμάχητος γόης και ο άλλος ως εσωστρεφής, μελαγχολικός νέος. Έτσι και ο όμορφος 28χρονος Alex Roe (Rings, The 5th Wave) υποδύεται το έμπειρο, κακό παιδί Hunter, που θυμίζει James Dean, και ο 23χρονος Timothee Chalamet τον φιλάσθενο, παρθένο Daniel. Στο πλάι τους η ιδανική στον ρόλο της 25χρονη, καλή ηθοποιός Maika Monroe (It Follows, The 5th Wave, The Guest, Labor Day, The Bling Ring, που το 2016 έπαιζε με τον - και εδώ συμμετέχοντα - William Fichtner στην Ημέρα Ανεξαρτησίας) και η συνομήλική της Maia Mitchell (Phoebe). Το νεανικό καστ συμπληρώνει σε ρόλο κακοποιού ο Emory Cohen (Brooklyn, 2015), ο αδερφός του σεναριογράφου Ezra, υποδυόμενος απολαυστικά έναν ναρκομανή, παρέα με την πρώην πορνοστάρ Jessie Andrews (Daisy).

Η ταινία προσπαθεί να εντάξει στην αφήγησή της διαφορετικά είδη όπως το νουάρ, το θρίλερ και την περιπέτεια. Κάπου εκεί σε μπερδεύει, καθώς ξεχνά να αναλύσει με σαφήνεια τα αίτια της παραβατικότητας των ηρώων της. Εξαιτίας αυτού, δεν αντιλαμβάνεσαι τις επιλογές τους, που φαντάζουν αψυχολόγητες. Μένουν ορισμένα καλά μονοπλάνα, η νοσταλγία μιας ανέμελης εφηβείας, οι ματαιώσεις της ενηλικίωσης και μία ενδιαφέρουσα συλλογή τραγουδιών.

Trivia:

- Μεταξύ άλλων τραγουδιών, ακούγονται τα I Don’t Want to Cry του Chuck Jackson,

το Surrender των Suicide, το True Love Will Find You in the End των Crybaby, το Space Oddity του David Bowie, αλλά και το χορωδιακό Va Pensiero από την όπερα Nabucco του Giuseppe Verdi.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 2 Αυγούστου 2018 από την Seven Films.