Κριτική της νέας ταινίας του Greg Berlanti «Love, Simon»

Κριτική της νέας ταινίας του Greg Berlanti «Love, Simon»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Love, Simon»
8,5/10

Αγαπητέ αναγνώστη.

Υπέροχα ξεκινάει ο pride month με μία απλή και αληθινή ταινία ενηλικίωσης. Μετά το περσινό ευρωπαϊκό coming out του Elio (Timothee Chalamet) στο Call me by your name κατέφτασε το εύπεπτο αμερικάνικο teen gay drama Love, Simon του 46χρονου σκηνοθέτη Greg Berlanti, που αφορά στην ενηλικίωση του 17χρονου Simon Spier (Nick Robinson). Δεν είναι τυχαία η ενασχόληση του σκηνοθέτη με το μυθιστόρημα της 35χρονης Becky Albertalli Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (2015) σε σενάριο των συνομηλίκων της Elizabeth Berger-Isaac Aptaker (This Is Us). Ο Berlanti παντρεύτηκε προ 6μήνου τον αθλητή Robbie Rogers - ο οποίος εμφανίζεται στο έργο - με τον οποίο απέκτησαν και έναν γιο. Οι gay αναφορές δεν λείπουν σε προηγούμενες δουλειές του (The Broken Hearts Club: A Romantinc Comedy, Political Animals, Brothers & Sisters, Arrow, The Tomorrow People, Everwood, Dawson’s Creek).

Το φιλμ αναφέρεται στην πραγματικότητα ενός τελειόφοιτου λυκείου που συμφιλιώνεται με την ομοφυλοφιλία του, βιώνοντας όλα τα δύσκολα στάδια, αντιμέτωπος με οικογένεια, φίλους και καθηγητές. Οι συνομήλικοι του Simon gay θεατές θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί, που έχουν την ευκαιρία να ακουμπήσουν σε σύγχρονους ομοφυλόφιλους ήρωες στο σινεμά και στην τηλεόραση. Η έλλειψη τέτοιων ρόλων στα εφηβικά χρόνια του σκηνοθέτη σίγουρα τον ώθησε στα δικά του έργα να συμπεριλαμβάνει πρότυπα απαραίτητα για τους σημερινούς gay. Μακάρι να υπήρχαν παρόμοιες ταινίες όταν ήμουν προέφηβος και αμφισβητούσα το είναι μου, χωρίς να γνωρίζω πώς να το επικοινωνήσω στο περιβάλλον μου.

Ο Simon ζει ότι συνήθως περνά ο έφηβος, που κρύβει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Προτιμά να κάνει coming out σε ένα λιγότερο γνωστό του άτομο, παρά στους κολλητούς του (Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr.), καθώς αισθάνεται ότι τους κορόιδευε, αφού δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής μαζί τους για χρόνια. Πέφτει θύμα εκβιασμού από συμμαθητή (Logan Miller), που μαθαίνει το μυστικό του. Χαίρεται ενοχικά, που ένας ανοιχτά gay συμμαθητής του (Clark Moore) τραβά πάνω του τα ψευτοπαλλήκαρα (bullies) του σχολείου (Terayle Hill, Tyler Chase), καθιστώντας αυτόν μαθητή υπεράνω υποψίας. Έχει μια πολύ καλή φίλη, που είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του και αυτός δεν παίρνει χαμπάρι. Ερωτεύεται straight συνομηλίκους του (Joey Pollari), νομίζοντας ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Υπομένει καρτερικά τα ομοφοβικά σχόλια του πατέρα του, όσο όλη η οικογένεια παρακολουθεί τηλεόραση. Υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για κορίτσια, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των κολλητών του. Προς τιμήν του δεν φτάνει μέχρι το στάδιο να παίξει με τα συναισθήματα μιας κοπέλας. Ένας καθηγητής του (Tony Hale) διστάζει να τον προσεγγίσει με αμεροληψία, ενώ ευτυχώς υπάρχει μία συνάδελφός του, που τον υπερασπίζεται όταν φτάνει η στιγμή της αλήθειας. Παράλληλα βιώνει ένα είδος βιασμού μέσω της μάστιγας της αμετροεπούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ως παιδί αδυνατεί να καταλάβει γιατί έχει ονειρώξεις για τον Daniel Radcliffe ή τον Jon Snow. Προσπαθεί να μιμηθεί στυλιστικά σύγχρονα πρότυπα όπως ο ανοιχτά gay διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook.

Το σενάριο αποφεύγει τις μεγαλοστομίες. Ο πρωταγωνιστής δεν υπερβάλλει στο παίξιμό του. Στο πλάι του εμφανίζεται η Katherine Langford, ενώνοντας το σύμπαν του Love, Simon με αυτό του 13 Reasons Why. Ξεχωρίζει για το κωμικό της ταλέντο η Natasha Rothwell και οι υποδυόμενοι τους γονείς Jennifer Garner και Josh Duhamel.

Και για όσους δεν καταλαβαίνουν τα εκτονωτικά gay prides, ίσως κατανοήσουν την ανάγκη παρόμοιων εκδηλώσεων αν καταλάβουν το νόημα αυτής της σκηνής https://www.youtube.com/watch?v=zTM1iHy59SY.

Trivia:

- Το κινηματογραφικό love story βρίθει καλής μουσικής και μουσικών αναφορών του πρωταγωνιστή: Rollercoaster και Wild Heart (Bleachers), I Wanna Dance with Somebody (Whitney Houston, είδωλο του γράφοντος από τότε που ήταν περίπου στην ηλικία του Simon)

Someday at Christmas (Jackson 5), Bad Romance (Lady Gaga), Cabaret (John Kander/Fred Ebb), Monster Mash (Bobby Pickett), Waterloo Sunset (The Kinks), Panic! At The Disco, David Bowie, John Lennon/Yoko Ono.

- Αφού δείτε την ταινία, μπορείτε να παρακολουθήσετε και δύο σκηνές, που αφαιρέθηκαν από την τελική έκδοση: https://i-d.vice.com/en_au/article/xwman7/watch-a-deleted-gay-bar-scene-from-love-simon

Το φιλμ κυκλοφορεί στη 7 Ιουνίου 2018 από την Odeon.

Με αγάπη, Κωστής.