The Shape of #Oscars90

The Shape of #Oscars90

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

The Shape of #Oscars90

0356

Μιας και πρόκειται για τα 90α Βραβεία Oscar, το ξεκίνημα της τελετής θύμιζε τις παλιές διοργανώσεις. Ο παρουσιαστής Jimmy Kimmel αναφέρεται στα κινήματα TimesUp και MeToo. Από τις παλιές σταρς: παρούσες οι Jane Fonda (εκθαμβωτική) και Rita Moreno (ντίβα). Και ξαφνικά η Helen Mirren χαϊδεύει ένα jet-ski, δώρο στον νικητή, που θα μιλήσει λιγότερο.

Πρώτο βραβείο αυτό του 2ου καλύτερου ανδρικού ρόλου. Προηγείται ένα κλιπ με παλιούς νικητές, σύνδεση με την ιστορία των βραβείων. Καμμία έκπληξη: Sam Rockwell για το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Πλάνα από τα παρασκήνια σε προετοιμάζουν για τους επόμενους παρουσιαστές. Ο Lakeith Stanfield του Get Out (και του Atlanta) υπενθυμίζει την ανάγκη σύντομων νικητήριων λόγων.

Βραβείο μακιγιάζ στο Darkest Hour για την πετυχημένη μεταμόρφωση του Gary Oldman. Οι σύντομοι λόγοι αφήνουν χώρο για αναφορές στο παρελθόν. Επί σκηνής λοιπόν η 94χρονη Eva Marie Saint.

Νίκη για τα κοστούμια του Phantom Thread του Paul Thomas Anderson, συζύγου της Maya Rudolph.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ το αποκαλυπτικό Icarus του Netflix, που ασχολείται με το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Η Taraji P. Henson καλεί επί σκηνής την δις υποψήφια Mary J. Blige, που ερμηνεύει το τραγούδι Mighty River από το Mudbound. Βαρετά ως τώρα τα βραβεία. Καμμία σπίθα ή συγκίνηση. Το YouTube προσφέρει την δυνατότητα να δεις τους υποψήφιους σε όλα τα shows, που εμφανίστηκαν, οπότε γιατί να δεις και την τελετή; Προκάτ θέαμα και όχι ιδιαίτερα αστείος ο παρουσιαστής. Καλύτερος ήχος για το Dunkirk. Και καπάκι 2ο βραβείο για το Sound Mixing. 2 μετανάστες (Lupita Nyong’o και Kumail Nanjiani) δίνουν το βραβείο σκηνικών στο The Shape of Water, όπως είχαμε ευχηθεί. Υποτονικά ερμηνεύουν το Remember Me οι Gael Garcia Bernal, Miguel και Natalia LaFourcade. Τουλάχιστον με το πέρας κάθε τραγουδιού, μένει η μουσική του, αντί να πέσει η generic music.

Επιτέλους ήρθε η ώρα να εμφανιστεί στην σκηνή η Rita Moreno. Το ότι οι παρουσιαστές κρατούν τεράστιους φακέλους με την κατηγορία αναγεγραμμένη επάνω, βοηθά το κοινό να θυμάται τι βραβείο δίνεται. Κερδίζει η Χιλή για το A Fantastic Woman. Η Ελλάδα προηγήθηκε με την Στρέλλα. Μεγαλοπρεπής παρουσία για την νικήτρια 2ου γυναικείου ρόλου Allison Janney. Ευχαριστεί - μεταξύ άλλων - τον συνοδό καλύτερό της φίλο και την 88χρονη Joanne Woodward. Και Oscar για τον Kobe Bryant για το μικρού μήκους animation Dear Basketball. Το οπτικά απίστευτο θέαμα του Coco του δίνει το βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους. Οι δύο δημιουργοί του ευχαριστούν η πρώτη την σύζυγό της και ο δεύτερος τον σύζυγό του, γιατί Representation Matters όπως ειπώθηκε από σκηνής. Στο ίδιο πνεύμα η trans Daniela Vega (A Fantastic Woman) καλωσορίζει επί σκηνής τον Sufjan Stevens, που μαγεύει με το Mystery of Love.

Πήξαμε στις διαφημίσεις. Ως τώρα τιμούν τον αριθμό 90 μόνο με videos και παλιούς νικητές ως παρουσιαστές. Καλύτερα οπτικά εφέ στο Blade Runner 2049 με τα πιο ρεαλιστικά σκηνικά από όλα τα συνυποψήφια. Καλύτερο μοντάζ αναδεικνύεται αυτό του Dunkirk. 3ο ως τώρα βραβείο για το φιλμ. Ο παρουσιαστής άλλαξε το μαύρο σακάκι της έναρξης με ένα μπορντό. Και ξαφνικά ένα γκρουπ από σταρς πάει να ξαφνιάσει ανυποψίαστους θεατές σε κινηματογραφική αίθουσα, που παρακολουθούν σε sneak preview το A Wrinkle In Time, που αν και βασίζεται σε καλό best-seller, φαντάζει αποτυχία.

Η αίθουσα ειπώθηκε ότι μύριζε μαριχουάνα. Μάλλον δεν βλέπεται η ταινία αλλοιώς. Η έκπληξη πάει καλά, στην μόδα των τελευταίων ετών, που προσπαθεί να κάνει τα γκλαμουράτα βραβεία πιο ελκυστικά στον απλό κόσμο.

Αστείες παρουσιάστριες οι Tiffany Haddish και Maya Rudoph, οι οποίες έχουν βγάλει τα παπούτσια τους. Η Haddish, φορώντας παντόφλες, ομολογεί πως θα ήθελε για μια μέρα να έχει μαμά την Meryl Streep. Νοηματική από την νικήτρια σεναριογράφο του μικρού μήκους The Silent Child, θυμίζοντας την Marlee Matlin και την Louise Fletcher, στις δικές τους νίκες. Ακολουθεί ειδικό αφιέρωμα στην ανάγκη ανάδειξης γυναικών, μαύρων συντελεστών και λοιπών καλλιτεχνών, που ανήκουν σε μειονότητες. Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο για τον 90χρονο James Ivory και το Call Me By Your Name, ο οποίος αποθεώνει κάθε είδους αγάπη μεταξύ ενηλίκων, κάνοντας ειδική αναφορά στην θανούσα συνεργάτιδά του Ruth Prawer Jhabvala και στον θανόντα σύντροφο και συνεργάτη του Ismail Merchant.

Καλύτερο σενάριο το outsider Get Out του Jordan Peele.

Αστεία αναφορά από τον παρουσιαστή στα σκυλιά-κλώνους της Barbra Streisand. Αποδίδει το κόστος της διαδικασίας κλωνοποίησης στην δυσκολία ανεύρεσης ζώων, που να μοιάζουν στο πρωτότυπο.

Η Sandra Bullock ζητά να χαμηλώσει ο φωτισμός, για να φανεί νεότερη, δίνοντας το Όσκαρ Φωτογραφίας στο Blade Runner 2049. Η Keala Settle κλαίει και ξεσκίζει το This Is Me από το The Greatest Showman. Νωρίτερα μία σημαία του Puerto Rico εμφανίστηκε στο τέλος της ερμηνείας του υποψήφιου τραγουδιού Stand Up For Something. Όσκαρ καλύτερης μουσικής στον δικό μας Alexandre Desplat, που κάνει αναφορά στην Ελληνίδα μάνα του. Και η ταινία Coco αφήνει άναυδους τους συνυποψήφιους στην κατηγορία τραγουδιού, αποσπώντας το Όσκαρ τραγουδιού. Τα πρόσφατα θανόντα μέλη της Ακαδημίας αποχαιρετά ο Eddie Vedder, τραγουδώντας το Room At The Top του Tom Petty.

Η κούκλα Emma Stone βγαίνει, για να δώσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας στον μετανάστη Guillermo del Toro, αφού πρώτα κατακρίνει την ελλιπή γυναικεία εκπροσώπηση στην κατηγορία (“These four men, and Greta Gerwig”), όπως είχε κάνει και η Natalie Portman στις Χρυσές Σφαίρες με την ατάκα «All Male Nominees». Καλύτερος άντρας ηθοποιός ανακοινώνεται από τις Jane Fonda και Helen Mirren ο Gary Oldman, ο οποίος - φανερά τρακαρισμένος αν και φαβορί - ευχαριστεί τις φιλόξενες ΗΠΑ και την 99χρονη μητέρα του. Γυναίκες παρουσιάζουν και το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας με την - φέρουσα πατερίτσες - Jodie Foster να αστειεύεται ότι η Meryl Streep την I Tonya-ed και την Jennifer Lawrence να την κατηγορεί ότι της έβαλε τρικλοποδιά, όταν σηκώθηκε για το βραβείο της. 2ο βραβείο Oscar για την Frances McDormand και για το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Ξεσηκώνει όλες τις γυναίκες της αίθουσας και καλεί τον κόσμο να τις χειροκροτήσει.

Με λευκό σακάκι πλέον ο παρουσιαστής. Στα μαύρα οι Faye Dunaway και Warren Beatty δίνουν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο The Shape of Water, που παίρνει και τα πιο πολλά βραβεία της βραδιάς (4). Ο σκηνοθέτης αναφέρεται στους δημιουργούς, που θαύμαζε, όπως ο Douglas Sirk (1897-1987). Το jet-ski κέρδισε ο νικητής των καλύτερων κοστουμιών Mark Bridges.