Κριτική της νέας ταινίας της Marvel «Black Panther»

Κριτική της νέας ταινίας της Marvel «Black Panther»

 

«Black Panther»
6,5/10

 

Στο πλαίσιο διαχείρισης του ρατσισμού τους οι ΗΠΑ και - σε αναγωγή - το κέντρο των κινηματογραφικών τους στούντιο παράγει ένα blockbuster με ήρωα έναν Αφρικανό σούπερ ήρωα της Marvel Comics και all-black-star cast. Καιρός ήταν… Σαφώς η άγνωστη εισαγωγική ιστορία του Black Panther φαντάζει ενδιαφέρουσα για τους αδαείς θεατές, καθώς η δράση της εκτυλίσσεται με φόντο κυρίως αφρικανικό φολκλόρ διάκοσμο. Ο μόλις 31 ετών σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ryan Coogler (Fruitvale Station, Creed: The Rocky Legacy) αναδεικνύει τα διλήμματα, που απασχολούν τους φανταστικούς ήρωες, έχοντας στο σενάριο την βοήθεια του Joe Robert Cole (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson). Η ιστορία επικεντρώνεται στις εμφύλιες διαμάχες, ως μέγιστο εχθρό της προόδου. Ο Coogler ξανασυνεργάζεται με τον συνομήλικο αγαπημένο του ηθοποιό Michael B. Jordan. Ο Jordan υποδύεται το μαύρο πρόβατο, που καταφτάνει, για να διεκδικήσει τον θρόνο από τον βασιλιά της Ουακάντα Chadwick-Black Panther-Boseman. Ο 40άρης Boseman εμφυσά - ως γνήσιος Τοξότης (γεννημένος την ίδια μέρα με τον γράφοντα) - ορμή και αγωνιστικότητα στον ήρωα, σηκώνοντας το γάντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Ως μαχητής-εξολοθρευτής έχει δοκιμαστεί και στο περσινό βίαιο φιλμ Message from the King και μακάρι η δυναμική του Black Panther να του επιτρέψει να μεγαλουργήσει ως ηθοποιός σε άλλες ταινίες, όπως είχε κάνει το 2014 στο Get on Up, υποδυόμενος με ενθουσιασμό τον James Brown. Ο Boseman ξεκίνησε από την τηλεόραση και ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος προ 10 ετών, ήταν πάλι μια βιογραφία (The Express). Αθλητικό, βιογραφικό δράμα ήταν και το 42 του 2013, ενώ ο ηθοποιός έπαιξε πέρυσι σε ακόμα μία βιογραφία (Marshall). Αφού υποδύθηκε όλους τους διάσημους μαύρους, τού ανατέθηκε και ο πιο γνωστός μαύρος σούπερ-ήρωας. Λογική συνέχεια.

 

Μαζί του στο Marshall πρωταγωνιστούσε και ο Sterling K. Brown (This Is Us, American Crime Story: The People v. O.J. Simpson). Ο Brown εμφανίζεται εδώ, παίζοντας τον μικρό ρόλο του θείου. Συνοδοιπόρος του Black Panther ο φετινός υποψήφιος για Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου (Get Out) Λονδρέζος Daniel Kaluuya (W’Kabi). Πανταχού παρών σε projects μαύρων ο κάτοχος βραβείου Όσκαρ ερμηνείας Forest Whitaker, με τον Denzel Whitaker να υποδύεται την νεανική εκδοχή του. Στους γυναικείους ρόλους ξεχωρίζουν η κάτοχος Όσκαρ Lupita Nyongo’o (ως αγαπημένη του Μαύρου Πάνθηρα Nakia), η Danai Gurira (ως αγαπημένη του W’Kabi Στρατηγός Okoye) και η Letitia Wright (ως αδερφή του Μαύρου Πάνθηρα Shuri), που ξεχώρισε στο φετινό τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Black Mirror. Την μητέρα του Black Panther υποδύεται η Angela Bassett, που κατακρεούργησε τον μύθο της Whitney Houston στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα στην τηλεόραση, ενώ αντίθετα ο Forest Whitaker τις είχε αναδείξει και τις δύο στην δική του πρώτη κινηματογραφική σκηνοθεσία πριν 33 χρόνια (Waiting to Exhale). Στην μυθολογία του ήρωα υπάρχουν και δύο ρόλοι για λευκούς ηθοποιούς: ο – τόσο Βρετανός – Martin Freeman υποδύεται χάλια τον Αμερικανό πράκτορα Everett K. Ross, ενώ ο αγαπημένος – επίσης Βρετανός – Andy Serkis τα πάει καλύτερα ως κακοποιός Οδυσσέας Κλόε. Σε μικρό ρόλο η Sydelle Noel (GLOW).

 

Απολογισμός: κάτι μεταξύ The Lion King και Shaka Zulu.

 

Trivia: Το soundtrack, που υπογράφει ο συνεργάτης του Childish Gambino (Atlanta) Ludwig Goransson (Get Out, Creed: The Rocky Legacy, Fruitvale Station), περιέχει - μεταξύ άλλων - τα All The Stars

 

 

 

 

(Kendrick Lamar, SZA), Pray For Me

 

 

 

 

(The Weeknd, Kendrick Lamar), Opps, ενώ μόνο στον δίσκο ακούς το King’s Dead

 

 

 

 

(Jay Rock, Kendrick Lamar, Future & James Blake).

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018 από την Feelgood.