Tα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην κινηματογραφική χρονιά που τελείωσε ήταν η ερμηνεία της Annette Bening στην ταινία Film Stars Don't Die In Liverpool.

Χάρηκα ιδιαίτερα που η Βρετανική ακαδημία ξεχώρισε την ταινία σε διάφορες κατηγορίες, τόσο για την Annette Bening, όσο και για τον Jamie Bell που δίνει την καλύτερη του ερμηνεία από την εποχή του Billy Elliot.

H Αnnette Bening με κατέκτησε αμέσως με την πρώτης ταινία, το Grifters, το 1990.

Αυτά τα 27 χρόνια από τότε μόνο καλές ερμηνείες έχω δει από αυτήν με άλλες τρεις υποψηφιότητες για όσκαρ, εκτός του Grifters, τα American Beauty, Being Julia και Kids Are Allright.

Παρ' όλο που κατάφερε να παντρευτεί τον μεγαλύτερο 'εργένη' του Αμερικάνικου κινηματογράφου Warren Beatty, χαίρομαι επίσης που το ζευγάρι προσπαθεί και το καταφέρνει να βρίσκετε μακριά από τα φώτα της πλαστικής δημοφιλίας και μόνο όταν είναι απαραίτητο βρίσκεται μπροστά από τις κάμερες.

Στην νέα ταινία υποδύεται μια; πραγματική Βασίλισσα των φιλμ noir, την Gloria Grahame, στα τελευταία χρόνια της καριέρας της, όταν το Hollywood την είχε ξεχάσει και βρισκόταν στην Αγγλία, συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Βρετανού ηθοποιού Peter Turner με τον οποίο είχε σχέση η Gloria Grahame που πέθανε 57 ετών το 1981.

Τον Turner υποδύεται ο Jamie Bell.

Η Gloria Grahame ήταν πραγματικά Βασίλισσα του κινηματογράφου noir, έχει παίξει σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών όπως Nicholas Rae, το 1950 (Ιn A Lonely Place), Fritz Lang τo 1953 (The Big Heat), και είχε πάρει όσκαρ δεύτερου ρόλου στο περίφημο φιλμ του 1952 'The Bad And The Beautiful' του Vincente Minnelli.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι γυρισμένο στο Λίβερπουλ των αρχών της δεκαετίας του '80 με τραγούδια από τον Elvis Costello και ένα από τα πολλά αριστουργήματα που έχει γράψει ο Elton John, Song For A Guy.

Ελπίζω να την έχουν προσέξει οι Αμερικανοί συνάδελφοι της και να την δούμε στις υποψηφιότητες των όσκαρ.

Αν συμβεί αυτό, μάλλον θα το χάσει για μία ακόμα φορά γιατί η Frances McDormand είναι πολύ κοντά να κερδίσει το δεύτερο της όσκαρ για την ταινία '3 πινακίδες έξω από το Ebbing του Μιζούρι'.