Κριτική της νέας ταινίας της Sally Potter «The Party»

Κριτική της νέας ταινίας της Sally Potter «The Party»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας της Sally Potter
«The Party»
7/10

Το να βλέπεις σινεμά και να νομίζεις ότι παρακολουθείς θέατρο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πιο πολύ θα σταθεί κάποιος στο ότι μία ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας 71 λεπτών βρίσκει διανομή. Αυτό δεν θα γινόταν αν το καστ δεν ήταν εξαιρετικό. Οι Kristin Scott Thomas (The English Patient), Timothy Spall (Mr. Turner), Bruno Ganz (H Πτώση), Patricia Clarkson (Far from Heaven, Pieces of April), Cillian Murphy (The Dark Knight Rises), Cherry Jones (Transparent, American Crime, 11.22.63) και Emily Mortimer (Match Point, The Sense of an Ending) ακολουθούν τις σκηνοθετικές οδηγίες της Λονδρέζας Sally Potter (Orlando), της οποίας η ιστορία ξεκινά με τον διορισμό της Janet (Kristin Scott Thomas) ως σκιώδους Υπουργού Υγείας στο Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας. Για να γιορτάσει το γεγονός διοργανώνει ένα είδος party, ικανοποιημένη που ως γυναίκα πολιτικός αναδεικνύεται σε δύναμη μέσα στο κόμμα της (party). Η ταινία γυρίστηκε τον Ιούνιο του 2016, πάνω που οι Βρετανοί είχαν ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αφήγηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στον θίασο να δημιουργήσει αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και να εξελίξει τους ρόλους. Οι ανατροπές είναι συνεχείς και το ενδιαφέρον για κάθε ήρωα κορυφώνεται, αφού υπάρχει στην πλοκή ένα μήλο της έριδος, που δεν φαίνεται, αλλά εξάπτει την περιέργεια από την αρχή ως το απότομο φινάλε. Ο Ρώσος διευθυντής φωτογραφίας Aleksey Rodionov (Orlando) κάνει εξαίρετη δουλειά, που ταιριάζει στην λιτή ταινία. Η σύντομη διάρκεια του φιλμ δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε έντονη προεργασία. Η σκηνοθέτις δούλεψε με τον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά πριν την τελική ένωση για τις ομαδικές πρόβες. Την παράσταση κλέβει η θαυμαστή Clarkson, η οποία εκσφενδονίζει την μία φαρμακερή ατάκα μετά την άλλη. Χτίζει μία κυνική προσωπικότητα, φανερώνοντας ότι αυτό αποτελεί πιο πολύ άμυνα, παρά εκ γενετής χαρακτηριστικό του ρόλου που υποδύεται. Με την Mortimer συμμετέχουν φέτος και στο The Bookshop.
Μοντάζ: Anders Refn (Δαμάζοντας τα Κύματα, Χορεύοντας στο σκοτάδι, Antichrist), Emilie Orsini. Κοστούμια: Jane Petrie (The Crown, 28 Weeks Later, Suffragette).

Trivia: Στο φιλμ ακούγεται το καταπληκτικό τραγούδι του 1929 What Is Thing Called Love? του Cole Porter https://www.youtube.com/watch?v=QXaW5wlQhys

Η ταινία κυκλοφορεί στις 28 Δεκεμβρίου 2017 από την Feelgood.