Κριτική της νέας ταινίας των αδελφών Safdie «Good Time»

Κριτική της νέας ταινίας των αδελφών Safdie «Good Time»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Good Time»
7/10

Το φιλμ αποτελεί μία αγωνιώδη περιπέτεια, που εξελίσσεται μέσα σε ένα βράδυ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα b-movie, που θυμίζει το προ 3ετίας The Guest. Δύο αδέρφια ελληνικής καταγωγής, ο Constantine-Connie - Nikas (ο Λονδρέζος Robert Pattinson) και ο Nick Nikas(Benny Safdie), ζουν μια απίστευτη βραδιά την περίοδο των Χριστουγέννων, κυκλοφορώντας στις γειτονιές της Νέας Υόρκης (Flushing-Queens), συναντώντας ενδιαφέροντες χαρακτήρες της περιοχής διαφορετικών εθνοτήτων. Πίσω από την ελληνική καταγωγή των κεντρικών ηρώων κρύβεται ο παραγωγός Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης (Hercules Film Fund/Rhea Films) και ο συμπαραγωγός Αλέξης Βαρουξάκης. Ο 31χρονος Νεοϋορκέζος ηθοποιός Benny Safdie συν-σκηνοθετεί με τον 33χρονο αδελφό του Josh Safdie, ο οποίος συνέγραψε το σενάριο με τον Ronald Bronstein.Ο Bronstein μαζί με τον πρωταγωνιστή Benny Safdie μοντάρουν το φιλμ, προσφέροντάς του γρήγορο ρυθμό, αποφεύγοντας τις «κοιλιές» και τις στιγμές βαρεμάρας.

Στην μπιμουβιάπου αποπνέει το φιλμ, συμβάλλει το βραβευμένο στις Κάννες σάουντρακ των Μπρουκλυνέζων Oneohtrix Point Never (Daniel Lopatin), στο οποίο συμμετέχει ο Iggy Pop, και το οποίο θυμίζει μουσική ελληνικής βιντεοκασέτας των ‘80’ς.

Η ταινία αποδίδει με ιδεώδη τρόπο το χωνευτήρι ελληνικής, ιταλικής, αφρικανικής, εβραϊκής κουλτούρας, που υπήρξε η Νέα Υόρκη. Από το ψηφιδωτό χαρακτήρων της ταινίας ξεχωρίζει η υστερική Coreyτης Jennifer Jason Leigh, αλλά και ο σεκιουριτάς του Σομαλού Barkhad Abdi (Captain Phillips). Από το Flatbush του Brooklyn προέρχεται ο Necro, ο οποίος υποδύεται τον εγκληματία, που ο ίδιος υπήρξε στο παρελθόν. Την παράσταση κλέβει ο Buddy Duress υποδυόμενος άτομο του περιθωρίου. Εντυπωσιακή η Taliah Webster στον ρόλο της 16χρονης Crystal. Ερασιτέχνες ηθοποιοί συμβάλλουν στο χειροποίητο αποτέλεσμα της δημιουργίας, όπως η Gladys Mathon (γιαγιά της Crystal Annie), ο Peter Verby(ψυχίατρος Peter), ο Eric Paykert (εγγυητής) και η Saida Mansoor (γιαγιά Agapia Nikas).Όσον αφορά στους πρωταγωνιστές ο 31χρονος Pattinson ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος, ενώ ο Benny Safdie πραγματοποιεί ενδιαφέρουσα υποκριτική επίδοση στον 3ο του μόλις ρόλο σε μεγάλου μήκους φιλμ. Την εποχή εκφράζουν τα κοστούμια της Miyako Bellizziκαι του Mordechai Rubinstein.
Trivia:Οι συντελεστές ευχαριστούν στους τίτλους τέλους - μεταξύ άλλων - τον Martin Scorsese και την FKAT wigs, από την οποία ο Pattinson χώρισε πρόσφατα.
Η ταινία κυκλοφορεί στις 23 Νοεμβρίου 2017 από την Feelgood.