Κριτική του «First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers» νέου φιλμ της σκηνοθέτιδος Angelina Jolie

Κριτική του «First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers» νέου φιλμ της σκηνοθέτιδος Angelina Jolie

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers»

8/10

Όλα έρχονται και κουμπώνουν στην έκτη σκηνοθετική δουλειά της Angelina Jolie. Η γεννημένη τον Ιούνιο του 1975 παραγωγός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος και ηθοποιός, μετά τον πόλεμο της Βοσνίας, τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τον πόλεμο των φύλων, καταπιάνεται με την αφήγηση της ιστορίας της Loung Ung. Η γεννημένη τον Απρίλη του 1970 Καμποτζιανή ακτιβίστρια έγραψε το ομώνυμο βιβλίο (2000), πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο των Jolie-Ung. Όλα ξεκινούν τον Απρίλη του 1975. Η Ung έγραψε για την οδύσσεια της οικογένειάς της, η οποία ξεκίνησε με την είσοδο των Ερυθρών Χμερ του Pol Pot (1925-1998) στην Πνομ Πενχ, οδηγώντας μέχρι το 1979 στον αφανισμό του ¼ του πληθυσμού της χώρας, που τότε αριθμούσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Καμπότζη είχε γυριστεί εν έτει 2000 το Lara Croft: Tomb Raider (2001). Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκαν Jolie και Ung. Angelina Jolie και Billy Bob Thorton υιοθέτησαν το 2002 από ορφανοτροφείο της Καμπότζης τον – 16 ετών σήμερα – Maddox Jolie-Pitt. Angelina και Brad Pitt υιοθέτησαν το 2007 τον - 13 ετών σήμερα - Pax Thien Jolie-Pitt, ενώ 2 έτη πριν η Jolie απέκτησε και την Καμποτζιανή υπηκοότητα. Ο Maddox εκτελεί χρέη εκτελεστικού παραγωγού στο φιλμ, στο πλευρό των δύο σεναριογράφων.

Η Jolie δεν ασχολείται με χαρακτηρισμούς περί παράφρονων ηγετών. Δεν αναφέρει καν τον περιώνυμο Pol Pot. Με την έναρξη του φιλμ μιλά ξεκάθαρα για τις ευθύνες της Δύσης και ειδικότερα των Η.Π.Α.. Κατονομάζει - υπό τους ήχους του Sympathy for the Devil των Rolling Stones - τους Richard Nixon (1913-1994), Henry Kissinger (1923) και Gerald Ford (1913-2006) ως δήθεν σωτήρες του λαού της ασιατικής χώρας. Θυμίζει έτσι πως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ διαχρονικά ανεβάζουν και κατεβάζουν ηγεσίες ανά τον πλανήτη, εισβάλλουν σε χώρες ως λυτρωτές και τελικά καταστρέφουν, για να έρθουν μετά να εξοπλίσουν τυράννους και να επηρεάσουν καταστάσεις.

Δεν αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτούς. Όλη της η προσοχή είναι στραμμένη στην 5χρονη ηρωίδα της, που υποδύεται μοναδικά η 9 ετών Sareum Srey Moch. Η σκηνοθέτις διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή, παρακολουθώντας τα πάντα μέσα από το σπινθηροβόλο βλέμμα της ανήλικης Loung Ung, που βλέπει και παρατηρεί τα πάντα. Το σοκ σε καταλαμβάνει, όταν συνειδητοποιείς πως η κάμερα της Jolie υπονοεί χειρότερα δεινά για τον λαό της Καμπότζης από αυτά, που αντέχει η ίδια να αποτυπώσει.

Το πλάνο ακολουθεί συνέχεια την ανήλικη πρωταγωνίστρια, ενώ η φωτογραφία του Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire) χαρίζει εικόνες απίστευτης ομορφιάς, αλλά και ανθρώπινης κτηνωδίας. Η σκηνοθετική δουλειά της Jolie εξελίσσεται, καθώς δείχνει εξειδικευμένη στο να φιλμάρει πολεμικά δράματα (In the Land of Blood and Honey) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Unbroken), βάζοντας σε πρώτη γραμμή τις προσωπικές της ευαισθησίες. Η μουσική του Marco Beltrami (The Hurt Locker, 3:10 to Yuma) είναι αρκούντως επική, χωρίς να καπελώνει το έργο, ενώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και στα κοστούμια από την Ellen Mirojnick (Behind the Candelabra).

Trivia:

- Η ταινία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Καμπότζης για το Όσκαρ καλύτερου ξενόγλωσσου φιλμ στα ερχόμενα βραβεία του 2018.

- Το έργο αποτελεί παραγωγή του Netflix με επικεφαλής τον Ted (Theodore) Sarandos (Okja, 8/10). Η οικογένεια του Sarandos έχει ρίζες στην Σάμο και αρχικά λέγονταν Κυριαζάκης.

- Όλο το καστ είναι Καμποτζιανοί σε αντίθεση με το παρόμοιας θεματικής φιλμ του 1984 The Killing Fields.

Την ταινία μπορεί να δει κάποιος στο Netflix.