Φεστιβάλ Βενετίας: Χρυσός Λέοντας στο «The Shape of water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Φεστιβάλ Βενετίας: Χρυσός Λέοντας στο «The Shape of water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την τελετή λήξης, η οποία είχε μεγάλο θριαμβευτή τον Μεξικανό Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Λαβυρίνθος του Πάνα, Hellboy, Crimson Peak) που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωσης για την ταινία «The Shape of water».

«Εάν παραμείνετε αυθεντικοί και πιστοί στα πιστεύω σας, σε όσα πραγματικά πιστεύετε, στην περίπτωσή μου στα τέρατα, θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε όλα όσα θέλετε», δήλωσε ο 52χρονος δημιουργός μόλις παρέλαβε το βραβείο του.

7564395948353862340

Το νέο δημιούργημα του μαιτρ του τρόμου και των παραμυθιών, συστήνεται στην αρχή ως «η ιστορία για μία πριγκίπισσα χωρίς φωνή, έναν μεγάλο έρωτα και το τέρας που προσπάθησε να τον καταστρέψει». Πρόκειται για μία δραματική περιπέτεια φαντασίας, την οποία η παραγωγός Fox χαρακτηρίζει και προωθεί ως ένα «αλλόκοσμο παραμύθι».

Στην υπόθεση, που διαδραματίζεται στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου στις ΗΠΑ των 60's, η Σάλι Χόκινς υποδύεται την Elisa, μια μουγκή γυναίκα που εργάζεται σε ένα εξαιρετικά μονότονο πόστο, ως καθαρίστρια σε μια μυστική εγκατάσταση κρατικής υπηρεσίας. Τα πράγματα όμως αλλάζουν ριζικά όταν ανακαλύπτει ένα αλλόκοτο πλάσμα που φυλάσσεται στην εγκατάσταση, το οποίο υποβάλλεται σε μυστήρια πειράματα στα χέρια του επικεφαλής ερευνητή του εργαστηρίου. Η Elisa και το αμφίβιο πλάσμα αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση και, φυσικά, στο τέλος η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να τον ελευθερώσει.

Στην ταινία συμμετέχουν, επίσης, η βραβευμένη με Όσκαρ Οκτάβια Σπένσερ, ο Ρίτσαρντ Τζένκινς, ο Μάικλ Στούλμπαργκ και ο Μάικλ Σάνον.

Richard Jenkins, Octavia Spencer, Guillermo del Toro και Sally Hawkins

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο παραιτήθηκε από το σίκουελ του «Pacific Rim» προκειμένου να αφιερωθεί στη δημιουργία του «The Shape of Water», κάτι που δείχνει πόσο σημαντική ήταν για αυτόν η συγκεκριμένη ταινία. Το σενάριο ανήκει στον ίδιο και τη σεναριογράφο του «Game of Thrones», Βανέσα Τέιλορ.

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

Ο σπουδαίος Ισραηλινός Σαμουέλ Μαόζ, ο οποίος το 2009 απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα με το «Lebanon», κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής για τη νέα του δημιουργία με τίτλο «Foxtrot».

«Foxtrot»

Η υπόθεση ξετυλίγεται σε τρία μέρη, δύο χώρους κι έναν χορό. Ένα ζευγάρι, ο Μίχαελ κι η Ντάφνα Φέλντμαν, ανοίγουν την πόρτα του διαμερίσματός τους σ’ ένα επίμονο χτύπημα. Η είδηση ότι ο γιος τους, αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας είναι μόνο η αρχή της κυκλικής αφήγησης.

Σαμουέλ Μαόζ

Με ξεκάθαρη και εγκεφαλικά επιλεγμένη αισθητική, ο Μαόζ παρέδωσε μια ταινία για την αλληλουχία της ζωής και του θανάτου, του δράματος και της ελαφρότητας, του μίσους και της τρυφερότητας, ακολουθώντας τα απλά, αέναα κυκλικά βήματα του φοξ-τροτ, ή του χορού του ανθρώπου με τη μοίρα του. «Ήθελα να εξερευνήσω, με εντατικό τρόπο, που συνδυάζει την κριτική και τη συμπόνια, την ανθρώπινη δυναμική που δημιουργείται σ’ ένα κλειστό σύμπαν», ανέφερε ο 55χρονος σκηνοθέτης.

Ξαβιέ Λεγκράν

Ο Γάλλος Ξαβιέ Λεγκράν απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Jusqu’ a La Garde», το οποίο ακολουθεί μια οικογένεια μετά την διάλυση στο δρόμο της εύρεσης ουσιαστικής επικοινωνίας, υπό την μόνιμη απειλή της βίας. Το φιλμ αν προσπαθεί να κοιτάξει ψύχραιμα πολύπλοκες καταστάσεις, να εξετάσει το σωστό και το λάθος χωρίς να πάρει έκδηλα συγκεκριμένη θέση και να αποφύγει να κρίνει άμεσα τους ήρωές του ακόμα και αν είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα αρκέστηκε στο βραβείο σεναρίου για το «Three Billboards Outside Ebbing Misouri», ενώ το «Sweet Country» του Γουόργουικ Θόρντον απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής.

Ερμηνείες

Σαρλότ Ράμπλινγκ

Η 71χρονη Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ κέρδισε απόλυτα δικαιολογημένα το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το «Hannah» όπου υποδύεται μια μεσόκοπη γυναίκα που κατοικεί σε μια παραθαλάσσια πόλη του Βελγίου και εργάζεται ως οικονόμος σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι. Η Χάνα ζει μια μάλλον αντικοινωνική ζωή με μοναδικές εξαιρέσεις τις ημέρες που κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία προκειμένου να επουλώσει κάποιο βαθύ, ακατονόμαστο τραύμα.

Καμέλ Ελ Μπάσα

O Καμέλ Ελ Μπάσα με τη συμμετοχή του στην ταινία «The Insult» κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, ενώ το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νεαρό ηθοποιό, απέσπασε ο Τσάρλι Πλάμερ για την ερμηνεία του στο «Lean on Pete» του Αντριάν Χέι, που περιγράφει την ιστορία της σχέσης ενός νεαρού αγοριού από μια διαλυμένη οικογένεια με ένα άλογο κούρσας στις τελευταίες ημέρες της καριέρας του.

Τα βραβεία

Χρυσός Λέοντας
«The Shape of water», Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Ξαβιέ Λεγκράν, «Jusqu’ a La Garde»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Foxtrot», Σαμουέλ Μαόζ

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Σαρλότ Ράμπλινγκ, «Hannah»

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Καμέλ Ελ Μπάσα, «The Insult»

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι
Τσάρλι Πλάμερ, «Lean on Pete» του Αντριάν Χέι

Βραβείο Σεναρίου
Μάρτιν ΜακΝτόνα για το «Three Billboards Outside Ebbing Misouri»

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
«Sweet Country» του Γουόργουικ Θόρντον.

Πηγή: naftemporiki.gr