Κριτική για το «The sense of an ending» - διασκευής του ομώνυμου βιβλίου του Julian Barnes

Κριτική για το «The sense of an ending» - διασκευής του ομώνυμου βιβλίου του Julian Barnes

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«The sense of an ending»
6/10

Το σενάριο του Nick Payne (The Crown) αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Julian Barnes, που κυκλοφόρησε το 2011. Ο συγγραφέας Julian Barnes γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, το Metroland, εκδόθηκε το 1980 και μεταφέρθηκε στο σινεμά το 1997. Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και την Γαλλία. Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ τού απένειμε το βραβείο E. M. Forster. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Το μυθιστόρημά του Άρθουρ & Τζoρτζ ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2005, όπως επίσης και Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ το 1984 και το England, England το 1998. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ, England, England, Άρθουρ και Τζορτζ (τηλεοπτική σειρά το 2015), Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια, Ιστορία του κόσμου σε 10 ½ κεφάλαια. Ο Barnes, μαζί με τον συγγραφέα Salman Rushdie, έκαναν πέρασμα στο φιλμ του 2001 Bridget Jones’s Diary.

Το υλικό του βιβλίου σκηνοθετεί για τον κινηματογράφο ο Ινδός Ritesh Batra (The Lunchbox) στην δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του, σε παραγωγή αυτή τη φορά Ed Rubin-David M. Thompson (Woman in Gold). Ο Ritesh Batra παρουσίασε προ ημερών στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας και εκτός διαγωνιστικού τμήματος την νέα του ταινία Our Souls At Night με τους Robert Redford, Jane Fonda και Matthias Schoenaerts.

Η υπόθεση του The sense of an ending αφορά στον αγενή συνταξιούχο Tony Webster (ο Jim Broadbent του φετινού Game of Thrones), ο οποίος αναπολεί έναν εφηβικό έρωτα, με αφορμή την είδηση μίας διαθήκης.

Το φιλμ βασίζεται λιγότερο στην δράση και περισσότερο στις ερμηνείες του αγγλοσαξονικού καστ του. Δεν θα θυμάσαι κάτι άλλο από αυτήν στο μέλλον. Υπάρχουν τριών γενεών καλοί ηθοποιοί: οι μεγαλύτεροι Jim Broadbent, Charlotte Rampling (45 Years, Broadchurch) και Harriet Walter και Peter Wight του The Crown, οι 40άρηδες Matthew Goode και Emily Mortimer του Matchpoint και τέλος οι νεώτεροι Michelle Dockery (Downton Abbey), Billy Howle (Dunkirk) και Joe Alwyn (Billy Lynn’s Long Halftime Walk). Η Charlotte Rampling προσδίδει πάντα γοητεία στα projects, στα οποία συμμετέχει με το θλιμμένο και πανέμορφο βλέμμα της. Ο Jim Broadbent για ακόμα μια φορά παίζει καλά. Εξαιρετική ηθοποιός η Harriet Walter, που στην καριέρα της έχει υποδυθεί διαφορετικούς ρόλους. Οι χαρακτήρες των Goode και Mortimer μάλλον αδικήθηκαν στο μοντάζ ή από το ότι το φιλμ δεν αποτελεί πιστή μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο.

Το σάουντρακ ανέλαβε ο πολυάσχολος τελευταία Max Richter.

Trivia: Γίνεται αναφορά στο - πολύ κοινό στην Ελλάδα - κώνειο.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 από την Seven Films.