Κριτική για το "American Made" - Του νέου φιλμ με τον Tom Cruise

Κριτική για το "American Made" - Του νέου φιλμ με τον Tom Cruise

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«American Made»
7/10

Αν είδες πριν μήνες το φιλμ Gold είναι σαν να είδες λίγο-πολύ και το American Made. Η νέα συνεργασία του σκηνοθέτη Doug Liman και του σταρ Tom Cruise (μετά την συνεργασία τους στην ταινία The Edge of Tomorrow) αφορά στον Barry Seal, πρώην πιλότο της TWA, που - λόγω χαρακτήρα και απληστίας – ενεπλάκη από το 1978 στο επικίνδυνο λαθρεμπόριο πούρων, κοκαΐνης και όπλων, συνεργαζόμενος με την CIA, το καρτέλ του Μεντεγίν και τους Κόντρας της Νικαράγουας, ξεπλένοντας παράλληλα βρώμικο χρήμα κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δεν είναι τυχαία επιλογή για τον σκηνοθέτη η κινηματογράφηση του βίου του Barry Seal. Ο πατέρας του Arthur L. Liman (1932-1997) είχε συμμετάσχει ως δικηγόρος στην έρευνα της Γερουσίας σχετικά με τον πόλεμο Ιράν- Κόντρας.

Η συναρπαστική ιστορία του Seal ενέπνευσε τον σεναριογράφο Gary Spinelli, ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής, που θέλει το σύγχρονο σινεμά να είναι γεμάτο περιπέτειες, που θυμίζουν καλογυρισμένα επεισόδια γνωστών τηλεοπτικών σειρών. Το American Made ασχολείται με τον πυρετό του χρυσού, όπως τα Narcos και Ozark. Μάλιστα ο χαρακτήρας του Seal εμφανίζεται και σε ένα επεισόδιο της πρώτης σεζόν του Narcos. Το σενάριο δεν χαρίζεται σε κανέναν. Υπάρχουν σαφείς υπαινιγμοί για τον πολιτικό αμοραλισμό, που επέδειξαν αιρετοί άρχοντες σε καίρια πόστα, όπως ο Πρόεδρος Ronald Reagan, ο Αντιπρόεδρος George W. Bush και ο - τότε κυβερνήτης του Αρκάνσας - Bill Clinton.

Ο Tom Cruise αν και 55 ετών πλέον, δεν δείχνει τα χρόνια του και υποδύεται με χαρακτηριστική άνεση τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τολμά μάλιστα και μερικά γυμνά πλάνα. Τον προϊστάμενό του παίζει ο Domhnall Gleeson (The Reverant), αν και την παράσταση κλέβουν οι Sarah Wright και Caleb Landry Jones, που ερμηνεύουν τα αδέρφια Lucy (σύζυγο του Barry) και JB αντίστοιχα. Ο Jones συμμετέχει στο Twin Peaks, αλλά είχε αξιομνημόνευτη παρουσία στο περσινό War on Everyone, υποδυόμενος έναν διεστραμμένο εγκληματία. Σε μικρούς ρόλους η Lola Kirk (Mozart in the Jungle), η Jayma Mays (Glee), ο Benito Martinez (American Crime), ο Jesse Plemons (Breaking Bad) και ο Marcus Hester (Zoo). Το ενδιαφέρον του φιλμ πέφτει μετά τα πρώτα 60 λεπτά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στο μοντάζ των Saar Klein, Andrew Mondshein και Dylan Tichenor.
Trivia: Στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχει και το Hercules Film Fund του Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση.

Μεταξύ των τραγουδιών που ακούγονται ξεχωρίζει το Blue Bayou με την Linda Ronstadt.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 από την UIP.