Κριτική για το "Valerian and the City of a Thousand Planets"

Κριτική για το "Valerian and the City of a Thousand Planets"

 

«Valerian and the City of a Thousand Planets (3D)»
6/10

 

Και ενώ μετά την πρώτη ώρα του δίωρου έπους του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Luc Besson αρχίζεις και βαριέσαι, αφού όλα πλέον φαντάζουν επαναλαμβανόμενα, έρχεται το τελευταίο τέταρτο και σε αποζημιώνει για τον χρόνο σου. Ας πιαστεί το νήμα της υπόθεσης της ταινίας όμως από την αρχή.

 

Οι ήρωες του φιλμ δρουν στο 2550 περίπου μ.Χ., όπως επιβάλλει η πηγή του σεναρίου ήτοι η σειρά κόμικ Valerian and Laureline των Pierre Christin και Jean-Claude Mezieres. Η πρόοδος του ανθρώπου τον έχει οδηγήσει στο διάστημα, όπου συναγελάζεται πλέον με κατοίκους άλλων πλανητών. Η διοίκηση της - 30 εκατομμυρίων κατοίκων – πολυπολιτισμικής πόλης Άλφα αναθέτει στους αξιωματικούς Valerian (Dane DeHaan) και Laureline (Cara Delevingne) να ανακτήσουν κλεμμένη πολύτιμη περιουσία της Ομοσπονδίας. Οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τους εχθρούς της ειρήνης, αλλά και με μέρος της ηγεσίας της πατρίδας τους, που κατά το παρελθόν - λόγω λανθασμένης κρίσης σε μία πολεμική σύρραξη - κατέστρεψε έναν ολόκληρο πλανήτη, που κατοικείτο από τα φιλήσυχα Μαργαριτάρια.

 

Φυσικό και επόμενο οι προσδοκίες σου να μην ξεπερνούν κάποια λογικά όρια. Αναμένεις μία επιστημονικής φαντασίας περιπέτεια, που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εφηβικό κοινό, λόγω και της επιλογής των δύο ηθοποιών, που υποδύονται το ζεύγος των αξιωματικών. Πλησιάζοντας προς το τέλος όμως ο Besson τα ανατρέπει όλα και δημιουργεί ένα φιλμ κατά του ρατσιστή Trump με το κεφάλαιο της BNP Paribas. Οι αλληγορίες αρκετές: η πόλη Άλφα συγκεντρώνει λαούς με διαφορετικούς κουλτούρες (όπως οι Η.Π.Α.), ο βασικός εχθρός της ειρηνικής συνύπαρξης δηλώνει υπέρμαχος της ιδέας της κυριαρχίας/supremacy, αποκαλεί τα Μαργαριτάρια, που θυμίζουν λευκούς Μασάι και βίωσαν την γενοκτονία, μια χούφτα αγρίων και η γυναίκα αξιωματικός, που δυσκολεύεται να πείσει τον συνεργάτη της ότι σε κάποια θέματα μπορεί να είναι αυτή που θα παίρνει τις κύριες αποφάσεις, υποστηρίζει ότι αν δεν συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου, δεν θα έχεις κανένα μέλλον ως άλλη Susan Sarandon

 

 

 

 

Το πρώην μοντέλο Cara Delevingne είναι καλή στον ρόλο της. Περιέργως οι έμπειροι Clive Owen και Ethan Hawke δεν ξεπερνούν τα όρια της καρικατούρας. Αντίθετα οι μουσικοί Herbie Hancock και Rihanna είναι πιο υποφερτοί στους ρόλους τους. Μια χαρά στον ρόλο του στρατηγού ο Sam Spruell. Μικρή αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση κάνει ως πειρατής ο Alain Chabat, αλλά και ο παλαίμαχος Rutger Hauer. Πανέμορφη στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο η Sasha Luss, μοντέλο εκ Ρωσίας προερχόμενη. Τους γονείς της υποδύονται τα επίσης μοντέλα Aymeline Valade (με την φωνή της Elizabeth Debicki) και Pauline Hoarau (με την φωνή της Barbare Weber Scaff). Την ομάδα των μοντέλων της ταινίας συμπληρώνουν οι Marilhea Peillard ως Tsuuri (με την φωνή της Lee Delong), Diva Cam (με την φωνή της Judith Brunett) και Marie Barrouillet, ενώ παρελαύνει σειρά γνωστών γάλλων ηθοποιών σε cameo εμφανίσεις, όπως ο Mathieu Kassovitz. Κάπου θα ακούσεις και την χαρακτηριστική φωνή του John Goodman.

 

Trivia: Τι άλλο από David Bowie και Space Oddity,

 

 

 

 

θα μπορούσε να ακούγεται στους τίτλους έναρξης; Υπάρχουν επίσης Beatles και Bee Gees, ενώ ψιλοαδιάφορο περνά το σάουντρακ του Alexandre Desplat.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 31 Αυγούστου 2017 από την Odeon