Κριτική για το "Δουνκέρκη/Dunkirk"

Κριτική για το "Δουνκέρκη/Dunkirk"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Δουνκέρκη/Dunkirk»

7/10

Μετά το πρώτο φιλμ του 1958 (8/10) του Leslie Norman και το περσινό Their Finest (7/10), που αφορούσε στην δημιουργία ενός προπαγανδιστικού φιλμ για την μεγαλύτερη στρατιωτική υποχώρηση στα χρονικά, σειρά του Christopher Nolan να αφηγηθεί, σε δικό του σενάριο, την ιστορία 338.000 στρατιωτών και 700 πλοίων εν έτει 1940, που ξεδιπλώνεται σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Ο δημιουργός και παραγωγός επιστρέφει τρία χρόνια μετά το Interstellar, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Tom Hardy (Inception), ξανά με μάσκα στο πρόσωπο όπως και στο The Dark Knight Rises, Cillian Murphy (Inception, The Dark Knight) και Mark Rylance (Bridge of Spies). To καστ συμπληρώνουν οι έμπειροι James D’ Arcy και Kenneth Branagh, τους οποίους πλαισιώνουν οι νεώτεροι Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Barry Keoghan, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Billy Howle, Adam Long, Michael Fox, Will Attenborough και ο τραγουδιστής Harry Styles, που πραγματοποιεί στην ταινία το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Και επειδή ο Nolan εν έτει 2017 απευθύνεται σε ένα κοινό, που έχει συνηθίσει στις γρήγορες ταχύτητες, από την αρχή περνά στην δράση. Ενώ το φιλμ του 1958 ακολουθούσε την χρονική συνέχεια των γεγονότων, ο σκηνοθέτης του 2017 δεν αργεί να οδηγήσει τον νεαρό πρωταγωνιστή του Fionn Whitehead (επίσης στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο) στην παραλία, όπου υπήρξε το θέατρο μαχών. Παράλληλα το σενάριο προϊδεάζει για μία σκληρή ταινία. Τα πολλά λόγια είναι περιττά στο πρώτο μισάωρο, καθώς με τους αγωνιώδεις ρυθμούς του ο παραγωγός θέλει να καθηλώσει το κοινό του. Ο Nolan επιδιώκει οι θεατές να ταυτιστούν με τον ρόλο του Whitehead, ενώ δεν ξεχνά τα εισιτήρια, προσφέροντας μπόλικο θέαμα, γυρισμένο με συνδυασμό καμερών IMAX® και φιλμ 65mm. Παραλείπει τα τεκταινόμενα στα στρατηγεία, που οδήγησαν στην άτακτη υποχώρηση, αλλά και στην επιστράτευση των ιδιωτικών πλοιαρίων. Έτσι μισή ώρα πριν το τέλος μένεις έκπληκτος, όπως οι αποκλεισμένοι φαντάροι, όταν τα βλέπουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το μενού περιλαμβάνει 2 προσθαλασσώσεις, 5 Τιτανικούς, αλλά και την παρουσίαση του παραλόγου του πολέμου σε όλο του το μεγαλείο. Οι φαντάροι πεθαίνουν εκεί που νομίζουν ότι βρήκαν σωτηρία, ο Rylance ξεστομίζει πατριωτικές κορώνες, ενώ η απόγνωση και η απελπισία είναι διάχυτες.

Trivia: Στο φιλμ του 1958 πρωταγωνιστούσε ο παππούς του Will Attenborough, Richard Attenborough (1923-2014).

Παίζει επίσης η ξαδέρφη του σκηνοθέτη Miranda Nolan, αλλά και ο πατέρας της John Nolan σε χαρακτηριστική cameo εμφάνιση. Κάπου θα αναγνωρίσετε και την φωνή του Michael Caine.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 24 Αυγούστου 2017 από την Tanweer.