Επίδαυρος. Από τo 1958 και τον "Άνθρωπο του τραίνου"

Επίδαυρος. Από τo 1958 και τον "Άνθρωπο του τραίνου"

Με τους: Γιώργο Παππά , Άννα Συνοδινού , Μιχάλη Νικολινάκο, Γιώργο Γαβριηλίδη, Ζωρζ Σαρρή , Δήμο Σταρένιο , Βασίλη Κανάκη Μάρω Κοντού.

Η Μαντώ και ο κατά πολύ μεγαλύτερός της σύζυγος πηγαίνουν από την Αθήνα εκδρομή στο Ναύπλιο μαζί με φίλους. Κατά τη διαδρομή η Μαντώ βλέπει στο παράθυρο ενός διερχόμενου τρένου κάποιον που μοιάζει με τον Γιώργο Παυλίδη, τον άνθρωπο που είχε αγαπήσει στα χρόνια της Κατοχής και που πιστεύει ότι σκότωσαν οι Γερμανοί. Αυτό την ταράζει, αλλά διατηρεί την ψυχραιμία της. Αργότερα τον συναντά και πάλι στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όπου παρουσιάζεται η «Μήδεια», αλλά και στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει στο Μπούρτζι, στο οποίο μένει κι αυτός. Η Μαντώ εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την οικογένειά της και την τακτοποιημένη ζωή της, για να τον ακολουθήσει.

Σε αυτό το σημείο αρχίζει η εξιστόρηση από τη Μαντώ, στη φίλη της, την Ελένη για το πώς γνώρισε τον Γιώργο ένα βράδυ της Κατοχής, που είχε τελειώσει η ώρα κυκλοφορίας. Μετά τον έχασε, αλλά τον ξαναβρήκε, ενώθηκαν ερωτικά και υποσχέθηκαν να παντρευτούν μόλις τελειώσει ο Πόλεμος. Το ίδιο βράδυ, όμως, ο Γιώργος έπεσε από τα πυρά των ναζί, κι η Μαντώ δεν τον ξαναείδε έκτοτε, μέχρι τη σκηνή του διερχόμενου τρένου.

Αργότερα, η Ελένη μιλά στον Γιώργο, παροτρύνοντάς τον να φύγει, γιατί η Μαντώ κοντεύει να καταστρέψει την ευτυχία της για ένα όνειρο, για μία σκιά. Εκείνος, όταν του μίλησε για δεύτερη φορά η Μαντώ, συνέχισε να προσποιείται ότι δεν την γνωρίζει. Έτσι φεύγει, αφήνοντάς την να συνεχίσει τη ζωή της. Στο τέλος της ταινίας, στη σκηνή της πλατείας η Μαντώ επιλέγει να μείνει με τον άντρα της και ο Παυλίδης εξαφανίζεται σε ένα πλάνο μεγάλης διάρκειας.