Αλέξης Μινωτής: Ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου

Αλέξης Μινωτής: Ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου

Ο Αλέξης Μινωτής ήταν ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 8 Αυγούστου 1898. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξης Μινωτάκης. Δούλεψε στην Τράπεζα των Αθηνών στα Χανιά.

Το 1921 μετακόμισε στην Αθήνα και άρχισε να εμφανίζεται ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε διάφορες παραστάσεις. Το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει γνωστό και σύντομα έλαβε μέρος στους θιάσους Βεάκη και Νέζερ.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε με τη συμμετοχή του στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1925 στο έργο του Αρτζιμπάσεφ «Πόλεμος» που υποδυόταν το ρόλο του βιολιστή. Πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αγγλία το 1939 ως «Άμλετ» και κρίθηκε από τους Άγγλους κριτικούς ως ο καλύτερος Άμλετ των τελευταίων 50 ετών παγκοσμίως.

Κατάφερε να υποδυθεί σχεδόν όλους τους ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη, από φάρσες μέχρι μελοδράματα (όπερες) και από κωμωδία μέχρι τραγωδία. Το όνειρο ουσιαστικά κάθε ηθοποιού.

 

Alexis Minotis3245

Το 1940 παντρεύτηκε την Κατίνα Παξινού και μαζί εμφανίζονταν στο Βασιλικό Θέατρο που δημιούργησαν έως το θάνατό της το 1973. Στη περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα ο Αλέξης Μινωτής κατέφυγε στις ΗΠΑ. Το Χόλυγουντ δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο στο μεγάλο ταλέντο του και έτσι το 1946 λαμβάνει μέρος στην κινηματογραφική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Υπόθεση Νοτόριους» (Notorious) μαζί με τον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ταινία «Chase» μαζί με την Μισέλ Μοργκάν. Το 1952 προσκλήθηκε από το Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα μαζί με την Κατίνα Παξινού για έκτακτες εμφανίσεις σε αρχαία δράματα και στους «Βρυκόλακες» του Ίψεν. Τότε ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης για γύρισμα χολιγουντιανής ταινίας στην Ελλάδα συμμετείχε στο «Παιδί και το Δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν που γυρίστηκε στην Ύδρα.

Μετά τις παραστάσεις στην Ελλάδα συμμετείχε στις παραστάσεις αρχαίων δραμάτων του Εθνικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη. Το 1958 ανέβασε στην Αμερική στο Dallas Civil Opera και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο την όπερα του Κερουμπίνι «Μήδεια» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας. Η παράσταση εκείνη κρίθηκε ως βάση υψηλού υποδείγματος σύγχρονης σκηνοθεσίας μελλοδράματος (όπερας). Επίσης εμφανίσθηκε και στο Μπροντγουέι στην «Ηλέκτρα» με την Μαρίκα Κοτοπούλη.

Ο Αλέξης Μινωτής είχε επίσης λάβει μέρος και στη ξένη κινηματογραφική επιτυχία «Γη των Φαραώ» με την Τζόαν Κόλινς. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου του 1990 στην Αθήνα.

Δείτε τον στην εκπομπή "Μονόγραμμα":