Jeanne Moreau: Από τα μεγάλα αστέρια του γαλλικού σινεμά

Jeanne Moreau: Από τα μεγάλα αστέρια του γαλλικού σινεμά

(23 Ιανουαρίου 1928 - 31 Ιουλίου 2017)

Από τα μεγαλύτερα αστέρια του Γαλλικού σινεμά τα τελευταία 60 χρόνια, βραβεύτηκε πολλές φορές, το 1960 κέρδισε το βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στο Moderato Cantabile.

 

 

 

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν ίσως η συμμετοχή της στο Jules et Jim του Francois Truffaut το 1962.

 

Video Url

 

Είναι αδιανόητη η αναφορά στο Γαλλικό σινεμά χωρίς αυτήν. Μαζί με τις Catherine Deneuve και Brigitte Bardot είναι τα 3 ονόματα της γενιάς της με την μεγαλύτερη απήχηση.

 

Όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες θέλησαν και κατάφεραν να δουλέψουν μαζί της Louis Malle, Lift to the Scaffold και The Lovers, Francois Truffaut, Jules et Jim, ο Jacques Demy στο Bay of Angels.

 

Και ακόμα Orson Welles, Michelangelo Antonioni, Joseph Losey και Luis Bunuel.

 

Το 1957 η ταινία Ασανσέρ για δολοφόνους με μουσική του Miles Davis ήταν αυτή που την καθιέρωσε, άλλες επιτυχίες της το 1961 το La Notte, του Michelangelo Antonioni, ο Luis Bunuel σκηνοθέτησε το Diary of a Chambermaid (1964) και ο Tony Richardson το Mademoiselle (1966).

 

Jeanne Moreau and Brigitte Bardot

 

Είχε αρνηθεί πρόταση του Mike Nichols να παίξει την Mrs Robinson στην ταινία Graduate, έπαιξε μαζί με την Brigitte Bardot στο Viva Maria του Louis Malle, είχε πολύ καλή φωνή και κυκλοφόρησε κάποιους δίσκους.

 

 

 

Γνωστή φεμινίστρια κάποτε είχε πει ότι η γυναικεία ομορφιά, είναι ντροπή.

 

 

 

Κώστας Ζουγρής