86 χρόνια από τη γέννηση του κωμικού Bill Cosby

84 χρόνια από την γέννηση του κωμικού Bill Cosby

 

Ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός και παρουσιαστής εκπομπών Μπιλ Κόσμπι, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1937...

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ). Διακρίθηκε αρχικά στο είδος της ζωντανής κωμωδίας ("stand-up"), πραγματοποίησε το ξεκίνημα της καριέρας του σε διάφορα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο και αλλού, έως ότου συμμετάσχει σαν πρωταγωνιστής στο τηλεοπτικό σώου "I Spy" των 60ς. Αργότερα δημιούργησε το δικό του, δημοφιλές σώου "The Bill Cosby Show", με το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστός. Ήταν ένας από τους κυριώτερους παρουσιαστές της παιδικής τηλεοπτικής σειράς "The Electric Company", δημιουργώντας επίσης, την εκπαιδευτικού τύπου εκπομπή (καρτούν) "Fat Albert and the Cosby Kids", με θέμα μια παρέα νεαρών φίλων που μεγαλώνουν στην πόλη. Ακόμη, ο Κόσμπι πρωταγωνίστησε ο ίδιος σε αρκετές ταινίες.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 ο Κόσμπι δημιούργησε και πρωταγωνίστησε στο εμβληματικό σώου "The Cosby Show", που διήρκεσε οκτώ τηλεοπτικές σεζόν, από το 1982 έως το 1992. Η εκπομπή ήταν πρώτη σε ακροαματικότητα στο είδος της στην Αμερικανική Τηλεόραση, επί πέντε συνεχόμενα έτη (1985 - 1989) Η σειρά αποτύπωνε με επιτυχή τρόπο τις εμπειρίες και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μελών μιας οικογένειας Αφροαμερικανών. Ο Κόσμπι παρήγαγε ακόμη τη σειρά "A Different World", η οποία ακολούθησε σε δημοφιλία το βασικό του σώου. Πρωταγωνίστησε επίσης στο "Cosby from 1996 to 2000" και ήταν ο παρουσιαστής της σειράς "Kids Say the Darndest Things", επί δυο περιόδους.

 

Το 2002 ο λογοτέχνης Molefi Kete Asante τον συμπεριέλαβε στο βιβλίο του "The 100 Greatest African Americans". Στα 1976 ο Μπιλ Κόσμπι κέρδισε ένα διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης. Η διατριβή του αναφερόταν στη χρήση του σώου του "Fat Albert and the Cosby Kids", ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο δημοτικό σχολείο.

 

Η εικόνα του ηθοποιού σαν πρότυπο έχει ωστόσο αμαυρωθεί, μετά την φυλάκιση του για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, πρόσφατα βγήκε από την φυλακή.

 

 

 

[wiki]