Κριτική για το THE CIRCLE

Κριτική για το THE CIRCLE

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«THE CIRCLE»
6/10

Το 1993 «Η Φίρμα» μιλούσε για την έλλειψη ιδιωτικότητας στον χώρο εργασίας. Το 1998 το «The Truman Show» μιλούσε για την έλλειψη ιδιωτικότητας στην προσωπική ζωή. Το 2017 το «The Circle», σε σκηνοθεσία και σενάριο του James Ponsoldt, μιλά και για τα δύο στην εποχή του internet και των social media. Η ιστορία που συνέγραψε ο Dave Eggers, βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του σκηνοθέτη (2013), και θέλει την Mae Holland (η αιώνια έφηβη Emma Watson) να βρίσκει δουλειά στην εταιρεία του τίτλου, η οποία θα μπορούσε να είναι η Google ή η Apple.

Αυτό όμως που η φίλη της Annie Allerton (Karen Gillan) της παρουσίασε ως μοναδική επαγγελματική ευκαιρία και λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ανασφάλιστης οικογένειάς της, σταδιακά μετατρέπεται σε βραχνά, που φτάνει να απειλήσει την ζωή κοντινού ανθρώπου της πρωταγωνίστριας.

Με τους ηθοποιούς (Glenne Headly, Bill Paxton) που υποδύονται τους γονείς της Watson να έχουν πεθάνει 6 και 2 μήνες αντίστοιχα μετά το πέρας των γυρισμάτων, στα 62 η πρώτη στα 61 του ο δεύτερος, το φιλμ ίσως χαρακτηριστεί καταραμένο για τους συντελεστές του. Έβγαλε τα έξοδά του και με το παραπάνω, αλλά δεν θα μείνει για αξιομνημόνευτο. Ευτυχεί στο ώριμο καστ, αφού παίζουν οι Tom Hanks και Patton Oswalt, υποδυόμενοι τα αφεντικά (ο οραματιστής και ο τεχνοκράτης) και η Poorna Jagannathan (Gypsy, The Night Of). Ευτυχεί στο νεανικό καστ, αφού τον φίλο της Watson υποδύεται ο Ellar Coltrane (Boyhood), τον απρόσμενο σύμμαχό της ο John Boyega (Star Wars) και τον συνάδελφό της ο Mamoudou Athie (The Get Down).

Κάτι λείπει όμως από την ταινία. Πιο πολύ θυμίζει μέρος του Black Mirror, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της απώλειας της ιδιωτικότητας και της εισβολής των social media από το 2011, αλλά κυρίως στα περσινά επεισόδια. Αποτυπώνει την ατμόσφαιρα του βιβλίου, παραλείπει όμως σημαντικά κεφάλαιά του, όπως την ανάπτυξη του ρόλου της πολιτικού και της επίδρασης των εργαζόμενων της εταιρείας στο κοινωνικό σύνολο. Θέτει μεν ζητήματα ελευθερίας και δημοκρατίας, αλλά τα ολοκληρώνει γρήγορα στο άτσαλο φινάλε. Σατιρίζει το εταιρικό οργανόγραμμα, υπενθυμίζει τον κίνδυνο της διαδικτυακής ψήφου, θέτει το θέμα της περιθωριοποίησης των άσχετων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά - χάριν της άρον άρον ολοκλήρωσης - ξεχνά να κλείσει τον κύκλο αναφοράς στα ανθρώπινα δικαιώματα, των οποίων η προστασία δεν είναι ζήτημα πλειοψηφίας.

Trivia: Την μουσική ανέλαβε ο Danny Elfman, ενώ εμφανίζεται να τραγουδά ο Beck.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 13 Ιουλίου 2017 από την Spentzos.