Σαν σήμερα το 1971 έκανε πρεμιέρα ο Willy Wonka & the Chocolate Factory

Σαν σήμερα το 1971 έκανε πρεμιέρα ο Willy Wonka & the Chocolate Factory

Στις 30 Ιουνίου του 1971 έκανε πρεμιέρα το φιλμ του Mel Stuart, 'Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας'....

Ο Willy Wonka & the Chocolate Factory είναι μια αμερικανική ταινία μιούζικαλ φαντασίας του 1971 σε σκηνοθεσία Mel Stuart και με πρωταγωνιστή τον Gene Wilder ως Willy Wonka . Είναι μια προσαρμογή του μυθιστορήματος του 1964 Charlie and the Chocolate Factory του Roald Dahl . Το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός φτωχού παιδιού που ονομάζεται Charlie Bucket ( Peter Ostrum ) που, όταν βρίσκει ένα Χρυσό Εισιτήριο σε μια σοκολάτα, κερδίζει την ευκαιρία να επισκεφτεί το εργοστάσιο σοκολάτας του Willy Wonka μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά από όλο τον κόσμο.

Τα γυρίσματα έγιναν στο Μόναχο από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 1970. Ο Νταλ πιστώθηκε ότι έγραψε το σενάριο, ωστόσο, ο Ντέιβιντ Σέλτζερ εισήχθη για να κάνει μια μη πιστοποίηση επανεγγραφής. Ενάντια στις επιθυμίες του Νταλ, έγιναν αλλαγές στην ιστορία και άλλες αποφάσεις του σκηνοθέτη οδήγησαν τον Νταλ να αποκηρύξει την ταινία. Τα μουσικά νούμερα γράφτηκαν από τους Leslie Bricusse και Anthony Newley , ενώ ο Walter Scharf επιμελήθηκε και διηύθυνε την ορχηστρική μουσική.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου 1971 από την Paramount Pictures . Με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων δολαρίων, έλαβε γενικά θετικές κριτικές, αλλά δεν γνώρισε μεγάλη οικονομική επιτυχία, κερδίζοντας μόνο 4 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της αρχικής της σειράς. Το 1972, έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και ο Γουάιλντερ προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία .

Παρουσίασε επίσης το τραγούδι " The Candy Man ", το οποίο ηχογραφήθηκε από τον Sammy Davis Jr. και έγινε δημοφιλής επιτυχία. Έγινε από τότε πολύ δημοφιλής σε επαναλαμβανόμενες τηλεοπτικές εκπομπές και home video. Το 2014, επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου , ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».

Μια επερχόμενη ταινία με πρωταγωνιστή τον Timothée Chalamet ως Willy Wonka θα είναι ένα πρίκουελ για την ταινία του 1971, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2023.