Δύο κινηματογραφικές απογοητεύσεις - Terrence Malick & Barry Levinson...

Δύο κινηματογραφικές απογοητεύσεις - Terrence Malick & Barry Levinson...

Για διαφορετικούς λόγους περίμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω τις νέες ταινίες του Terrence Malick, Song to Song και το The Wizard Of Lies του Barry Levinson. Δυστυχώς και οι δύο με απογοήτευσαν. Το Song To Song είδα πριν από 1 1/2 μήνα στην Νέα Υόρκη και σκεπτόμουν αν πρέπει για έναν σκηνοθέτη που τόσο εκτιμώ, όπως είναι ο Terrence Malick, να γράψω κάποιο αρνητικό σχόλιο. Την αφορμή όμως μου την έδωσε ένας άλλος κορυφαίος ηθοποιός που περίμενα το νέο του φιλμ για την τηλεόραση, ο Robert De Niro, ή νέα του ταινία The Wizard Of Lies με σκηνοθεσία του Barry Levinson είναι και αυτή απογοητευτική...

Τον De Niro όπως τον Marlon Brando και μερικούς ακόμα τους δικαιολογώ απόλυτα όταν συμμετέχουν σε χαζομάρες, γιατί έχουν κάνει τόσα σπουδαία πράγματα, που μου είναι αδιάφορο ότι έπαιξαν σε μέτρια φιλμ, υποθέτω καθαρά για οικονομικούς λόγους, ή κάποια δεν τους βγήκαν όπως τα περίμεναν. Σε αυτή την δεύτερη κατηγορία υποθέτω ότι είναι και το The Wizard of Lies, ενός βραβευμένου με όσκαρ σκηνοθέτη, του Barry Levinson, που έχει κάνει μεταξύ άλλων το Rainman, Το Good Morning Vietnam, το Diner κ.α. Η ταινία έγινε για την τηλεόραση, μια και δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια τα στούντιο απορρίπτουν τέτοιου είδους φιλμ. Αφορά ένα πραγματικό γεγονός που έγινε πριν από 10 χρόνια στην Αμερική με την οικονομική κατάρρευση της Lehman Brothers και επικεντρώνονται στον χρηματιστή επενδυτή απατεώνα που υποδύεται ο De Niro, Bernie Madoff. Παρόλο που το φιλμ δεν με ικανοποίησε θα πρέπει να παραδεχθώ ότι ο De Niro για μία ακόμη φορά ιδιαίτερα σε μερικές σκηνές, είναι εξαιρετικός. Όπως και η συμπρωταγωνίστρια του, αγαπημένη ηθοποιός Michelle Pfeiffer.

To Song to Song έχει άλλα προβλήματα. Θεωρώ έναν από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του, τον σκηνοθέτη Terrence Malick. Στο μακρινό 1973, είχα δει μια ιδιαίτερη ταινία για την εποχή της, το Badlands. Μάλιστα τόσο πολύ με είχε εντυπωσιάσει το φιλμ, που αργότερα επισκέφθηκα για ένα τριήμερο αυτήν την περιοχή των ΗΠΑ, για την οποία έχουν ασχοληθεί και μουσικοί.

Dsc 6772d70sm2

5 χρόνια μετά, το 78, ο Malick έβγαλε το εξίσου σπουδαίο Days Of Heaven και 20 χρόνια μετά χωρίς να κάνει άλλη ταινία, το αριστούργημα, The Thin Red Line. Οι ταινίες του Malick έχουν ένα φιλοσοφικό ενδιαφέρον και λίγοι σκηνοθέτες μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζουν το θέμα τους με τον τρόπο που το παρουσιάζει αυτός. Όμως μια κούραση στην ταινίες του, άρχισε να φαίνεται από το έκτο φιλμ, To the Wonder, με πρωταγωνιστή αυτόν τον ανεκδιήγητο Ben Affleck. Κάπου εκεί κινείται και το Song to Song που όμως έχει ένα εξαιρετικό cast με τους Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender και Natalie Portman. Και ακόμα εμφανίσεις, κρατηθείτε: Florence Welch, Patti Smith, Iggy Pop, The Black Lips, John Lydon, Anthony Kiedis,Lykke Li, Cate Blanchett, Val Kilmer, Holly Hunter κ.α

Και όμως, η ταινία δεν του βγαίνει. Έστω και αν όλοι εμείς που θέλαμε να δούμε ένα φιλμ που αφορά τη μουσική γυρισμένο από τον μεγαλειώδη Terrence Malick, θα δικαιολογούσαμε τα πάντα.

Γιάννης Πετρίδης