Κριτική για το «Personal Shopper/Η Βοηθός»

Κριτική για το «Personal Shopper/Η Βοηθός»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Personal Shopper/Η Βοηθός»

4/10

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Olivier Assayas ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με την Kristen Stewart, αλλά και με τους Lars Eidinger και Nora von Waldstatten, μετά τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», για μια ιστορία φαντασμάτων, η οποία εκτυλίσσεται στα άδυτα του κόσμου της μόδας του Παρισιού. Η Μορίν, μια νεαρή Αμερικανίδα, ζει στο Παρίσι και εργάζεται ως προσωπική βοηθός αγορών μιας διασημότητας. Ακόμα, ίσως διαθέτει την ψυχική ικανότητα να επικοινωνεί με πνεύματα, όπως ο δίδυμος αδερφός της, Λούις, τον οποίο έχασε πρόσφατα. Σύντομα, η Μορίν θα αρχίσει να λαμβάνει διάφορα μυστηριώδη μηνύματα, από άγνωστη πηγή…

Πρόκειται για μια ταινία καθόλου τίμια ως προς τις προθέσεις της. Ενώ πρωταγωνιστεί μία γοητευτική ηθοποιός, που της πάει το σινεμά, και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, αδυνατείς να καταλάβεις αν πρόκειται για δράμα, για θρίλερ ή για κάτι άλλο. Όπως και να το χαρακτηρίσεις, σίγουρα το φιλμ δεν γλυτώνει τον χαρακτηρισμό του ανούσιου. Μυστικισμός, μέντιουμς, πνευματιστές, άνθρωποι της μόδας και γκαλερίστες μπλέκουν σε ένα παραμύθι, που δεν γίνεται πιστευτό.

Στο φιλμ ακούγεται το Track of Time της Anna von Hausswolff.

Trivia: Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, όπου ο Olivier Assayas απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Επίσημη Συμμετοχή, Διαγωνιστικό τμήμα, 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών. Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Ολιβιέ Ασαγιάς, 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών).

Ελληνική πρεμιέρα, 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Υποψήφια για Βραβείο MovieZone, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ 2017.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 11 Μαΐου 2017 από την Strada/Seven.