Κριτική για το «Patriots Day/Η μέρα των ηρώων»

Κριτική για το «Patriots Day/Η μέρα των ηρώων»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Patriots Day/Η μέρα των ηρώων»
7/10

Ο 53χρονος ηθοποιός (The Last Seduction, 1994, 7/10), σεναριογράφος και σκηνοθέτης Peter Berg χρήζει για τρίτη φορά πρωταγωνιστή του σε φιλμ, που βασίζεται επίσης σε πραγματική ιστορία, μετά τα Lone Survivor (2013, 7/10) και Deepwater Horizon (2016, 6/10), τον Mark Wahlberg και τον ετοιμάζει και για το επίσης υπερπατριωτικό Mile 22.
Παρακολουθώντας το Patriots Day, που αφορά στην μόλις προ 4ετίας τρομοκρατική επίθεση κατά τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, αναρωτιέσαι γιατί τόσα χρόνια δεν έχει γυριστεί μία ελληνική παραγωγή για την 17 Νοέμβρη. Ο Wahlberg υποδύεται τον σκληροτράχηλο μπάτσο Tommy Saunders, έναν από τους ελάχιστους φανταστικούς ήρωες του σεναρίου των Berg, Matt Cook και Joshua Zetumer. Παντρεμένος με την Carol (Michelle Monaghan) βρίσκεται άθελά του στο επίκεντρο των εξελίξεων και ουσιαστικά αποτελεί το πρόσωπο με το οποίο ταυτίζεται ο θεατής κατά την διάρκεια της αγωνιώδους εξέλιξης της ιστορίας.

Και ενώ στην μισή ώρα έχουν συμβεί τα πάντα και αναρωτιέσαι πώς θα κρατηθεί το ενδιαφέρον του θεατή ζωηρό, έρχεται το φιλμ να διαψεύσει κάθε υποψία βαρεμάρας. Μετατρεπόμενο ελάχιστα σε Grey’s Anatomy, αποφεύγει την παγίδα της κοιλιάς του σεναρίου, αφού τελικά υπάρχει προς αφήγηση η συναρπαστική καταδίωξη των ενόχων σε μία πόλη, που ουσιαστικά έχει επιβληθεί για ώρες ο στρατιωτικός νόμος. Οι φυγάδες στο διάβα τους επηρέασαν τις ζωές πολλών ανθρώπων, αφού πλην των ψυχρών δολοφονιών κατέληξαν και σε απαγωγή. Το κυνήγι των αδερφών Tamerlan (ο 25χρονος Γεωργιανός Themo Melikidze) και Dzhokhar (Alex Wolff) Tsarnaev αποδεικνύεται ανατρεπτικό και επικίνδυνο. Ο Melikidze μετακόμισε ως οικονομικός μετανάστης με όλη του την οικογένεια στο Βέλγιο και αργότερα μετακινήθηκε στις ΗΠΑ, για να σπουδάσει υποκριτική, αφού απέκτησε εμπειρία πρωταθλητή στις πολεμικές τέχνες. Το καστ με ήρωες μπάτσους, πολιτικούς, πράκτορες περιλαμβάνει τους John Goodman, Christopher O’Shea (στον πρώτο του ρόλο), Rachel Brosnahan (του House of Cards), Jake Picking, Jimmy O. Yang, J.K. Simmons (που το Oscar δεν τον ανέβασε κατηγορία) και η συμπρωταγωνίστριά του στο Whiplash Melissa Benoist (Glee), Dustin Tucker, John Bolger (πρόσφατα στο Homeland) και o βαρύς Kevin Bacon. Καλή στο σύντομο ρόλο της ανακρίτριας η 60χρονη Khandi Alexander.
Το μουσικό θέμα έγραψαν οι Trent Reznor και Atticus Ross (Oscar το 2011 για το The Social Network).

Trivia: στο φιλμ κάνει cameo ο σκηνοθέτης, αλλά και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο ανηψιός του πρωταγωνιστή Brandon.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 27 Απριλίου 2017 από την Spentzos.