«Απόηχος Βραβείων Όσκαρ 2017»

«Απόηχος Βραβείων Όσκαρ 2017»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Το θέμα στο γυναικείο στυλ φέτος στο κόκκινο χαλί ήταν: σκουλαρίκια. Πιο ωραίο φόρεμα: της Brie Larson. Από το κόκκινο χαλί ξεκίνησε φέτος και η τελετή με τον Justin Timberlake να ερμηνεύει το τραγούδι, που είπε πέρυσι στην Eurovision, αλλά και το Lovely Day. Πρώτο standing ovation για την δίκαια υποψήφια και φέτος Meryl Streep, που όλη η αίθουσα αναγνώρισε την αξία της. Ήπιος ο εναρκτήριος λόγος του παρουσιαστή Jimmy Kiemmel, ο οποίος επεφύλασσε αρκετούς υπαινιγμούς για την πολιτική της χώρας του στην συνέχεια. Πρώτο βραβείο έδωσε η Alicia Vikander στο συγκινημένο φαβορί Mahershala Ali για δεύτερο καλύτερο ρόλο. Το Suicide Squad αποσπά το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ και κομμώσεων. Καλύτερα κοστούμια αυτά της Colleen Atwood (τρίτο Oscar) για το Fantastic Beasts.

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ έδωσαν στο 8ωρο O.J.: Made in America οι όμορφες πρωταγωνίστριες του Hidden Figures με την πραγματική Katherine G. Johnson

επί σκηνής. Το υποψήφιο τραγούδι της Moana ερμηνεύουν οι Lin Manuel Miranda (που κυνηγά το EGOT status) και Alessia Cara. Ένα prop της χορογραφίας τη χτυπά ελαφρά στο κεφάλι. Πίσω της ο ήλιος σε μορφή γλυπτού, που θυμίζει τον βωμό των περασμένων Ολυμπιακών Αγώνων. Και ξαφνικά βρέχει γλυκίσματα. Βραβείο καλύτερου ήχου για το Arrival. Ηχητικών εφέ για το Hawksaw Ridge. Ο εκ των νικητών Kevin O’ Connell κέρδισε στην 21η υποψηφιότητά του. Τρίτη ήττα για το La La Land.

Βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου και 3ο μαύρο βραβείο της 89ης απονομής αποσπά η lady in red Viola Davis για το Fences των 4 υποψηφιοτήτων, η οποία συγκινημένη εξυμνεί το επάγγελμα του ηθοποιού και τον συμπρωταγωνιστή της. Επί σκηνής οι Charlize Theron και ShirleyMacLaine. Δίνουν το βραβείο καλύτερου ξενόγλωσσου φιλμ στον Ιρανό Asghar Farhadi για το The Salesman, που απουσιάζει διαμαρτυρόμενος για τον ρατσιστή πρόεδρο των Η.Π.Α.. Το γράφαμε να τρέξτε στο ΙΝΤΕΑΛ, για να το δείτε. Η ερμηνεία του Sting αφιερώθηκε στην ελεύθερη δημοσιογραφία. Το τραγούδι του όμως ήταν ότι πρέπει, για να σε αποκοιμίσει. Καλύτερο animated μικρού μήκους το πολύ καλό Piper. Ο Gael Garcia Bernal βρίσκει ευκαιρία να μιλήσει κατά του τείχους, που θέλει να χτίσει ο νέος πρόεδρος. Νικητής το φαβορί Zootopia στην κατηγορία καλύτερου animated μεγάλου μήκους. Οι πρωταγωνιστές του 50 Shades Darker ανακοινώνουν το πρώτο βραβείο του La La Land για τα σκηνικά. Η Dakota Johnson είναι ντυμένη σε στυλ ‘40’s ως άλλη Ingrid Bergman.

Aκολουθεί μία φάρσα on live tv για ανέμελους τουρίστες. Σπεύδουν να χειροφιλήσουν την Meryl Streep. Η μελλόνυμφη Vicky έκλεψε την παράσταση. Αποχωρεί με τρόπαιο τα γυαλιά ηλίου της Jennifer Aniston. Η τελετή εξελίσσεται σε αξιομνημόνευτη. Αλλοδαποί σινεφίλ μιλούν για την μαγεία του σινεμά. Καλύτερα οπτικά εφέ για το The Jungle Book, στο οποίο τα ζώα είναι τόσο αληθοφανή.

Ώρα του Seth Rogen να βρεθεί επί σκηνής με τον Michael J. Fox αφού πρώτα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Back to the future, όπως πριν η Theron αποθέωσε το The Apartment. Δίνουν το βραβείο για καλύτερο μοντάζ στο Hawksaw Ridge. 2ο Oscar για το πολεμικό δράμα. Ξαναπέφτουν γλυκίσματα.

Δυστυχώς έχασε στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το 4.1 Miles της Δάφνης Ματζιαράκη. Κέρδισε το White Helmets. Το ένα ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον πόλεμο στην Συρία και της Ματζιαράκη για την υποδοχή των προσφύγων αυτού του πολέμου. Καλύτερο φιλμ μικρού μήκους αναδείχθηκε το ουγγρικό Sing. Το Sing βραβεύθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ο παρουσιαστής τουιτάρει στον πρόεδρο.

Ο Javier Bardem μιλά για τις Γέφυρες του Μάντισον και αργότερα συνοδεύει την Meryl Streep στην σκηνή. Δίνουν το 2ο Oscar για την φωτογραφία του στο La La Land. Τα mean tweets έχουν την τιμητική τους, πριν βρεθούν επί σκηνής οι πρωταγωνιστές του υποψήφιου μιούζικαλ, που αναφέρονται στα δύο υποψήφια τραγούδια του, που ερμηνεύει ο John Legend. Μιας χορεύτριας έχει ανοίξει το φερμουάρ στην πλάτη του φορέματός της.

Καλύτερη μουσική αναδείχθηκε αυτή του Justin Hurwitz για το La La Land. Αναμενόμενο για το μιούζικαλ των 14 υποψηφιοτήτων και των τριών ως τώρα βραβείων. Η πανέμορφη Scarlett Johansson ανακοινώνει το 4ο βραβείο για το La La Land, λόγω του φαβορί τραγουδιού City of Stars. Η Jennifer Aniston συγκινημένη αναφέρεται σε όσους δημιουργούς καλλιτέχνες του σινεμά πέθαναν φέτος. Η Sarah Bareilles τραγουδά προς τιμήν τους. Ο παρουσιαστής συνεχίζει να κοροϊδεύει τον Matt Damon. Ο τελευταίος επί σκηνής με τον Ben Affleck (καλύτερο σενάριο για το Good Will Hunting) βραβεύουν για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο το Manchester by the sea. Η Amy Adams φορώντας Tom Ford βραβεύει με Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου το Moonlight (4o μαύρο Oscar).

Υπό τους ήχους του I will always love you η κούκλα Halle Berry ανακοινώνει ως καλύτερο σκηνοθέτη τον 32χρονο Damien Chazelle για το La La Land. Το βραβείο δόθηκε πριν αυτά των πρώτων ρόλων και χωρίς πλάνα των υποψηφίων πριν την βράβευση, όπως έγινε και για τους σεναριογράφους.

Η καλλονή Brie Larson δίνει το βραβείο 1ου αντρικού ρόλου στον Casey Affleck. Ο Denzel Washington είναι δακρυσμένος. Ο Ben Affleck κρατά μετά βίας τα δάκρυά του. Ο Leonardo DiCaprio ανακοινώνει ως καλύτερη ηθοποιό πρώτου ρόλου την Emma Stone. Απούσα η Natalie Portman μάλλον λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Οι Bonnie and Clyde Faye Dunaway και Warren Beatty δίνουν το μεγάλο βραβείο στο La La Land. Έκαναν λάθος. Έδωσαν λάθος φάκελο στους παρουσιαστές. Νικητής το Moonlight.

6 βραβεία για το La La Land σε 14 υποψηφιότητες - όταν στο τραγούδι έχεις διπλή - είναι πολύ καλό σκορ. Τα Moonlight και La La Land ήταν από τις τρεις ταινίες που ήταν υποψήφιες για το «μεγάλο» βραβείο, για σκηνοθεσία, σενάριο και μοντάζ μαζί με το Arrival.

Μηδέν βραβεία για τα συνυποψήφια Lion, Hell or High Water και Hidden Figures.