Έρχεται καταιγίδα μαύρων το 2017

Έρχεται καταιγίδα μαύρων το 2017

Θεωρώ το Moonlight μία από τις 5 κορυφαίες ταινίες της χρονιά και είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι υποψηφιότητες τους για τα όσκαρ.

Καταλαβαίνω όμως ότι η απήχηση που θα έχει στην Ελλάδα θα είναι ελάχιστη μέχρι μηδενική. Ποτέ στην χώρα μας δεν είχαν επιτυχία ταινίες με μαύρους πρωταγωνιστές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όταν δίπλα στους μαύρους έπαιζαν και λευκοί, Will Smith, Eddie Murphy, ή κάποιες χαζοκωμωδίες.

Έχω εξοικειωθεί με τον μαύρο κινηματογράφο γιατί εδώ και δεκαετίες προσπαθούσα πάντα με κάθε τρόπο να βλέπω ανάλογα φιλμ.

Για παράδειγμα πέρυσι, ένα από τα καλύτερα της χρονιάς δεν παίχθηκε στις Ελληνικές αίθουσες και αυτό ήταν το Straight Outta Compton..

Υποψιάζομαι ότι μόνο επειδή το Moonlight έχει 8 υποψηφιότητες για όσκαρ, το έβγαλαν, έστω και σε 2 κινηματογράφους.

Σας θυμίζω ότι κέρδισε την χρυσή σφαίρα καλύτερου δράματος.

Η χώρα μας είναι όλο και περισσότερο πιο μακριά από την σύγχρονη μουσική που κυριαρχεί στην Αμερική και ίσως έχουν δίκιο κάποιοι που λένε ΄γιατί να μας ενδιαφέρει εμάς'.

Για τον ίδιο λόγο που δεν αρέσουν οι Kanye West, Kendrick Lamar, οι Rae Sremmurd, οι Migos, οι σειρές τύπου Atlanta, δεν θα αρέσει και το Moonlight, ελπίζω όμως να διαψευσθώ.

Θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι γιατί αν νομίζετε ότι τελείωσαν τα μαύρα το 2016, κάνετε λάθος. Έρχεται καταιγίδα νέων και παλαιότερων μαύρων καλλιτεχνών και μετά την επιτυχία ταινιών όπως τα Moonlight, Fences, Hidden Figures, το ίδιο μάλλον θα συμβεί και στον κινηματογράφο, πάντως είναι κρίμα για εσάς που θέλετε να παρακολουθείτε την επικαιρότητα να απορρίπτεται την μαύρη κουλτούρα.

Και εγώ μεγάλωσα με το ροκ και είναι η μουσική που με συναρπάζει ακόμα, αλλά δυστυχώς.... έχει πάει να κοιμηθεί.

Γιάννης Πετρίδης