Σινεμά για όλους - Το 57ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει για όλους...

Σινεμά για όλους - Το 57ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει για όλους...

Το ‘Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη, συνεπείς στην αποστολή τής απελευθέρωσης δυνάμεων της κοινωνίας, χορηγούν και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε συνάνθρωποί μας, που δεν μπορούσαν έως τώρα να απολαύσουν τη μαγεία του κινηματογράφου, να συμμετέχουν ισότιμα στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016).

Σε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, η τέχνη και ο πολιτισμός -θα πρέπει να- αποτελούν αγαθά προσβάσιμα για όλους και από όλους. Με αυτόν το στόχο, το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη χορηγούν:

  • τη δημιουργία μόνιμων υποδομών πρόσβασης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  • την πρόσβαση στο περιεχόμενο με υποτιτλισμούς για κωφούς και ακουστικές περιγραφές για τυφλούς σε ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον, αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη. Αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα και για τους καλλιτέχνες, αλλά και ευρύτερα για όλους τους πολίτες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Από την 57η διοργάνωση βελτιώνεται η προσβασιμότητα στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο Box της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα άτομα με κινητική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής, αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνονται οι ράμπες, διαμορφώνονται κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Επίσης, στον Προβλήτα Α’ θα δημιουργηθούν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ (ΤΑΙΝΙΕΣ):

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση και στο περιεχόμενο της τέχνης. Στην περίπτωση του φεστιβάλ, το περιεχόμενό του αποτελούν οι ταινίες. Αρχικά, το κοινό του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας.

Πρόκειται για τα φιλμ «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου» και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα, δυο έργα που θα μας συγκινούν διαχρονικά με τη δραματουργική τους δύναμη, τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους (Ντίνος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Χορν αντίστοιχα) και την αξεπέραστη γοητεία τους.

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing], με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Επίσης, 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille), καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δυο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].

Μετά το τέλος της 57ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, θα προσφέρουν όλους τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες προβολές τους, καθώς και στο DVD.

Δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση για ΑμεΑ:

Το Ίδρυμα Ωνάση, από το 1975, λειτουργεί ως στήριγμα για όσους αντιμετωπίζουν καίρια προβλήματα, αλλά και ως εφαλτήριο για όσους επιδιώκουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να προοδεύσουν. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την Ελλάδα.

Από την πρόσφατη χορηγία στο Θέατρο Τέχνης, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε χώρος υγιεινής (τουαλέτα) για ΑμεΑ στο θέατρο της Φρυνίχου, τη διαχρονική και σταθερή στήριξη στην ΕΛΕΠΑΠ, την έκδοση τόμου του Αρχείου Καβάφη σε γραφή braille, μέχρι και τις παραστάσεις του «Γλάρου Ιωνάθαν» σε κοινά ΑμεΑ, το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη συνεχίζουν να απελευθερώνουν δυνάμεις ανοίγοντας και δημιουργώντας δρόμους ανοιχτής πρόσβασης στον πολιτισμό.