57 χρόνια από την πρεμιέρα του μιούζικαλ West Side Story

57 χρόνια από την πρεμιέρα του μιούζικαλ West Side Story

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

 

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το μιούζικαλ West Side Story, μια από τις πιο πετυχημένες μοντέρνες μεταφορές της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Γουίλιαμ Σέξπιρ, σκηνοθετημένο από τους Robert Wise και Jerome Robbins, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει και επιμεληθεί της χορογραφίας το ’57 την παράσταση στο Broadway. Η Natalie Wood και ο George Richard Beymer, Jr, οι αλησμόνητοι πρωταγωνιστές, ενώ στο cast βρίσκονταν και ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Τσακίρης. Η ταινία ήταν υποψήφια για 11 βραβεία Όσκαρ, τα 10 από αυτά θα τα κερδίσει, μεταξύ άλλων της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, κουστουμιών και μουσικής.

 

Η υπέροχη αυθεντική μουσική του Leonard Bernstein και των Saul Chaplin, Johnny Green, Irwin Kostal, and Sid Ramin (στους 4 αυτούς θα απονεμηθεί το όσκαρ το 1962), είναι αναμφισβήτητα από τις καλύτερες σε κινηματογραφικό μιούζικαλ. O Bernstein ήταν ο συνθέτης και της θεατρική παράστασης 4 χρόνια πριν την κυκλοφορία του φιλμ, δίνοντάς μας μεταξύ άλλων τα διαχρονικά, “Maria", "America", "Somewhere" και "Tonight”.

 

Η ταινία θα είναι η δεύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς μετά από το κατά 4 φορές προπορευόμενο και αδιαφιλονίκητο blockbuster των 101 σκυλιών της Δαλματίας της Ντίσνεϋ.