Κριτική για το "The Shallows/Σε Ρηχά Νερά"

Κριτική για το "The Shallows/Σε Ρηχά Νερά"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«The Shallows/ΣεΡηχάΝερά»

7/10 (άλλως: ***)

Η ταινία του 42 χρονου Ισπανού σκηνοθέτη Jaume Collet-Serra («Run All Night» , «Non-Stop», «Unknown», «Orphan», «House of Wax»,) αφοράμιαγυναίκαπαγιδευμένησεαβαθήύδατααπόένανκαρχαρία. Μπορεί τα γυρίσματα να γίνονται σε ρηχά νερά (shallows), αλλά το διάρκειας 90 λεπτών φιλμ υποκύπτει σε επιπόλαιες (shallow) ιδέες μόνο στα τελευταία τριάντα λεπτά.

Με συμβολικό τρόπο ο Collet-Serra προετοιμάζει την πανέμορφη πρωταγωνίστριά του (η BlakeLively του «Savages») να υποδεχθεί στη βουβωνική της περιοχή (η παραδεισένια παραλία) τον άντρα-εισβολέα (ο καρχαρίας). Η περιπέτεια της πανέμορφης ηθοποιού στο νερό θυμίζει αυτή της NaomiWattsστο «The Impossible». Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί επιδέξια το φυσικό τοπίο μόλις 200 μέτρα από την ακτή. Πανέμορφα ζώα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τρόπο, που φρόνιμο είναι να μην αποκαλυφθεί. Η απειλή καταφτάνει περίπου στο μισάωρο, οπότε και ολοκληρώνεται το στήσιμο του σκηνικού του συναρπαστικού θρίλερ. Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς η σταρ του σεναρίου του AnthonyJaswinski («Kristy», «Vanishing on 7th Street») χρειάζεται να ρισκάρει, για να επιζήσει.

Η παραγωγή των Lynn Harris («Se7en», «The Notebook», «Magnolia») και Matti Leshem δεν τα δείχνει όλα. Αφήνει πολλά στη φαντασία. Η μουσική του Marco Beltrami («The HurtLocker», «3:10 to Yuma») επιτείνει την ένταση.Τη διεύθυνση φωτογραφίας αναλαμβάνει ο παλιός συνεργάτης και συμπατριώτης του σκηνοθέτη Flavio Martinez Labiano. Το μοντάζ του Joel egron βάζει σε ωραία σειρά τις μαγικές εικόνες, που συνέλαβε η κάμερα. Τα κοστούμια της Αυστραλής Kym Barrett προσφέρουν δυναμική στην αθλητική περιβολή των ηθοποιών [Angelo Jose, Lozano Corzo, Jose Manuel, Trujillo Salas, Óscar Jaenada, Brett Cullen («The Guilt Trip»)].

Εν ολίγοις: ιδανικό για μία καλοκαιρινή έξοδο στο θερινό σινεμά εν μέσω καύσωνα.

Στο τέλος ο παρθενικός υμένας σπάει, αλλά ο διακορευτής το πληρώνει…

Trivia:

- Στη νέα του ταινία («The Commuter») ο σκηνοθέτης συνεργάζεται με τον πρωταγωνιστή-φετίχ του Liam Neeson.

- Το μαγικό τοπίο της ταινίας βρίσκεται στο Lord Howe Island, ένα νησί κοντά στην Αυστραλία, όπου έγιναν και τα γυρίσματα.

- Ο γλάρος που πρωταγωνιστεί στην ταινία είναι ζωντανός, και όχι ψηφιακός - υπήρχε μάλιστα και ειδικός εκπαιδευτής που τον καθοδηγούσε.

- Ακούγεται το:

(Lou Reed-Walk On The Wild Side).

Το φιλμ κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 21 Ιουλίου από τη Feelgood.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό