Κριτική για το "Warcraft"

Κριτική για το "Warcraft"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Warcraft (3D)/Warcraft: Η σύγκρουση δύο κόσμων»****

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο εθιστικό βιντεοπαιχνίδι ρόλων (MMORPG). Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο 45χρονος γιος του David Bowie, ονόματι Duncan Jones. Ο Jones συνυπογράφει το σενάριο του φιλμ με τον Charles Leavitt («Ματωμένο Διαμάντι», 2006), βασισμένοι στις ιστορίες των ηρώων του Chris Metzen. Στην υπόθεση εισβάλλουν στοιχεία από την ιστορία του Μωυσή, αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια του «Warcraft».

Η υπόθεση θέλει τα Ορκ να αναζητούν ένα νέο κόσμο για κατοικία, αφού ο δικός τους καταστρέφεται. Βρίσκουν καταφύγιο στη γη, όπου - υπό την καθοδήγηση του Gul’dan (Daniel Wu) - καταφτάνουν οι πρώτες ομάδες, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τους ομοίους τους, την αποκαλούμενη «Ορδή». Στο διάβα τους θα πρέπει όμως να υποτάξουν τους ανθρώπους.

Η ανθρώπινη φυλή είναι χωρισμένη σε βασίλεια και αρχηγός του πρώτου βασιλείου, που καλείται να αντιμετωπίσει τα Ορκ είναι ο Llane Wrynn, τον οποίο υποδύεται ο Dominic Cooper («Dracula Untold», «An Education», «Mamma Mia!»), που έχει στο πλευρό του τη βασίλισσα Lady Taria, την οποία υποδύεται η πραγματική του σύντροφος Ruth Negga, με την οποία συμπρωταγωνιστούν στη σειρά «Preacher». Αδελφός της Βασίλισσας και γενναίος πολεμιστής τυγχάνει ο Anduin Lothar, ρόλο με τον οποίο επιχειρεί το πρωταγωνιστικό «άνοιγμα» ο Αυστραλός ηθοποιός Travis Fimmel. Ο Lothar ερωτεύεται τη Garona, πλάσμα που εμφανισιακά μοιάζει και σε άνθρωπο και σε Ορκ. Το δύσκολο εγχείρημα αναλαμβάνει η πανέμορφη Paula Patton («Precious», 2009). Το ζευγάρι θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο και να επιδείξει θάρρος και εξυπνάδα. Στο πλευρό των κατοίκων της Γης βρίσκεται ο Φύλακας, ένα είδος Μέγα Μάγιστρου, ρόλο τον οποίο υποδύεται ο Ben Foster, που πρόσφατα εμφανίστηκε στο «The Finest Hours» και προ 10ετίας υπήρξε ο Angel των X-Men, ενώ έπαιζε και στο τηλεοπτικό «Six Feet Under». Ο Φύλακας σε μπερδεύει για τις προθέσεις του, τις οποίες αποκαλύπτει ο διάδοχός του Khadgar (ο Ben Schnetzer του «Pride»). Ο Lothar είναι χήρος και πρέπει να διαχειριστεί τον παρορμητικό έφηβο γιο του ονόματι Callan (Burkely Duffield). Η μύηση στο σύμπαν του «Warcraft» δε σταματά εδώ.

Το φιλμ περιέχει αρκετούς ήρωες οι οποίοι δεν είναι χάρτινοι, αλλά αποτελούν χαρακτήρες. Οι άνθρωποι βρίσκουν αναπάντεχο σύμμαχο στο Ορκ Durotan (ο Toby Kebbell, που έπαιξε καταπληκτικά το junkie Johnny Quid στο RocknRolla του 2008). Ο Durotan θεωρεί πως ο Gul’dan οδηγεί τα Ορκ στον αφανισμό, μιας και δέχεται την πλήρη υποταγή των φατριών των Ορκ στην Κατάρα, μία υποχθόνια δύναμη, που απαιτεί όμως μεγάλο τίμημα από όσους την υπηρετούν. Τη σύζυγο του Durotan Draka υποδύεται η Anna Galvin. Με το μέρος τους συντάσσεται ο Orgrim (ο Robert Kazinsky του True Blood). Απέναντι τους ο Blackhand του βετεράνου Clancy Brown («Sleepy Hollow»). Σε σπάνια εμφάνιση η «μεγάλη» Glenn Close (Alodi).

Στο δίωρης διάρκειας φιλμ δεν κυριαρχεί αποκλειστικά η δράση. Υπάρχουν σκηνές διαλόγου, που ευτυχώς διαρκούν τόσο ώστε να μη δημιουργούνται «κοιλιές» στην εξέλιξη. Η ταινία φλερτάρει μορφολογικά με τους κόσμους των «Game of Thrones» και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Τα εφέ του δις βραβευμένου με Όσκαρ Bill Westenhofer («Life of Pi», 2012, «The Golden Compass», 2007) είναι εντυπωσιακά. Η φωτογραφία του Νεοζηλανδού Simon Duggan («The Great Gatsby», 2013) αναδεικνύει τα σκηνικά του Λονδρέζου Gavin Bocquet («Star Wars-Episode I & II & III»). Η εμβατηριακή μουσική του Γερμανού Ramin Djawadi («Game of Thrones», «The Strain», «Prison Break») ξεχωρίζει. Το μοντάζ ανήκει στον καταξιωμένο Paul Hirsch (Όσκαρ για το «Star Wars» το 1978). Τα κοστούμια σχεδιάζει η Mayes C. Rubeo («Avatar», «World War Z», «Apocalypto»).

Trivia: Στο καστ και ο Έλληνας Michael Antonakos.

Το φιλμ κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 9 Ιουνίου από τη UIP.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό