Το 1989 το φιλμ 'Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών'

Το 1989 το φιλμ 'Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών'...

Στις 2 Ιουνίου του 1989 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αμερικής το φιλμ του Peter Weir "Dead Poets Society"....

Με τους Robin Williams που γεννήθηκε 21 Ιουλίου 1951 και αυτοκτόνησε στις 11 Αυγούστου 2014, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke κα...

Στην Ελλάδα ήρθε λίγο αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου του 1990...

 

 

Υπόθεση

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (Dead Poets Society) είναι η ιστορία ενός αντικομφορμιστή καθηγητή αγγλικών, του Τζον Κίτινγκ. 

Το 1959 προσλαμβάνεται από το σχολείο στο οποίο υπήρξε κι εκείνος μαθητής κάποτε, την Ακαδημία Γουέλτον.  

Οι μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από συντηρητικές οικογένειες, ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν με την βοήθεια του αντισυμβατικού και πνευματικού επαναστάτη Τζον Κίτνγκ, τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους καθώς συνειδητοποιούν πως η ποίηση δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία, αλλά και στην ζωή!

Ένας μονάχα άνθρωπος, ο Τζον Κίτνγκ (Robin Williams), αλλάζει δραστικά τον τρόπο σκέψης, αλλά και ολόκληρη την ζωή των μαθητών του.  

Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες

Το σενάριο ανήκει στον Τομ Σούλμαν, το οποίο είναι και το πρώτο του. Η ιστορία βασίζεται σε αληθινές εμπειρίες του σεναριογράφου από τα χρόνια που φοιτούσε στο Bel Academy, με καθηγητή τον Samuel F. Pickering. Στην ουσία ο John Keating (Robin Williams) της ταινίας, είναι ο Samuel F.Pickering στην πραγματικότητα.

Μετά την προβολή της ταινίας, πολλοί συμμαθητές του σεναριογράφου Τομ Σούλμαν, του τηλεφώνησαν για να τον ρωτήσουν εάν πολλοί από τους μαθητές της ταινίας αντιστοιχούν στους πραγματικούς συμμαθητές του.

Την σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Πίτερ Γουίαρ (Peter Weir), ωστόσο αρχικά είχε ανατεθεί στον Τζεφ Κάνιου (Jeff Kanew).

Ο Kanew, ως αρχικός σκηνοθέτης, είχε προτείνει για τον ρόλο του καθηγητή τον Λίαμ Νίσον καθώς και τον Μελ Γκίμπσον, ο οποίος ζήτησε ένα υπέρογκο ποσό κι έτσι η συμφωνία δεν έκλεισε.

Για τον ρόλο είχαν προταθεί και οι Ντάστιν Χοφμαν και Μπιλ Μάρει. Όταν ανέλαβε την σκηνοθεσία ο Γουάιρ, ο ρόλος του καθηγητή ανατέθηκε τελικώς στον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Ο ρόλος του αντισυμβατικού καθηγητή Τζον Κίτινγκ γοήτευσε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, διότι ήταν ο τύπος του καθηγητή που ευχόταν να είχε ως μαθητής.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών βοήθησε πολλούς νέους ηθοποιούς να γίνουν σταρ του σινεμά.
Ένας από αυτούς είναι ο Ίθαν Χοκ, ο οποίος ξεκινώντας να σπουδάζει θέατρο στα 19 του χρόνια, πήρε τον ρόλο του μαθητή Todd στην ταινία.

Μια φορά και τέλος

Η σκηνή που ο Todd (Ίθαν Χοκ) κλαίει στο χιόνι μετά την αυτοκτονία του φίλου και συμμαθητή του… είναι μία σκηνή που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γυριστεί σε εσωτερικό χώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουν να γυρίσουν την σκηνή, άρχισε να χιονίζει κι έτσι ο σκηνοθέτης αποφάσισε να την γυρίσουν έξω. Η σκηνή χρειάστηκε μόνο μία λήψη και αυτό χάρη στην ερμηνεία του Ίθαν Χοκ!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την σκηνή εδώ

Η Τελευταία Εμβληματική Σκηνή

Στην τελευταία εμβληματική σκηνή του έργου, όταν οι μαθητές μαθαίνουν όπως οι αγαπημένος τους καθηγητής απολύθηκε, έρχονται κόντρα στους αυστηρούς κανόνες του σχολείου και ανεβαίνουν ένας ένας στα θρανία τους φωνάζοντας στον Τζον Κίτινγκ (Ρόμπιν Γουίλιαμς), «Oh Captain! My Captain!».

Αυτό είναι και το «αντίο» των μαθητών προς τον καθηγητή τους!
Όταν πέθανε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, στις 11 Αυγούστου του 2014, ο αποχαιρετισμός των μαθητών της ταινίας, «Oh Captain! My Captain!», έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου.
Μπορείτε να δείτε την σκηνή εδώ

Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανερχόταν στα 16,5 εκατομμύρια και απέφερε έσοδα 235 εκατομμύρια δολάρια.