Σαν σήμερα 24 χρόνια πριν κυκλοφόρησε το American Psycho

Σαν σήμερα 21 χρόνια πριν κυκλοφόρησε το American Psycho

Στις 14 Απριλίου του 2000 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Αμερικής το φιλμ της Mary Harron "American Psycho".. Με τους Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους...

 Βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1991 του Μπρετ Ίστον Έλις , πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ ως Πάτρικ Μπέιτμαν , ένας επενδυτικός τραπεζίτης στη Νέα Υόρκη που ζει μια διπλή ζωή ως κατά συρροή δολοφόνος. Willem Dafoe, Jared Leto, Josh Lucas, Chloë Sevigny, Samantha Mathis, Cara Seymour, Justin Theroux και Reese Witherspoonεμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Η ταινία συνδυάζει τον τρόμο και τη μαύρη κωμωδία για να σατιρίσει την κουλτούρα των γιάπι και τον καταναλωτισμό της δεκαετίας του 1980 , με παράδειγμα τον Bateman και το δεύτερο καστ.

Ο Έλις θεώρησε το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του μη κινηματογραφημένο λόγω της γραφικής του φύσης, αλλά ο παραγωγός Έντουαρντ Ρ. Πρέσμαν ήταν αποφασισμένος να το διασκευάσει και αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας το 1992. Ο Στιούαρτ Γκόρντον , ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και ο Ρομπ Γουάις σκέφτηκαν να σκηνοθετήσουν την ταινία πριν αρχίσουν να γράφουν οι Χάρον και Τέρνερ το σενάριο το 1996. Επιδίωξαν να κάνουν μια ταινία εποχής βασισμένη στη δεκαετία του 1980, μοιράζοντας το σκηνικό με το μυθιστόρημα.

Η περίοδος προπαραγωγής ήταν ταραχώδης. Ο Χάρον έκανε τον Μπέιλ να παίξει τον Μπέιτμαν, αλλά επειδή ο διανομέας της Lionsgate Films εξασφάλισε συμβόλαιο με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον ρόλο, ο Χάρον απολύθηκε και αντικαταστάθηκε με τον Όλιβερ Στόουν.. Ο Στόουν πήρε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που παρέμειναν στην τελευταία ταινία, με πιο αξιοσημείωτη την επιλογή της Chloë Sevigny. Η συνεργασία του με τον Ντι Κάπριο διαλύθηκε μετά από δημιουργικές διαφορές, με αποτέλεσμα η Lionsgate να επαναπροσλάβει τον Χάρον υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να δώσει τον Μπέιλ ως επικεφαλής. Η κύρια φωτογραφία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1999 στο Τορόντο και τη Νέα Υόρκη.

Το American Psycho έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς στις 21 Ιανουαρίου 2000 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Απριλίου. Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές, με επαίνους για την ερμηνεία του Μπέιλ και το σενάριο, και εισέπραξε πάνω από 34 εκατομμύρια δολάρια με $7 εκατομμυρίων προϋπολογισμού.

Αν και ήταν μια απογοήτευση στο box office, έκτοτε έχει αναπτύξει μια λατρεία . Στη δεκαετία του 2020 γνώρισε μια αναβίωση του λαϊκού ενδιαφέροντος λόγω της έντονης παρουσίας της στη σύγχρονη κουλτούρα των μιμιδίων .  Ένα σίκουελ απευθείας σε βίντεο, το American Psycho 2 , κυκλοφόρησε το 2002, αν και επικρίθηκε από τον Ellis που υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί μέρος της αφήγησης American Psycho.

 

 

 

 

https://www.popup.gr/