Απόηχος Βραβείων SAG 2016 από τον Κωστή Μπίτσιο

Απόηχος Βραβείων SAG 2016 από τον Κωστή Μπίτσιο

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Μόλις δόθηκαν τα βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών στην Αμερική και για τις 6 κινηματογραφικές και τις 9 τηλεοπτικές κατηγορίες τους. Νικήτρια του βραβείου cast για το σινεμά ήταν η ταινία «Spotlight», που δεν έχει έρθει ακόμα στις ελληνικές αίθουσες. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους όλων ο Μαρκ Ράφαλο από τα χέρια της Ντέμι Μουρ. Νωρίτερα, και παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία, για το «Beasts of no nation», ο πρωταγωνιστής του Ίντρις Έλμπα καλωσόρισε τη διαφορετικότητα της τηλεόρασης σε μία χρονιά, που οι ηθοποιοί βαρέθηκαν οι νικητές των βραβείων Όσκαρ να εκλέγονται κυρίως από λευκούς, στρέιτ άντρες.

Ποιοι ψηφίζουν στα όσκαρ?

Στα φετινά SAG βραβεύτηκαν 5 ερμηνείες από μαύρους ηθοποιούς. Πλην του δις βραβευμένου Ίντρις Έλμπα (β’ ρόλος για το «Beasts of no nation», το οποίο στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, και α’ ρόλος για το τηλεοπτικό «Luther»), κυριάρχησαν οι Κουίν Λατίφα (δικαίως για το «Bessy», η οποία προέτρεψε τους συναδέλφους της να δημιουργήσουν οι ίδιοι τους όρους του παιχνιδιού), Ούζο Αντούμπα (2η φορά για το ρόλο της στο «Orange is the new black») και Βαϊόλα Ντέιβις (2η φορά για το ρόλο της στο «How to get away with murder»). Ο Έλμπα κατάφερε να νικήσει και στις 2 κατηγορίες τον απόντα συνυποψήφιό του Μαρκ Ράιλανς («Η γέφυρα των κατασκόπων», «Wolf Hall»).

Το «Beasts of no nation» υπήρξε παραγωγή του συνδρομητικού Netflix, το οποίο επικράτησε σε 4 κατηγορίες λόγω και των «Orange is the new black» (αναδείχθηκε καλύτερη τηλεοπτική κωμωδία) και «House of Cards», αφού ο Κέβιν Σπέισι αναδείχθηκε για 2η φορά νικητής στην κατηγορία του, έχοντας και ένα SAG για το «American Beauty». Η Amazon υπήρξε νικήτρια σε 1 κατηγορία χάρις στην 1η νίκη του Τζέφρι Τάμπορ («Transparent»), που αφιέρωσε το βραβείο στους τρανσέξουαλ (όπως και η νικήτρια του 2ου γυναικείου ρόλου Αλίσια Βικάντερ του «The Danish Girl»). Για τον εναγκαλισμό της διαφορετικότητας μίλησε και η Αντούμπο, όσον αφορά το καστ του «Orange is the new black», αφού στη σειρά συμμετέχουν ηθοποιοί διαφορετικών ηλικιών, φυλών και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η τελευταία σεζόν του βρετανικού «Πύργου του Ντάουντον» έφερε και την 3η νίκη στην κατηγορία καλύτερου ανσάμπλ σε δραματική τηλεοπτική σειρά. Καλύτερος ηθοποιός αναδείχθηκε για 1η φορά μετά από 9 υποψηφιότητες ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο για την «Επιστροφή», επικρατώντας των συνυποψηφίων του, που είναι οι ίδιοι και στα Όσκαρ, πλην του ότι τη θέση του Τζόνι Ντεπ (καταπληκτικός μετά από χρόνια στο «Black Mass»), καταλαμβάνει ο Ματ Ντέιμον («The Martian»). Ο ΝτιΚάπριο τίμησε με το λόγο του παλιούς ηθοποιούς όπως ο Τζέιμς Κάγκνεϊ και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Καλύτερη ηθοποιός αναδείχθηκε η Μπρι Λάρσον («Room»), επικρατώντας των συνυποψηφίων της, που είναι οι ίδιες και στα Όσκαρ, πλην του ότι τη θέση της Έλεν Μίρεν («Woman in Gold»), καταλαμβάνει η Σαρλότ Ράπλινγκ («45 Years») και τη θέση της Σάρα Σίλβερμαν («I smile back»), καταλαμβάνει η Τζένιφερ Λόρενς («Joy»).

Στο κομμάτι της βραδιάς που οι διοργανωτές αναφέρονται στους θανόντες συναδέλφους του Σωματείου των Ηθοποιών και παρουσίασε η Σούζαν Σαράντον, παίχτηκε το σχετικό βίντεο, στο οποίο υπήρχαν και οι Ντέιβιντ Μπόουι και Νάταλι Κόουλ, αλλά – μεταξύ άλλων – και οι Louis Jourdan, Rod Taylor, Wayne Rogers, Dickie Moore, Richard Dysart, Dick Van Patten, Robert Loggia και Al Molinaro.

Τη διάκριση συνολικής προσφοράς παρέδωσαν στην 82χρονη Κάρολ Μπερνέτ η Τίνα Φέι και η συγκινημένη Έμι Πέλερ, που την αποκάλεσε «καλύτερη όλων» και τόνισε ότι «για αυτό θα της δώσουμε βραβείο». Η Μπερνέτ ευχαρίστησε τους παρόντες συνεργάτες της από το «The Carol Burnett Show» Λάιλ Γουάγκονερ και Μπομπ Μάκι, αλλά και τους απόντες Βίκι Λόρενς και Τιμ Κονγουέι και το θανόντα Χάρβεϊ Κόρμαν. Απολαυστική στιγμή του σόου της στις 13/11/1976 η παρωδία στο «Όσα παίρνει ο άνεμος»

https://www.youtube.com/watch?v=4aRMZ4ePmMM

και

https://www.youtube.com/watch?v=TjhtxfSMIWk

(3:31). Ας επισημανθεί ότι στην εποχή της οι οικοδεσπότες των Comedy Variety ήταν άντρες. Η Μπερνέτ ήθελε αρχικά να γίνει τραγουδίστρια. Έκανε εντύπωση στο σόου του Ed Sullivan, τραγουδώντας για τον John Foster Dulles

https://www.youtube.com/watch?v=RV8mjkdfDXM

Επί 7 έτη εμφανιζόταν στο «The Garry Moore Show» του CBS. Κατάφερε να αποκτήσει δικό της Comedy Variety, αρνούμενη να δεχθεί να παίξει σε sitcom. Το σόου της παιζόταν για 11 χρόνια (!) και ήταν ζωντανό!!